Publicera och dela forskningsdata - en översikt
Förväntningar på att publicera och tillgängliggöra forskningsdata blir allt högre. Förlag och finansiärer efterfrågar / kräver att underliggande data kan refereras till när din artikel publiceras. Även när ditt manuskript genomgår peer review så kan underliggande data efterfrågas. Från 2024 gäller också KI:s policy för öppen tillgång till forskningsdata.
Sedan hösten 2020 finns en nyinrättad funktion, Data Access Unit (DAU) på universitetsbiblioteket. Vi är ett team med olika kompetenser som har till uppgift att stödja dig som forskare och medarbetare på KI i processen med att publicera och dela dina forskningsdata.
Viktigt att tänka på
Dina forskningsdata...
KI strävar efter att alla forskningsresultat och forskningsdata ska vara öppet tillgängliga och publicerat tillgängligt på internet i enlighet med FAIR-principerna.
Enligt policyn är miniminivån för KI:s forskare är metadatapublicering, det vill säga att publicera en databeskrivning.
Alla forskningsdata som produceras på KI måste, enligt svensk lag, vara långsiktigt och säkert lagrade och bevarade på KI. Detta oavsett var eller hur du väljer att publicera eller dela dem.
FAIR står för Findable, Accessible, Interoperable och Reusable. FAIR-principerna innebär att forskningsdata ska gå att hitta, det ska finnas information om hur man får tillgång till dem, de ska vara kompatibla med andra data, och de ska vara möjliga att återanvända. FAIR-principerna spelar en viktig roll i arbetet för öppen vetenskap och beskriver några av de mest centrala riktlinjerna för god datahantering och öppen tillgång till forskningsdata.
Vetenskapsrådet om FAIR och Öppen tillgång till forskningsdata
En stor mängd av KI:s forskningsdata innehåller känsliga data med olika former av personuppgifter. All sådan data går inte att dela öppet, men de kan beskrivas, till exempel med metadata i ett öppet datarepositorium som DORIS, som erbjuds via KI:s Data Access Unit (DAU).
Om ditt dataset inte innehåller skyddsvärd information kan det publiceras öppet tillgängligt. Skyddsvärd information är exempelvis uppgifter som rör personer, företagshemligheter och säkerhetskänslig verksamhet. Det finns både generella och ämnesspecifika repositorier för data som kan göras öppet tillgänglig.
Om ditt dataset innehåller skyddsvärd information kan metadata publiceras i Svensk Nationell Datatjänsts (SND:s) katalog och data lagras i KI Data Repository. Därmed blir beskrivningen av datasetet öppen, medan åtkomsten till datasetet begränsas.
När ditt dataset publiceras i ett datarepositorium kan det tilldelas en beständig identifierare (PID). En PID är en unik och beständig referens som gör det möjligt att hitta och återanvända digitalt material. Digital Object Identifier (DOI) är en PID som ofta används t ex för forskningsdata eller vetenskapliga artiklar. Vid publicering av artiklar är det vanligt att en DOI till underliggande data efterfrågas. Detta för att kunna skapa en beständig länk från artikeln till de forskningsdata analysen bygger på. För att en DOI ska fungera som länk behöver själva DOI-koden föregås av https://doi.org/. Exempel: https://doi.org/10.5878/6fcv-1795.
I databasen Registry of Research Data Repositories kan du se om ett datarepositorium ger publicerade dataset en beständig identifierare och i så fall vilken typ av identifierare, till exempel DOI.
Parallellt med att många forskningsfinansiärer ökat sina krav på öppet delade och publicerade forskningsdata har även tidskriftsförlagen erbjudanden och emellanåt krav på publicering av dataset. Detta ofta i samband med att du laddar upp ditt manuskript inför peer review.
När du väljer tidskrift kan det därför vara klokt att även i förväg se över hur du bör tillgängliggöra eller publicera dina data som hör samman med artikeln/manuskriptet. Och att publiceringssättet förlaget rekommenderar även stämmer överens med kraven och anvisningarna från din forskningsfinansiär.
Forskningsfinansiärernas och tidskriftsförlagens rekommendationer
Behöver du veta mer om hur du publicerar eller delar forskningsdata? Data Access Unit (DAU) på biblioteket erbjuder skräddarsydda workshoppar i ämnet för KI:s forskargrupper och institutioner. Det erbjuds även ett antal fasta, digitala tillfällen per termin för forskare och doktorander att anmäla sig till. Samtliga workshoppar hålls på engelska.
Citera och referera till forskningsdata
Att citera data innebär att referera till en publicerad samling av forskningsdata på samma sätt som man gör till tidskriftsartiklar, rapporter, konferensbidrag och andra publikationer. En referens till en publicerad datasamling bör inkludera tillräcklig information för att den korrekta versionen ska kunna hittas.
DataCite och CrossRef har också tagit fram ett verktyg: DOI Citation Formatter där du själv kan välja stil på citeringen. En citering till data bör inkludera tillräcklig information för att den korrekta versionen av data ska kunna hittas.
Citeringen ska innehålla:
- Primärforskare/organisation
- Titel
- År
- Version
- Datarepositorium/förmedlare
- DOI
Att referera till dataset, använd bibliotekets referensguide för APA & Vancouver
Tracing data : data citation roadmap for Finland
Licenser för data
För att forskningsdata som gjorts öppet tillgängliga ska vara möjliga att återanvända är det bra om det finns en licens för materialet. En licens ger information om vad som är tillåtet att göra med datasetet och vad som inte är tillåtet. Creative Commons och Open Data Commons-licenser är vanligt använda öppna licenser för data.
Läs mer om Licenser, embargo och restriktioner för forskningsdata hos Svensk nationell datatjänst.
Återanvändning och reproducerbarhet
Dokumentation av forskningsdata och analyser förbättrar förutsättningarna för att analyserna blir reproducerbara. Detta gör att såväl du som dina forskningsgruppsmedlemmar och andra kan återupprepa analyserna och komma fram till samma resultat.
Kontakta DAU
Tycker du att det här låter komplicerat och behöver veta mer? Vi erbjuder också kurser och workshoppar. Du är alltid välkommen att höra av dig med dina frågor till oss på Data Access Unit (DAU).
Data Access Unit
Data Access Unit på universitetsbiblioteket hjälper dig med tillgängliggörande och publicering av forskningsdata. Vi är en del av Research Data Office (RDO) på KI.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan