Personalen tipsar
Det pågår just nu ett större projekt på KI för att i framtiden möjliggöra säker lagring och tillgängliggörande av forskningsdata från KI. Det gäller både data som kan publiceras helt öppet och även de data som innehåller skyddsvärda data som främst kan delas med metadata.
Jag vill tipsa om Acta Logopaedica som är en nystartad öppet tillgänglig tidskrift inom logopediskt relaterade områden. Chefredaktören och flera i redaktionsrådet kommer från CLINTEC på KI. Den finns tillgänglig på Kungliga bibliotekets plattform Publicera.
Majoriteten av forskningsartiklar författade av KI-forskare publiceras öppet tillgängliga med Creative Commons licenser i linje med KI:s policy om öppen publicering, och så har det varit i många år.
För dig som ny student på KI vill jag tipsa om några av bibliotekets mest användbara resurser: våra referensguider, Frasbanken och Svensk MeSH. Du kommer snart att märka hur praktiska de är!
Jag vill tipsa om Torget, som ligger centralt i biblioteket, i både Solna och i Flemingsberg. Det är ytor för människor att mötas fysiskt på, platser för det akademiska samtalet.
Visste du att du kan publicera dig med omedelbar öppen tillgång i mer än 12 000 tidskrifter utan att själv behöva betala någon publiceringsavgift för open access? Du hittar tidskrifterna med hjälp av verktyget Open Access/APC Checker Tool på bibliotekets webbplats eller via Medarbetarportalen bland de digitala verktygen.
Är du på gång att publicera en artikel och förlaget frågar om det finns en DOI för ditt dataset?
Av naturliga skäl kommuniceras det just nu vitt och brett om den pågående pandemin och inte sällan bifogas bildmaterial för att locka oss till vidare läsning, visuellt orienterade varelser som vi är. Men vad är det för bilder vi ser och vad förmedlar egentligen det grafiska materialet?
Vet du om att biblioteket erbjuder två webbläsartillägg som automatiskt kollar vilka artiklar KI har tillgång till via prenumerationer och hittar artiklar med öppen tillgång?
Att dela forskningsdata blir en allt viktigare del inom öppen vetenskap. Data Access Unit på KIB ger stöd till KI:s forskare i processen med att publicera forskningsdata. Vi som arbetar med Data Access Unit träffade Malin Sandström från International Neuroinformatics Coordinating Facility (INCF) för att diskutera artikel “Recommendations for repositories and scientific gateways from a neuroscience perspective”, som hon publicerade nyligen.