Låna & lämna

KIB är ett offentligt bibliotek, öppet för alla. På denna sida hittar du all information om hur man lånar, lämnar och reserverar böcker hos oss. 

Är du ny student? Kika på sidan Ny student på biblioteket för fler tips!

Senaste nytt om låneregler, bibliotekets tjänster och lokaler

Bibliotekskonto

Hos oss kan alla som har fyllt 16 år och har en giltig svensk id-handling ansöka om ett bibliotekskonto. Även personer utan svenskt personnummer kan i vissa fall ansöka om ett bibliotekskonto med kortare giltighetstid. Kontakta biblioteket för mer information. KI-studenter får automatiskt ett bibliotekskonto när de aktiverar sitt studentkonto. Du som är KI-anställd eller publik användare behöver fylla i ansökningsformuläret och kontakta biblioteket för att aktivera bibliotekskontot.

PIN-kod och kontaktuppgifter

  • KI-studenter uppdaterar PIN-kod i KIPAS (funkar endast om du är uppkopplad på KI:s nätverk) och kontaktuppgifter i Ladok.
  • KI-anställda och publika låntagare uppdaterar PIN-kod och kontaktuppgifter under Mina Lån.

Låneregler

  • Som student godkänner du våra låneregler när du aktiverar ditt studentkonto. 
  • KI-anställda och publika låntagare måste godkänna lånereglerna för att få ett bibliotekskonto.

Vad får jag låna/använda?

Jag är Jag får låna Jag kommer åt databaser och e-böcker

Bibliotekskonto och lånekort

Student Allt Ja, via inloggning med studentkontot Bibliotekskonto fås i samband med aktivering av studentkontot. KI-kortet fungerar som lånekort.
Anställd på KI, inklusive doktorander Allt Ja, via KI-inloggning Ansök om bibliotekskonto, kontakta sedan biblioteket för att aktivera bibliotekskontot. Du kan göra ditt KI-kort till ett lånekort.
Anknuten till KI Allt Ja, via KI-inloggning Ansök om bibliotekskonto, kontakta sedan biblioteket för att aktivera bibliotekskontot.
Publik användare Allt Endast via datorer i biblioteket Ansök om bibliotekskonto. Kom sedan till biblioteket och visa legitimation för att få bibliotekskontot aktiverat.

Bibliotekets samlingar

På biblioteket finns Kursbokssamlingen, där all obligatorisk kurslitteratur från kurslistorna finns.  Rekommenderad kurslitteratur, äldre upplagor av kurslitteratur och annan facklitteratur återfinns i vår Fackbokssamling.

Utöver dessa samlingar har vi också vår Samling för lika villkor och två humaniorasamlingar: Camera Obscura i Solna och Laterna Magica i Flemingsberg.

Här kan du läsa mer om våra samlingar.

Söka och hitta i biblioteket

För att hitta kursböcker och annan litteratur som biblioteket tillhandahåller är det enklast att söka upp de via bibliotekets sökruta som finns på första sidan.

Här har vi samlat tips om hur man bäst hittar litteratur på plats i biblioteket.

Lånetider och omlån

Bibliotekets böcker är framförallt indelade i två kategorier: Kursböcker och fackböcker.

Materialtyp Lånetid Låna om? Reservera?
Kursbok (i kursboksrummet) 7 dagar Automatiskt omlån i max 6 månader, så länge ingen står i kö. Ja, om alla exemplar är utlånade eller om du vill få boken skickad mellan Flemingsberg <> Solna.
Fackbok (övriga samlingar) 21 dagar Automatiskt omlån i max 12 månader, så länge ingen står i kö. Ja, om alla exemplar är utlånade eller om du vill få boken skickad mellan Flemingsberg <> Solna.
Kursbok skickad per post 11 dagar Automatiskt omlån i max 6 månader, så länge ingen står i kö.  
Kursbok för studenter med funktionsvariation 14 dagar Automatiskt omlån i max 6 månader, så länge ingen står i kö. Lånetiden förlängs med 7 dagar per omlån. Ja, om alla exemplar är utlånade eller om du vill få boken skickad mellan Flemingsberg <> Solna.
Referensbok (märkt med REF) Till kl. 22.00 samma dag Nej Nej
Tentadator för studenter med funktionsvariation Två dagar Nej Boka via formuläret
Whiteboardpennor 1 dag Nej Nej
Tidskrifter Ej hemlån Nej Nej

Aktuellt återlämningsdatum står på Mina Lån och man har själv ansvar att hålla reda på det. Återlämningsdatum är aldrig på helger eller röda dagar. 

Biblioteket kan posta böcker till distansstudenter med adress utanför Stockholmsområdet (men inom Sverige). Biblioteket kan skicka böcker till anställda, antingen hem eller till arbetsplatsen. Du kan läsa mer under rubriken Postutskick av lån i våra låneregler.

Varje månad kommer du få ett e-postmeddelande med information om alla dina lån och reservationer.

Återlämna böcker

Om du vill lämna tillbaka böcker kan du antingen göra det i ett av våra bibliotek eller via våra bokinkast. Återlämning i bokinkasten sker dock på egen risk då du som låntagare är ansvarig för dina lån tills de blivit avregistrerade i bibliotekssystemet. Vi rekommenderar därför att du kommer in och återlämnar dina böcker i återlämningsmaskinerna när du har möjlighet. Bokinkasten finns utomhus och är öppna dygnet runt. 

  • Bokinkastet i Flemingsberg hittar du på Alfred Nobels allé 8, utanför huvudentrén, till vänster om du är på väg in. Det är en stor grå plåtlåda som det står Bokinkast på.
  • Bokinkastet i Solna hittar du på Berzelius väg 7 A. Det är en svart låda som det står Bokinkast på.

Behöver du skicka tillbaka lånade böcker via post använder du följande adress:

Karolinska Institutet
Universitetsbiblioteket Solna, Fe 200
SE-171 77 Stockholm

Adressen fungerar även för böcker över 2kg och gäller för böcker lånade i både Solna och i Flemingsberg. OBS! Det är du som ansvarar för att böckerna levereras till biblioteket i tid och det är du som betalar porto när du skickar tillbaka böcker till biblioteket.

Reservera böcker

För att ställa dig i kö på en utlånad bok så måste du söka fram boken och logga in och klicka på Reservera. Du kan inte reservera böcker som finns tillgängliga på hyllorna, dessa hämtar du själv, men du kan få böcker skickade mellan Solna <> Flemingsberg genom att reservera boken. 

Distansstudenter (postnummer utanför Stockholm) och anställda på KI kan reservera böcker som finns tillgängliga på hyllorna och få dem skickade till sig.

Förseningsavgifter och fakturor

Du får en förseningsavgift om du inte lämnar tillbaka en bok i tid, oavsett anledning. 

Typ av material Förseningsavgift
Alla böcker 10 SEK per dag (max 150 kr per bok)

Får du 100 kr eller mer i förseningsavgifter så spärras ditt lånekort. Du kan då inte låna eller reservera böcker förrän du har betalat dina avgifter. 

Mer information om förseningsavgifter och fakturor hittar du i våra låneregler 

Artikelbeställningar och fjärrlån

Om du inte hittar en bok eller artikel så kommer vi första hand försöka fjärrlåna boken (låna boken från ett annat bibliotek). Du kan använda vårt beställningsformulär för att beställa ditt önskade material. Om du tycker att det är något vi borde äga/prenumerera på kan du lämna ett inköpsförslag till biblioteket. Detta gäller enbart KI-studenter och KI-anställda och du måste ha ett bibliotekskonto för att beställa.

Här kan du läsa mer om hur du beställer artiklar och fjärrlån.

Kontakt

Student som besöker infodisken i Solna.

Kontakta biblioteket

Du är välkommen att kontakta oss via telefon, e-post och chatt.

Öppettider telefon & chatt

mån - fre: 9:00-16:00
lör - sön: Stängt
Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2025-01-15