Oseriösa tidskrifter
Oseriösa tidskrifter och förlag är fenomen som tyvärr har kommit för att stanna. Dessa aktörer (ofta kallade rovdjur) tar gärna betalt i form av publiceringsavgifter men brister när det gäller peer review och redaktionellt arbete. På den här sidan får du reda på hur du gör för att identifiera och undvika att publicera dig i oseriösa tidskrifter.
En kort film
En kort film om hur du navigerar bland de många tidskrifter som finns tillgängliga för publicering av artiklar – vissa av dem oseriösa. (Filmen är på engelska.)
Skäl till att inte publicera i oseriösa tidskrifter
Brister i oseriösa tidskrifters granskningsprocesser riskerar att leda till att undermålig forskning slinker igenom och att rent forskningsfusk inte upptäcks – kort sagt att den vetenskapliga kvaliteten och integriteten hos tidskrifterna inte kan garanteras.
En annan viktig anledning att undvika denna typ av publicering är att de flesta oseriösa tidskrifter inte indexeras i etablerade artikeldatabaser som Web of Science och MEDLINE (den kvalitetsgranskade delen av PubMed), vilket gör artiklar publicerade i dem svåra att hitta. En sådan publicering räknas heller inte med vid resursfördelning och i citeringsanalyser.
För dig som skriver avhandling gäller dessutom att minst två originalarbeten (minst ett i licentiatavhandlingar) ska vara publicerade, eller accepterade för publicering, i refereegranskad (peer review) tidskrift, vilket oseriösa tidskrifter inte lever upp till.
Listor över oseriösa tidskrifter
På internet finns gott om listor över misstänkta oseriösa tidskrifter. Problemet med denna typ av listor är att det är svårt att hålla dem heltäckande och uppdaterade. Ett undantag är databasen Cabell’s Predatory Reports (kräver KI-inloggning) som öppet redovisar sina kriterier för att hamna på listan.
Checklista för att undvika oseriösa tidskrifter
Genom att kontrollera en tidskrift mot stegen i checklistan kan du själv avgöra om en tidskrift är seriös eller inte. Vissa punkter är viktigare än andra: finns en tidskrift indexerad i Web of Science eller MEDLINE kan du utgå ifrån att den lever upp till dessa databasers standarder för peer review, redaktionellt arbete och utgivning och detta är mer eller mindre en garanti att tidskriften är att betrakta som seriös.
1. Kontrollera att tidskriften finns indexerad i Web of Science
Varför? Den omfattande och tvärvetenskapliga artikeldatabasen Web of Science har en kvalitetsgranskning av de tidskrifter som indexeras.
- Gå till Web of Science-databasen Journal Citation Reports (JCR)
- Sök på tidskriftstitel, tidskriftsförkortning eller ISSN
- Om tidskriften dyker upp som sökförslag är den indexerad. Härifrån kan du klicka dig vidare till informationssidan om tidskriften, med citeringsindikator (ofta Journal Impact Factor, JIF), tidskriftens ranking inom sitt ämnesområde och mycket mera.
2. Kontrollera att tidskriften finns indexerad i MEDLINE
Varför? MEDLINE är den del av PubMed som har kvalitetsgranskning av de tidskrifter som indexeras.
- Gå till NLM:s (National Library of Medicine) katalog
- Sök på tidskriftstitel, tidskriftsförkortning eller ISSN
- Finns tidskriften med i MEDLINE eller PubMed dyker den upp i träfflistan.
- Kan du se att det står ”Currently indexed for MEDLINE” i anslutning till tidskriften har tidskriften levt upp till MEDLINE:s kvalitetskriterier.
Varför räcker det inte med enbart PubMed-indexering? PubMed är egentligen ett samlingsnamn för två deldatabaser: MEDLINE och PMC (PubMed Central). MEDLINE är den kvalitetsgranskade deldatabasen. I PMC publiceras fulltextartiklar av all forskning som finansierats av USA:s National Institutes of Health (NIH). Där kan även artiklar som är publicerade i oseriösa tidskrifter ingå. Därför är statusen ”Currently indexed for MEDLINE” viktig, enbart indexering i PMC räcker inte som garanti för att en tidskrift är seriös.
När tidskriften inte är indexerad i Web of Science eller MEDLINE
- Alla forskningsområden täcks inte av Web of Science eller MEDLINE. Kontrollera då i stället att tidskriften finns indexerad i en databas som är relevant för det forskningsområdet och att den databasen har kvalitetskrav för att inkludera tidskrifter.
- Det kan hända att en tidskrift är för ny för att ha indexerats i databaserna i checklistan. Om tidskriften ges ut av ett seriöst och välkänt förlag finns som regel fungerande rutiner för granskning och kvalitet. Du kan då mer eller mindre utgå ifrån att det inte rör sig om en oseriös tidskrift, även om den ännu inte är indexerad i databaser eller har hunnit få en Journal Impact Factor (JIF).
3. Kontrollera att tidskriften finns indexerad i DOAJ
Denna punkt gäller bara för rena open access-tidskrifter, det vill säga tidskrifter som enbart innehåller open access-artiklar. Så kallade hybridtidskrifter som innehåller både artiklar bakom betalvägg och open access-artiklar finns inte indexerade i DOAJ (Directory of Open Access Journals).
Varför? DOAJ som är en databas över open access-tidskrifter har en kvalitetsgranskning av de tidskrifter som indexeras.
- Gå till DOAJ
- Sök på tidskriftstitel eller ISSN
- Är tidskriften indexerad dyker den upp i träfflistan. Klickar man på tidskriftstiteln finns information om bland annat peer review-process och publiceringslicens.
4. Kontrollera att tidskriften inte finns i Cabell’s Predatory Reports
Varför? Cabell’s Predatory Reports är en tjänst som listar tidskrifter med dokumenterade brister i peer review och andra tidskriftspraktiker. Som forskare på KI har du tillgång till denna tjänst.
- Gå till Cabell’s Predatory Reports (kräver KI-inloggning)
- Sök på tidskriftstitel eller ISSN (även förlag går att söka på)
- Om du får träff syns antalet dokumenterade överträdelser för tidskriften
- Klickar du på posten för tidskriften får du upp en beskrivning av överträdelserna
- Det finns också en beskrivning av vilka kriterier Cabell’s använder sig av för att bedöma överträdelser och en indelning i hur allvarliga olika typer av överträdelser bedöms vara.
Tänk på att Cabell’s Predatory Reports inte är en heltäckande förteckning över oseriösa tidskrifter. Även om du inte får träff på den tidskrift du söker på är detta inte någon garanti för att den är seriös, utan kan handla om att databasen inte har lyckats samla in information om den.
5. Granska tidskriften utifrån de tips som finns på Think. Check. Submit.
Varför? På sajten Think. Check. Submit. finns en detaljerad checklista du kan stämma av tidskriften du kontrollerar emot. Där finns också uförliga beskrivningar av vad som kännetecknar en oseriös tidskrift. Bakom sajten står ett antal förlags- och biblioteksorganisationer.
Klarar inte tidskriften kriterierna i sajtens checklista – fundera på att avstå.
När avstå publicering?
Om du lyckats bocka av alla eller de flesta av stegen i denna checklista har du gott stöd för att tidskriften som du kontrollerar är en seriös tidskrift. Om inte bör du fundera på att avstå från publicering i tidskriften och hitta andra alternativ. Känner du fortfarande att du behöver hjälp – kontakta KIB:s publiceringstöd.
Observera att KIB:s egen tjänst Open Access/APC Checker Tool inte är en tjänst för kvalitetsbedömning av tidskrifter, utan bara visar om det finns avtal för förbetald publiceringsavgift för en tidskrift eller inte.
Inte heller det faktum att en tidskrift dyker upp i Google Scholar vid sökning innebär någon garanti för att tidskriften är seriös. Google Scholar samlar in publikationer brett och gör ingen kvalitetsbedömning av tidskriften som en publikation publicerats i.
Publiceringsstöd
Kontakta oss med frågor kring open access, bibliometri, publicering i KI Open Archive och strategisk publicering.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan