Inför din sökning
Att ta del av artiklar, rapporter och böcker är en central del av att studera, forska och arbeta inom medicin. Här hittar du vägledning i de vanligaste sökningarna av vetenskaplig information.
För att snabbt hitta artiklar
- Sök i en stor databas som Pubmed eller Google Scholar
- Hitta engelska medicinska sökord i Svensk MeSH
- Sök med ett AI-sökverktyg
Vad ska du söka? - om frågeställning och PICO
Betydelsen av ordet frågeställning i söksammanhang behöver inte vara den frågeställning du har för hela ditt arbete, utan kan också innebära de mindre delfrågor som gör att du får anledning att söka: helt enkelt vad det är du vill veta. Frågeställning kan också kallas sökfråga, ämne eller problem.
Det viktiga är att beroende på hur du ringar in och definierar vad det är du vill veta kommer det att påverka din sökning.
Att stegvis definiera problemet eller avgränsa ämnet så detaljerat som möjligt är särskilt viktigt när du söker i databaser som innehåller miljontals referenser inom specifika ämnen och områden.
Frågor för att definiera din sökning
- Vad vill du veta? Vilka aspekter av ämnet eller problemet är intressanta?
- Är det någon särskild metod/intervention/läkemedel som du är intresserad av?
- Är du intresserad av någon särskild grupp (patienter, vårdpersonal, anhöriga, olika åldersgrupper etc.)?
- Är det någon särskild typ av studie du vill hitta? Är du främst intresserad av att hitta kvalitativa eller kvantitativa studier?
Exempel på frågeställningar i kvantitativa studier
Hur stor är skillnaden mellan ...? Hur vanligt förekommande är …? Vilken andel av …? Vilka faktorer …?
Exempel på frågeställningar i kvalitativa studier
Hur upplever …? Hur beskriver …? Vilken är processen …? Vad är upplevelsen av …?
Ett bra sätt att få en överblick är att göra en tankekarta över det du redan vet om ett ämne. Sedan kan du lättare välja vad du vill fokusera på.
I exemplet nedan har vi gjort en tankekarta över ämnesområdet diarré hos barn och skrivit upp det vi hittat genom våra första breda sökningar.
Utifrån den har vi sedan avgränsat oss till det som handlar om prevention och ännu mer specifikt om hygien.
Så småningom landar vi i frågeställningen ”What hygiene interventions are effective for preventing diarrhea in children?”
Vi har nu sett att ämnesområdet är ganska stort och att vi behöver specificera vad vi vill hitta genom sökningen så att vi inte måste gå igenom tusentals träffar om rotavirusvaccin som inte är relevanta för vår frågeställning. I och med att vi har planerat sökningen kan vi lättare välja lämpliga sökord.
”What hygiene interventions are effective for preventing diarrhea in children?”
En väl avgränsad fråga innehåller ofta tre-fyra olika delar. PICO och PEO är två exempel på ramverk som kan användas för att “få syn på” och definiera en frågeställning.
• PICO (Population, Intervention, Comparison, Outcome) används främst för kvantitativa frågeställningar.
• PEO (Population, Exposure, Outcome) används främst för kvalitativa frågeställningar.
Om du gör en översikt kan du använda PICO, PEO, eller något annat ramverk, när du ska definiera och bestämma översiktens inklusions- och exklusionskriterier.
PICO och PEO
Hur ska du söka för att uppnå ditt mål?
Hitta forskning
Hitta litteratur till din bakgrund, för att ringa in en forskningsfråga, eller bara för inspiration!
• Målet med sökningen kan vara att hitta centrala artiklar inom forskningsområdet, källor som ger olika perspektiv på ämnet, eller relevanta källor som kan jämföras med din egen studie med avseende på ämnesval, patientgrupp eller metod.
• Sökresultatet behöver inte vara heltäckande och det krävs ingen sökredovisning.
Om du till exempel har en forskningsfråga som handlar om ”sjuksköterskans roll vid rökavvänjning” så kanske du i bakgrunden vill ha information om rökningens negativa effekter, statistik över hur många som röker och olika typer av rökavvänjningsinsatser. För att hitta information om detta kan du behöva göra ett antal olika sökningar i olika källor där du använder olika sökord.
Få överblick genom forskningsöversikter
Genom forskningsöversikter eller reviews kan du få en överblick över hur forskningsfältet ser ut.
- Gör en sökning i en databas där du kan filtrera på Review.
Hitta inflytelserika artiklar
Inflytelserika artiklar brukar ha många citeringar.
- Prova ett snöbollsökande AI-sökverktyg, dvs AI-verktyg inriktade på vetenskaplig citeringsinformation.
- Sök i citeringsdatabasen Web of science och sortera träfflistan enligt citeringar i kombination med datumbegränsning för att hitta aktuella artiklar.
Web of Science
Tvärvetenskaplig databas med citeringsinformation inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, medicin och teknik.
Åtkomst
Endast KI.
Gå djupare
- Bygg en bra sökning: När du har hittat en antal nyckelartiklar på ovanstående sätt kan du använda dem för att bygga upp en effektiv sökning baserad på relevanta sökord, och hitta ytterligare artiklar.
- Snöbollssökning: Genom forskningsöversikternas referenser kan du också hitta relevanta artiklar.
- Grå litteratur: Få perspektiv på ämnet genom att söka statistik, rapporter eller annan information - se Lista på användbara sökvägar här nedan.
Hitta evidens
När du ska sammanställa ett tillförlitligt kunskapsunderlag till beslut om insatser för patienter.
- Att kunna hitta tillförlitlig evidens utgör en central del av evidensbaserad vård.
- Din sökning fokuserar på källor som befinner sig högt upp i evidenspyramiden, det vill säga med hög evidensgrad.
- Informationen du hittar ska helst bekräftas i flera kunskapskällor.
Sök i databaser

Filtrera på följande artikeltyper:
- Systematic Reviews
- Meta-analysis
- Randomized Controlled Trials (RCT)
Sök i källor specialiserade på systematiska översikter
Cochrane Library
Systematiska översikter (Cochrane Systematic Reviews), kliniska prövningar (Cochrane Trials), övriga litteraturöversikter (DARE), metodstudier (Cochrane Methodology Register), teknologiska utvärderingar (Health Technological Assessment Database) och ekonomiska utvärderingar (NHS Economic Evaluations Database).
Åtkomst
Endast KI.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU)
SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, är en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. De granskar också forskning om funktionstillstånd- och funktionshinder, samt om arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom.
Sök praktiska riktlinjer och evidensstöd
- Snöbollssökning kommer ofta till användning: som en del av att söka till en översikt, för att hitta nyckelartiklar, hitta sökord, eller för att hitta litteratur till bakgrund.
- Snöbollssökning är att utgå från en artikel och följa dess citeringar och referenser för att hitta fler relevanta artiklar.
- Genom citeringarna kan du se hur forskningen utvecklas efter att artikeln publicerats, och genom referenserna vilken forskning artikeln baseras på. Det är ett bra sätt att hitta artiklar som kanske inte har just de sökord man själv redan testat.
Tips för grundläggande snöbollssökning
- Google Scholar är en bra första ingång eftersom den är lätt att söka i och söker i ett stort material. Man kan klicka på "Relaterade artiklar" och "Citeringar" när man hittat en artikel som är intressant. Sen kan man använda det man hittar i Google Scholar i andra söktjänster och snöbolla sig vidare.
- Sök med snöbollssökande AI-sökverktyg.
- Snöbollssökning kan även inbegripa algoritmgenererade listor som kan heta t ex Similar articles. Dessa artiklar kan också vara användbara men det är alltid inte transparent hur de "valts ut". Ett mer transparent exempel är “Related records” i Web of Science - man får då fram andra artiklar som delar samma referenser som den man är inne på.
Systematisk snöbollssökning
Om du vill söka systematiskt finns det flera olika verktyg och databaser där det är möjligt att få fram citeringsdata. Här går vi igenom hur du kan göra i verktyget SpiderCite, som bygger på data från Lens.org., och i databasen Web of Science.
Web of Science
Börja med att göra en sökning i Web of Science där du får fram alla artiklar du vill utgå ifrån (t ex de artiklar du ska inkludera i översikten). Förslagsvis kan du söka fram artiklarna på titeln, men det fungerar även med t ex PMID-nr eller DOI-nr. Välj ”OR” mellan raderna, och lägg till fler rader vid behov.

Du får då fram en träfflista som enbart innehåller de publikationer du vill utgå ifrån (i detta exempel är det fyra publikationer). För att se vilka publikationer som citerat dessa, klicka på Citation Report, som du hittar till höger om sökrutan:

I detta exempel är det 73 publikationer som citerat de fyra publikationerna vi utgick ifrån. Klicka på siffran under rubriken Citing Articles så får du fram en träfflista med dessa 73 publikationer. Från träfflistan kan du sedan exportera referenserna till Endnote eller annat referenshanteringsprogram.

Till höger om varje träff i träfflistan i Web of Science kan du även se hur många referenser en publikation har. Tyvärr är det inte möjligt att på ett lätt sätt få fram en lista med alla referenser från flera publikationer.
SpiderCite
SpiderCite är ett verktyg där du kan se både citeringar och referenser från flera publikationer. SpicerCite bygger på citeringsdata från Lens.org. För att använda SpiderCite behöver du ha de publikationer du vill utgå ifrån i XML, RIS eller BibTex-format. Vill du lägga in referenser på andra sätt, t ex med PMID eller DOI-nr, rekommenderas verktyget CitationChaser.
Börja med att gå till https://sr-accelerator.com/#/spidercite och ladda upp filen med de publikationer du vill utgå ifrån. För att exportera referenser i XML-format från Endnote gör du på följande sätt: I EndNote, markera (CTRL + A) de referenser du vill exportera och klicka på File > Export. I rullgardinsmenyn Save as type väljer du XML (*.xml). Det spelar ingen roll vilken Output style du väljer.

När du har laddat upp din fil ser du två olika flikar till vänster på sidan. Input är de publikationer du har laddat upp. Output är citeringar och referenser från de publikationer som du har laddat upp.
När du klickar på Input ser du två olika alternativ, "Loaded with Lens.org" och "Citations to be searched manually". De publikationer som hamnar under "Loaded with Lens.org" har hittats och sökts igenom efter citeringar och referenser. De publikationer som eventuellt har hamnat under "Citations to be searched manually" har inte har hittats, och behöver sökas upp manuellt i till exempel Web of Science enligt metoden ovan.

När du klickar på Output kan du se både referenser och citeringar på de publikationer du har laddat upp.

För att exportera referenser och citeringar går du till File och Export.

Bevaka ett forskningsområde
Få uppdateringar när det kommer ny forskning.
Skapa bevakning i en databas
1. Registrera dig i en databas som täcker ditt intresseområde
2. Gör en sökning du är nöjd med - använd förslagsvis stegen för strukturerad sökning
3. Spara sökningen och använd databasens funktion för att skapa Alerts som skickar nya sökträffar till din email-adress. Ett tips är att registrera en ny och separat email-adress för forskningsbevakning - det kan komma in väldigt mycket.
Tjänster för forskningsbevakning
BrowZine
Tidskriftstjänsten BrowZine ger tillgång till de cirka 10 000 tidskrifter som biblioteket prenumererar på. Bläddra i tidskrifterna, läs offline och samla dina favoriter i din egen bokhylla.
Åtkomst
Endast KI.
Appversion
Finns även tillgänglig som nedladdningsbar app för iOS och Android.
Nedladdningsinstruktioner
- Ladda ner BrowZine till din mobil/surfplatta.
- Välj Karolinska Institutet under "Choose Library".
- Logga in med din KI-inloggning.
Read by QxMD
Read by qxMD är en tjänst som hjälper dig att bevaka den senaste forskningen inom ditt ämnesområde.
Personalisering sker på två sätt:
- Tjänsten interagerar med PubMed. Nya artiklar i PubMed filtreras på av dig valda nyckelord och/eller tidskriftstitlar och presenteras i Read.
- Baserat på vad du tidigare har läst visas utvalda artiklar som kan vara av särskilt intresse upp.
Åtkomst
Fritt tillgänglig. Det är gratis att skaffa konto, men för att få åtkomst till betalväggsskyddade artiklar behöver du identifiera dig med ditt KI-konto.
Appversion
Finns tillgänglig som nedladdningsbar app på App Store (iOS) och Google Play (Android).
Nedladdningsinstruktioner
- Installera appen Read på din mobila enhet.
- Välj Karolinska Institutet i inställningarna för institutionell åtkomst.
- Ange användaruppgifterna för ditt KI-konto för att komma åt betalväggsskyddat material via universitetsbiblioteket.

Testa dig själv — hur mycket kan du om att söka i databaser?
Var ska du söka? - lista på användbara sökvägar
Bibliotekets söktjänst
I sökrutan på bibliotekets startsida, hittar du i princip allt material som är tillgängligt via biblioteket. Här söker du efter bland annat böcker, e-böcker, artiklar, tidskrifter och avhandlingar.
PubMed
PubMed är den största medicinska databasen och innehåller referenser till tidskriftsartiklar inom medicin, omvårdnad och odontologi från 1940-talet och framåt. Innehåller även biomedicin, delar av livsvetenskaperna, beteendevetenskap, kemi och bioteknik.
Åtkomst
Endast KI.
Det är fritt för alla att söka i databasen via pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, men för att komma åt material som ingår i KI:s elektroniska prenumerationer behövs KI-inloggning. Du som inte är KI-ansluten kan istället få tillgång till materialet genom datorerna i det fysiska biblioteket.
CINAHL
Referenser till artiklar i tidskrifter, böcker och doktorsavhandlingar inom omvårdnad, arbetsterapi, fysioterapi och medicin.
Åtkomst
Endast KI.
Web of Science
Tvärvetenskaplig databas med citeringsinformation inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, medicin och teknik.
Åtkomst
Endast KI.
Google Scholar
Sökmotor för bland annat tidskrifter som är expertgranskade (peer reviewed), uppsatser, böcker och artiklar inom den vetenskapliga världen av bland annat universitet, förlag och vetenskapliga organisationer inom olika ämnesområden. Google Scholar har ingen egen ämnesordlista utan det är fritextsökning som gäller. Till skillnad från de bibliografiska databaserna söker du i Google Scholar i hela artiklarna, det vill säga inte bara i titel och abstract.
Om du får upp felmeddelandet ERROR for site owner: Invalid domain for site key när du söker i Google Scholar kan du gå direkt till Google Scholar utan att gå via bibliotekets proxyserver och lägga till KI som din insitution i Google Scholar för att få Get it!@ki.se-länkar bredvid sökresultat.
Åtkomst
Fritt tillgänglig.
- Ett tips är att prova att begränsa sökningen till titelfältet (kan göras i det avancerade sökfältet), det ger ibland ett mer relevant sökresultat.
- Se denna guide för allmänna söktips.
- För att exportera många träffar på en gång (upp till 1000) från Google Scholar kan du använda Harzings Publish or Perish.
BASE (Bielefeld Academic Search Engine)
En sökmotor för vetenskaplig litteratur, innehåller över 300 miljoner dokument från 10.000 olika källor. Goda begränsningsmöjligheter vad gäller ursprung, språk, materialtyp och ämne. Drivs av Bielefelds universitetsbibliotek i Bielefeld, Tyskland.
Semantic Scholar är en fritt tillgänglig AI-driven sökmotor, som utvecklas av Allen Institute for AI i USA. Innehåller över 200 miljoner akademiska publikationer. Semantic Scholar använder tekniker för behandling av naturligt språk och maskininlärning för att tillhandahålla sammanfattningar av vetenskapliga artiklar, och innehåller också flera funktioner för att utforska citeringar.
- Läs mer om att använda AI för att söka vetenskapligt material
Lens är en fritt tillgänglig sökmotor för vetenskapliga publikationer och patent. Innehåller mer än 200 miljoner vetenskapliga publikationer och mer än 120 miljoner patent. Lens hämtar bibliometriska data från andra källor såsom PubMed, Crossref och OpenAlex. Det är möjligt att göra lite mer avancerade sökningar och det finns flera sätt att filtrera sin sökning på. Drivs av Cambia, ett icke-vinstdrivande företag baserat i Australien.
Dimensions AI är en databas som omfattar miljontals forskningspublikationer och länkar dem till över 1,7 miljarder citeringar, forskningsanslag, dataset, kliniska prövningar, patent och policydokument. En del av Dimensions AI är fritt tillgänglig, men för att få full tillgång krävs prenumeration på databasen. Produceras av Digital Science, ett teknikföretag baserat i London.
OAIster är en söktjänst som samlar in och sammanställer metadata från olika databaser och digitala samlingar för öppet tillgängliga resurser. OAIster produceras av OCLC (Online Computer Library Center) och syftar till att öka tillgången till öppet tillgängligt material. Innehåller över 50 miljoner dokument.
Kliniska prövningar
Pågående kliniska läkemedelsprövningar och kliniska studier hittar du i kliniska prövningsregister. Informationen i registren uppdateras när studien är klar och har publicerats. RCT-studier och kvasi-RCT-studier från ICTRP och ClinicalTrials.gov ingår i Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL). Det rekommenderas dock att söka direkt i ICTRP och ClinicalTrials.gov, för att säkerställa att alla relevanta pågående kliniska prövningar hittas.
Hämtar information från register över hela världen, och syftar till att ge samlad tillgång till information om pågående och avslutade kliniska prövningar.
En databas för kliniska forskningsstudier med information om deras resultat. Inkluderar studier från över 200 länder. Också sökbart via ICTRP.
Clinical Trials Information System (CTIS)
Från och med den 31 januari 2023 måste alla ansökningar om kliniska prövningar i Europeiska unionen (EU) lämnas in via informationssystemet för kliniska prövningar (CTIS). Systemet lanserades i januari 2022 och innehåller för närvarande en begränsad mängd kliniska prövningar men kommer gradvis att växa. Också sökbart via ICTRP.
The EU Clinical Trials Register (EUCTR)
Innehåller information om interventionella kliniska prövningar av läkemedel som utförts i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och som inletts efter den 1 maj 2004. Databasen omfattar främst prövningar som inletts före den 31 januari 2023. Också sökbart via ICTRP.
En informationstjänst där du hittar godkända kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Ansvarig för tjänsten är Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag.
Rapporter och andra publikationer från regeringar, myndigheter och organisationer
För att hitta rapporter och publikationer från organisationer, myndigheter och regeringar behöver du ofta söka direkt på respektive myndighets eller organisations webbplats. Du kan även hitta den här typen av material via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan. Den här typen av publikationer räknas som grå litteratur.
Google Site Search
Google Site Search är en funktion som gör det möjligt att söka efter innehåll på en specifik webbplats med hjälp av Googles sökmotor. Det kan vara användbart om organisationen eller myndigheten inte har en egen bra sökfunktion på sidan. Exempel: sök i Google på site:ki.se “dyslexi” för att hitta alla webbsidor under domänen ki.se där ordet “dyslexi” förekommer.
Ett R-paket och en R Shiny app som använder sig av Google Site Search för att möjliggöra sökning på flera olika webbsidor samtidigt.
Policy Commons är en resurs där du kan hitta publikationer från tankesmedjor, myndigheter och organisationer. Här finns policyrapporter, administrativa dokument, böcker, rapporter, pressmeddelanden, broschyrer mm. Det finns goda möjligheter att avgränsa sin sökning på olika sätt och att göra mer avancerade sökningar. Policy Commons drivs av Coherent Digital.
Internationell HTA-databas där du kan hitta både pågående och publicerade utvärderingar som beställts eller genomförts av HTA-organisationer över hela världen, inklusive svenska SBU.
Här hittar du länkar till regeringars och myndigheters webbplatser i olika länder. Listan är skapad av Northwestern University Library.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU)
SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, är en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. De granskar också forskning om funktionstillstånd- och funktionshinder, samt om arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom.
Konferenspublikationer
Konferenspublikationer hittar du i en del databaser, och även via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan. Ofta går det att filtrera sin sökning på conference proceedings eller conference papers. Du kan även lägga till conferences som ett sökord. Konferenser kan på engelska även kallas meetings, symposia, seminars, colloquia, congresses, workshops, eller conventions. Konferenspublikationer räknas som grå litteratur.
Under ”Populära avgränsningar” till höger om träfflistan kan du avgränsa till ”Konferensrapporter”.
I SwePub hittar du olika typer av forskningspublikationer producerade av forskare vid svenska lärosäten, däribland konferenspublikationer. Filtrera din sökning på konferensbidrag.
Web of Science
Tvärvetenskaplig databas med citeringsinformation inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, medicin och teknik.
Åtkomst
Endast KI.
- Innehåller ett index över citeringar av konferenser inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora från 1990 fram till idag.
- Innehåller närmare 5 miljoner konferensabstracts från över 12,000 olika konferenser. På Elseviers webbsida finns en lista över vilka konferenser som ingår.
Avhandlingar
Avhandlingar kan du hitta via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan, och även i en del databaser, som t ex CINAHL. Det finns också flera bra resurser att söka i om du vill hitta just avhandlingar. Avhandlingar räknas som grå litteratur.
I SwePub hittar du olika typer av forskningspublikationer producerade av forskare vid svenska lärosäten, däribland avhandlingar. Filtrera din sökning på publikationstypen avhandlingar.
Dissertations and Theses (The Sciences and Engineering Collection)
Sammanfattningar till doktorsavhandlingar från hela världen inom bland annat medicin, psykologi, kemi och fysik. En mindre del fritt tillgängliga i fulltext.
Åtkomst
Endast KI.
WorldCat är en global bibliotekskatalog där du kan söka efter material som finns katalogiserat på bibliotek runt om i världen. I det avancerade sökformuläret kan du begränsa din sökning till “thesis/dissertation” i rullgardinsmenyn under ”Format”.
Preprints
Preprints kan du numera hitta i flera databaser. Du kan även söka preprints direkt via olika preprintarkiv, dock är sökmöjligheterna där ofta mer begränsade än i databaser. Preprints räknas som grå litteratur.
- Innehåller sedan November 2021 preprints från bioRxiv och medRxiv.
PubMed
PubMed är den största medicinska databasen och innehåller referenser till tidskriftsartiklar inom medicin, omvårdnad och odontologi från 1940-talet och framåt. Innehåller även biomedicin, delar av livsvetenskaperna, beteendevetenskap, kemi och bioteknik.
Åtkomst
Endast KI.
Det är fritt för alla att söka i databasen via pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, men för att komma åt material som ingår i KI:s elektroniska prenumerationer behövs KI-inloggning. Du som inte är KI-ansluten kan istället få tillgång till materialet genom datorerna i det fysiska biblioteket.
- Innehåller sedan Januari 2023 preprints från NIH-finansierad forskning, och preprints från bioRxiv, medRxiv, arXiv och Research Square.
Innehåller preprints från 2018 och framåt, från flera olika preprintarkiv.
Preprintarkiv inom biologi.
Preprintarkiv som täcker många olika ämnesområden.
Preprintarkiv inom hälsovetenskap.
Preprintarkiv inom psykologi.
Praktiska riktlinjer
Praktiska riktlinjer publiceras ibland i vetenskapliga tidskrifter och kan då hittas via databaser, exempelvis PubMed. Praktiska riktlinjer räknas som grå litteratur.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer
Socialstyrelsen är den myndighet i Sverige som bland annat ansvarar för att ta fram nationella riktlinjer för hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten.
Regionernas gemensamma kunskapsstöd för alla som arbetar inom hälso- och sjukvården i Sverige. Innehåller vårdprogram och riktlinjer. Hette tidigare Nationellt kliniskt kunskapsstöd.
UpToDate eller DynaMed
UpToDate eller DynaMed är exempel på databaser med expertgranskade sammanfattningar av aktuell evidens. Sjukhusbiblioteken tillhandahåller ofta denna typ av databaser.
TRIP (Turning Research Into Practice)
Sökmotor med fokus på evidensbaserad medicin. Lätt att filtrera sökresultatet på praktiska riktlinjer, och andra typer av dokument. TRIP har en fritt tillgänglig version men prenumeration behövs för att kunna använda databasen fullt ut och få tillgång till allt material.
Specialistföreningar
Hos olika medicinska specialistföreningar och organisationer kan du ofta hitta riktlinjer och rekommendationer inom specifika områden. Några exempel på föreningar är:
- European Society of Cardiology (ESC)
- American College of Physicians (ACP)
- American Psychiatric Association (APA)
- National Comprehensive Cancer Network (NCCN)
Guidelines International Network (GIN)
GIN är en global nätverksorganisation som arbetar för att samla och främja utvecklingen av kliniska riktlinjer. På webbplatsen finns en omfattande samling av internationella riktlinjer inom olika medicinska områden.
National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
NICE är en brittisk organisation som producerar riktlinjer, rekommendationer och vägledningar inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Handledning i informationssökning
Ska du söka vetenskapliga artiklar eller skriva referenser och behöver råd? Då kan du få hjälp av våra bibliotekarier. Vi erbjuder både drop-in i Zoom och bokad handledning.
Öppettider bokad & drop-in-handledning i Zoom
Under sommaren 6 juni - 17 augusti har vår drop-in stängt.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan