Inför din sökning

Att ta del av artiklar, rapporter och böcker är en central del av att studera, forska och arbeta inom medicin. Här hittar du vägledning i de vanligaste sökningarna av vetenskaplig information.

För att snabbt hitta artiklar

Vad ska du söka? - om frågeställning och PICO

Betydelsen av ordet frågeställning i söksammanhang behöver inte vara den frågeställning du har för hela ditt arbete, utan kan också innebära de mindre delfrågor som gör att du får anledning att söka: helt enkelt vad det är du vill veta. Frågeställning kan också kallas sökfråga, ämne eller problem.

Det viktiga är att beroende på hur du ringar in och definierar vad det är du vill veta kommer det att påverka din sökning

Att stegvis definiera problemet eller avgränsa ämnet så detaljerat som möjligt är särskilt viktigt när du söker i databaser som innehåller miljontals referenser inom specifika ämnen och områden. 

Frågor för att definiera din sökning

  • Vad vill du veta? Vilka aspekter av ämnet eller problemet är intressanta?
  • Är det någon särskild metod/intervention/läkemedel som du är intresserad av?
  • Är du intresserad av någon särskild grupp (patienter, vårdpersonal, anhöriga, olika åldersgrupper etc.)?
  • Är det någon särskild typ av studie du vill hitta? Är du främst intresserad av att hitta kvalitativa eller kvantitativa studier?

Exempel på frågeställningar i kvantitativa studier
Hur stor är skillnaden mellan ...? Hur vanligt förekommande är …? Vilken andel av …? Vilka faktorer …?

Exempel på frågeställningar i kvalitativa studier
Hur upplever …? Hur beskriver …? Vilken är processen …? Vad är upplevelsen av …?

Hur ska du söka för att uppnå ditt mål?

Hitta litteratur till din bakgrund, för att ringa in en forskningsfråga, eller bara för inspiration!

När du ska sammanställa ett tillförlitligt kunskapsunderlag till beslut om insatser för patienter. 

Få uppdateringar när det kommer ny forskning.

Testa dig själv — hur mycket kan du om att söka i databaser?
Laptop och böcker på gräsmatta

Testa dig själv — hur mycket kan du om att söka i databaser?

Var ska du söka? - lista på användbara sökvägar

I sökrutan på bibliotekets startsida, hittar du i princip allt material som är tillgängligt via biblioteket. Här söker du efter bland annat böcker, e-böcker, artiklar, tidskrifter och avhandlingar.

Pågående kliniska läkemedelsprövningar och kliniska studier hittar du i kliniska prövningsregister. Informationen i registren uppdateras när studien är klar och har publicerats. RCT-studier och kvasi-RCT-studier från ICTRP och ClinicalTrials.gov ingår i Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL). Det rekommenderas dock att söka direkt i ICTRP och ClinicalTrials.gov, för att säkerställa att alla relevanta pågående kliniska prövningar hittas. 

För att hitta rapporter och publikationer från organisationer, myndigheter och regeringar behöver du ofta söka direkt på respektive myndighets eller organisations webbplats. Du kan även hitta den här typen av material via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan. Den här typen av publikationer räknas som grå litteratur. 

Konferenspublikationer hittar du i en del databaser, och även via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan. Ofta går det att filtrera sin sökning på conference proceedings eller conference papers. Du kan även lägga till conferences som ett sökord. Konferenser kan på engelska även kallas meetings, symposia, seminars, colloquia, congresses, workshops, eller conventions. Konferenspublikationer räknas som grå litteratur.

Avhandlingar kan du hitta via flera av resurserna under rubriken ”Vetenskapliga artiklar” ovan, och även i en del databaser, som t ex CINAHL. Det finns också flera bra resurser att söka i om du vill hitta just avhandlingar. Avhandlingar räknas som grå litteratur.

Preprints kan du numera hitta i flera databaser. Du kan även söka preprints direkt via olika preprintarkiv, dock är sökmöjligheterna där ofta mer begränsade än i databaser. Preprints räknas som grå litteratur.

Praktiska riktlinjer publiceras ibland i vetenskapliga tidskrifter och kan då hittas via databaser, exempelvis PubMed. Praktiska riktlinjer räknas som grå litteratur.

Två kvinnor vid en laptop

Handledning i informationssökning

Ska du söka vetenskapliga artiklar eller skriva referenser och behöver råd? Då kan du få hjälp av våra bibliotekarier. Vi erbjuder både drop-in i Zoom och bokad handledning.

Öppettider bokad & drop-in-handledning i Zoom

Under sommaren 6 juni - 17 augusti har vår drop-in stängt.

Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2025-07-01