Olika sätt att publicera open access

Enligt KI:s policy för öppen publicering ska KI:s forskare göra sina sakkunniggranskade publikationer öppet och fritt tillgängliga. Detta ska ske, när så är möjligt, omedelbart i samband med publiceringstillfället. Det kan göras antingen genom att publicera artikeln open access i en tidskrift eller genom att parallellpublicera manuskriptet i ett öppet arkiv.

Publicera din artikel open access i en tidskrift

Open Access/APC Checker Tool

Open Access/APC Checker Tool kan du söka efter tidskrifter som ingår i KI:s avtal med förbetalda publiceringsavgifter/APC. Om en tidskrift ingår visas en länk till förlaget och information om hur du tar del av avtalet. 

Villkor för alla avtal:

  • Du ska vara corresponding author.
  • Du ska vara affilierad till KI och bör även ange detta i artikeln.
  • Forskningen bör i huvudsak vara bedriven på KI.
  • Använd din e-postadress som slutar på @ki.se och ange Karolinska Institutet som organisation, detta för att underlätta identifieringen.

Steg för steg - publicera din artikel open access i en tidskrift

Ta hjälp av tjänsten Open Access/APC Checker Tool här ovan för att söka fram en tidskrift med förbetalda publiceringsavgifter. Följ länken i sökresultatet för att läsa mer om det avtal som gäller för den specifika tidskriften. Nästa steg är att skicka in din artikel till tidskriften. Du måste vara artikelns corresponding author och affilierad till Karolinska Institutet samt ange detta i artikeln. Kom ihåg att uppge din @ki.se-adress för att underlätta identifiering. Efter att artikeln har accepterats ska du välja öppen publicering och signera en Creative Commons-licens. Slutligen bekräftar universitetsbiblioteket att du uppfyller kraven för att få publiceringsavgiften betald. Din artikel blir därmed omedelbart öppet tillgänglig.

Parallellpublicera ditt manuskript i ett öppet arkiv

Många tidskrifter tillåter att man parallellpublicerar sitt manuskript i ett öppet arkiv (grön open access). Parallellpublicering kan omfattas av någon form av restriktion, oftast en embargoperiod på sex månader eller mer. Vilken version av manuskriptet som du av tidskriftsförlaget tillåts parallellpublicera kan också variera. Den sakkunniggranskade och slutliga versionen av artikeln, Author's Accepted Manuscript, AAM, (även kallat postprint) är den version som du som KI-forskare ska använda vid parallellpublicering i enlighet med KI:s policy för öppen publicering. Det är också den versionen som de flesta forskningsfinansiärer och Plan S godkänner. Databasen Open policy finder tillhandahåller information om eventuella restriktioner.

KI:s öppna arkiv heter KI Open Archive. Mer information hur du går tillväga för att parallellpublicera ditt manuskript (eller den publicerade artikeln, VoR-versionen, om förlaget tillåter det) återfinns på webbsidan Hantera dina publikationer i KI RIMS, under avsnittet Parallellpublicera artiklar i KI Open Archive via KI RIMS.

Två personer sitter framför en laptop

Publiceringsstöd

Kontakta oss med frågor kring open access, bibliometri, publicering i KI Open Archive och strategisk publicering.

Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2024-11-25