Ny student på biblioteket

Som ny student är biblioteket en viktig del av introduktionen till KI eftersom vi bland annat hjälper till med IT-frågor för studenter. Alla saker som du måste ha koll på finns på sidorna Checklista för dig som är ny studentMitt studentkonto och Välkommen till Karolinska Institutet.

Två studenter utanför entrédörren vid biblioteket i Solna.

Studentkonto och IT-tjänster

Som ny student måste du själv aktivera ditt studentkonto, vilket du gör via sidan Mitt studentkonto. Där finns också information om alla de digitala verktyg och tjänster du som student har tillgång till. 

På sidan Datorer & IT finns information om det IT-stöd som biblioteket tillhandahåller för studenter.

Studentkontot används till...

Bild på en dator och händer som pekar på skärmen.

Student-IT

Till Student-IT vänder du dig om du är student och har IT-relaterade frågor.

Telefon & e-post

mån - fre: 8:00-16:00
lör - sön: Stängt

Skaffa KI-kort

KI-kortet fungerar som ditt passerkort, lånekort och utskriftskort. Allt om hur du skaffar kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter. Observera att passerkortsfunktionen startar samma dag som din kurs startar.

KI-kortet hanteras av Säkerhetsenheten på Karolinska Institutet.

KI-kortet används till...

  • Passerkort
  • Lånekort
  • Utskriftskort

Introduktion till biblioteket

Alla nya programstudenter erbjuds en introduktion till biblioteket, antingen digitalt eller på plats. Då kommer vi berätta om hur biblioteket fungerar och tjänster som vi erbjuder som kan hjälpa dig i studierna. Detta tillfälle är inbokat i ditt schema, men du kan också se hela schemat för terminens introduktionstillfällen här.

teaser

För dig som ny student på KI vill jag tipsa om några av bibliotekets mest användbara resurser: våra referensguider, Frasbanken och Svensk MeSH. Du kommer snart att märka hur praktiska de är!

Martin Andersson

Martin

Bibliotekarie

Låna kurslitteratur

Som ny student kommer du säkert behöva låna en hel del kurslitteratur av oss. Kurslistornas böcker samlar vi i det som kallas kursboksrummet. Alla kursböcker har 7 dagars lånetid.

Tänk på att vi inte köper en bok för varje student, utan du måste planera dina lån så att du har boken när du verkligen behöver den. 

Låna och reservera

Du kan såklart reservera utlånade böcker via webbplatsen och vi skickar ett mejl när boken finns att hämta. Du kan inte reservera böcker som finns inne på hyllan på samma bibliotek som du vill hämta på, då måste du själv hämta den direkt från hyllan. Vi har också automatiska omlån, vilket betyder att böcker som du har hemma lånas om per automatik om det inte är någon annan som köar för dem.

Allt om vad som gäller för lån kan du läsa på sidan Låna & lämna.

E-resurser

Via oss har du alltid tillgång till bibliotekets e-resurser (e-böcker, databaser och e-tidskrifter) med ditt studentkonto även när du inte är på campus. Observera att accessen startar på din första kursdag.

Visste du att nästan hälften, eller drygt 250, av de engelska titlarna i kursboksrummen även finns elektroniskt? Tyvärr är det dock fortfarande i princip omöjligt för bibliotek att köpa svenska e-böcker, förlagen ger inte ut dem i e-boksformat. 

Informationssökning

Kanske behöver du hjälp med informationssökningen inför en skriftlig uppgift? Tycker du att det är svårt med referenser eller att söka vetenskapliga artiklar? Då kan våra handledare i informationssökning hjälpa dig. Läs mer på sidan Handledning i informationssökning. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Söka information.

Skriva akademiskt

Vill du skriva bättre texter? Då kan du boka en tid för individuell handledning i språkverkstaden. Hos våra skrivpedagoger får du de verktyg du behöver för att utveckla ditt akademiska skrivande. Du kan välja mellan handledning i svenska eller engelska, och för tillfället erbjuder vi bara handledning på distans. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Akademiskt skrivande.

Läs- och skrivsvårigheter

Vi har även en hel del stöd för dig som har någon form av läs- eller skrivsvårigheter. Du kan få inlästa talböcker, och vi har även resursrum med extra utrustade datorer som du kan boka.

Under två tillfällen i slutet av augusti har du möjlighet att träffa och ställa frågor till oss som arbetar med pedagogiskt stöd:

Studieplatser

Det finns många slags studieplatser på biblioteket. Vissa delar ska vara helt tysta, medan andra är det okej att prata i. Håll gärna koll på våra trivselregler och vad som gäller på olika platser i biblioteket. Det finns också många grupprum som du som student kan boka. 

Läs mer på sidan Studieplatser & lokaler.

Även övriga delar av campus erbjuder olika slags lokaler och studieplatser, bland annat ANA 23 (Alfred Nobels allé 23 i Flemingsberg) och Hus 75 (Solna). Läs mer på Studieplatser.

Meröppet

På biblioteken har vi meröppet, alltså att du som är KI-student kan använda biblioteket före och efter ordinarie öppettider, men då behöver du ditt KI-kort för att komma ut och in. Du kan faktiskt använda biblioteket varje dag kl. 7-22. Allt du behöver veta om KI-kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter.

Fråga oss!

Har du några frågor om lite allt möjligt kan du vända dig till personalen på biblioteket. Självklart kan du också kontakta oss via telefon, mejl och chatt.

Följ oss!

Följ oss gärna på facebook och instagram så får du snabbt tips och nyheter från oss!

Student som besöker infodisken i Solna.

Kontakta biblioteket

Du är välkommen att kontakta oss via telefon, e-post och chatt.

Öppettider telefon & chatt

mån (25/11) - ons (27/11): 9:00-16:00
tor (28/11): 12:30-16:00
fre (29/11): 9:00-16:00
lör (30/11) - sön (1/12): Stängt
Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2024-09-03