Vår verksamhet
På KIB är vi specialister på informationshantering. Vi vet hur man bäst söker och finner relevant information inom medicinområdet. Vi vet också hur man kan lagra information, och hur man bäst gör den möjlig för andra att hitta och använda sig av eller bygga vidare på. Med hjälp av denna specialistkunskap ger vi stöd till KI:s studenter, forskare och lärare under alla delar av utbildningen och forskningsprocessen.
KIB ansvarar också för att tillvarata, utveckla och sprida kunskap om KI:s medicin- och vetenskapshistoriska arv, samt för att förvalta och tillgängliggöra KI:s kulturarvssamlingar.
Lika villkor
Karolinska Institutets verksamhet ska präglas av delaktighet, öppenhet, jämställdhet och mångfald. På biblioteket arbetar vi aktivt för att våra tjänster ska kunna användas på lika villkor.
KIB har en nolltoleranspolicy mot diskriminering, sexism och rasism, alla biblioteksbesökare och personal ska behandlas med respekt.
Läs mer om bibliotekets arbete med lika villkor
Miljö och hållbarhet
Universitetsbiblioteket jobbar aktivt med att minska verksamhetens negativa miljöpåverkan, i linje med KI:s centrala miljö- och hållbarhetsarbete.
Målet är att utveckla hållbarhetsmål som kan integreras som en naturlig del i allt arbete inom biblioteket.
Läs mer på KI:s sida Hållbar utveckling
Publikationer
På biblioteket delar vi gärna med oss av vad vi gör på jobbet, bland annat genom rapporter och artiklar som kan tänkas vara intressanta för fler. Rapporterna kan du beställa i pdf-format genom att fylla i vårt kontaktformulär om du tycker att de låter spännande.
KI Data Repository, Leverans 7: Utredning för framtagande av plan för långsiktig finansiering av lagring (2025)
KI DR-projektet genomför i Fas 1 en utredning för framtagande av plan för långsiktig finansiering av lagring. Utredningen syftar till att ge en översiktlig bild av de olika utgiftsposterna relaterade till förvaltning och utveckling av KI DR och omfattar perioden 2025–2034. Diarienummer 1–105/2025.
KI Data Repository – Fas 1, delrapport 1 (2024)
Karolinska Institutets (KI:s) forskare har behov av att publicera och lagra forskningsdata på ett säkert och effektivt sätt. Därför har KI initierat projektet KI Data Repository – Fas 1 som syftar till att skapa en robust teknisk infrastruktur för centralt stöd till KI:s forskare att öppet tillgängliggöra forskningsdata. Rapporten presenterar verksamhets- och lösningsarkitektur, kompletterat med en diskussion av föreslaget arbetsflöde i förhållande till aktuell lagstiftning och säkerhetsaspekter.
Kartläggning KI:s datapublicering: förstudie och rekommendationer (2024)
Aktiviteten att kartlägga Karolinska Institutets (KI:s) datapublicering ingår i funktionen Data Access Unit:s (DAU:s) verksamhetsplanering för 2024. Aktivitetens övergripande syften är att under 2024 få översikt av var KI:s forskare publicerar data och att vidareutveckla metoder för att följa upp var KI:s forskare publicerar sin data. I förstudien ingår två delstudier. Baserat på delstudiernas slutsatser presenterar rapporten rekommendationer för metoder för fortsatt uppföljning av KI:s datapublicering. Metoderna syftar till att generera underlag för att besvara frågorna i Vetenskapsrådets årliga enkätundersökning om öppen tillgång till forskningsdata.
Inventering av utpekade områden och mål där KI förväntas ta ett större ansvar enligt de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap (2024)
Rapporten är en inventering av de områden och mål i de nationella riktlinjerna som berör forskningsutövande organisationer och hur de förhåller sig till KI idag. Rapporten innehåller även förslag på aktiviteter för att KI ska leva upp till riktlinjerna, för områden där utpekat ansvar saknas idag. Rapporten är framtagen av en arbetsgrupp på Universitetsbiblioteket (KIB) med fokus på öppen vetenskap.
För ett öppet bibliotek - en projektrapport om öppet tillgängliga e-böcker (2022)
Rapporten ger en ögonblicksbild över ett urval av open access-initiativ för e-böcker som finns på marknaden just nu. Syftet var att undersöka vilka initiativ som finns och om det skulle finnas ett initiativ som skulle vara intressant för KIB att samarbeta med.
Projekt Öppen publicering - Att analysera publiceringsmönster och kostnader för open access vid Karolinska Institutet
Projektuppdraget som ligger till grund för denna rapport var att kartlägga och analysera mönster och kostnader för open access-publicering vid Karolinska Institutet. Rapporten kan användas som ett underlag i KIB:s utformande av strategier för att möta de förändringar som nu sker i övergången från ett prenumerationsbaserat till ett öppet vetenskapligt publiceringssystem. KIB kan även utgå från underlaget i de strategiska diskussionerna om open access (OA) med andra intressenter på KI.
Where are you from? – Shibboleth och WAYF på KIB (2016)
Av flera olika anledningar har vi på KIB sett ett behov av att utföra en förstudie om vilka konsekvenser en övergång från IP-adresskontroll till Shibboleth och SAML2 Web Single Sign On som huvudsaklig autentiseringsmodell skulle föra med sig för KIB och KI. I denna rapport redovisar vi resultatet av en sådan förstudie tillsammans med en grundläggande genomgång av Shibboleth som autentiseringsmodell. Vi för en diskussion kring vilka förutsättningar, utmaningar och frågeställningar en övergång skulle innebära. Rapporten avslutas med en rekommendation för hur KIB kan gå vidare.
Funkisprojektet – utveckling av bibliotekets stöd till studenter med funktionsnedsättning
Studenter med funktionsnedsättning är en grupp som ökar på universitet och högskolor och enligt gällande diskrimineringslagstiftning och riktlinjer för lika villkorsarbete skall dessa studenter kunna studera under samma premisser som andra studenter. Med detta som utgångspunkt har Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket genomfört ett tvåårigt projekt (2013 – 2015) med syfte att utveckla och förbättra bibliotekets stöd till, bemötande av och tillgänglighet för studenter med funktionsnedsättning, inte enbart för att följa lagkraven utan med ambitionen att höja kvaliteten på bemötande och i jämförelse med andra högskolebibliotek bli bäst i Sverige. I denna rapport beskrivs bibliotekets stöd till studenter med funktionsnedsättning vid projektets start. Vidare beskrivs hur en handlingsplan togs fram samt vilka åtgärder som genomfördes. Slutligen beskrivs projektets resultat samt förslag till vidare utveckling.
Digitala arkiv för e-tidskrifter
Rapporten undersöker vilka digitala arkiv som finns tillgängliga för bevaring och lagring av elektroniska tidskrifter. Syftet är att komma fram till om KIB ska fortsätta vara medlem i ett av arkiven eller om vi ska byta till något annat arkiv, eller inte vara med i något arkiv alls.
reSEARCH - en användarundersökning
Rapporten sammanställer den enkät och de användartester som genomfördes om discovery verktyget Summon under hösten 2013.
Front 2014 – en projektrapport (2013)
I december 2011 gick startskottet för projektet Front 2014 då företrädare för 17 svenska högskole- och universitetsbibliotek samlades på Chalmers bibliotek i Göteborg för att diskutera hur man skall arbeta tillsammans för att undersöka, värdera och jämföra erfarenheter och behov av framtidens biblioteksnära system. I maj 2013 avslutades projektet för KIB i och med föreliggande rapport.
Transformative agreements and their practical impact: a librarian perspective S. Parmhed, J. Säll. Insights. 2023:36 (12): 1-7
The library as a physical learning environment at the Karolinska Institutet University Library C. Ahlberg. JEAHIL. 24Jun.2020;16(2):24-8.
Cancelling with the world’s largest scholarly publisher: lessons from the Swedish experience of having no access to Elsevier. L. Olsson, C. Hertil Lindelöw, L. Österlund, F. Jakobsson. Insights. 2020:33 (1): 13.
Using a social platform as an internal communication tool: A case study. Haya G, Lind SM, Janzen S. College & Research Libraries News (C&RL News). 2020;81(1):14–17.
Granularity of Algorithmically Constructed Publication-Level Classifications of Research Publications: Identification of Specialties. Sjögårde P, Ahlgren P. Quantitative Science Studies, 29 August 2019, 1–32.
Granularity of algorithmically constructed publication-level classifications of research publications: Identification of topics. Sjögårde P, Ahlgren P. Journal of Informetrics. 2017;12(1):133-152.
Why doesn’t everyone love reading e-books?. Myrberg C. Insights. 2017;30(3):115–125.
Letter to the Editor: Are older studies lost in database searches for systematic reviews? Jonsson BH, Winzer R, Gornitzki C. Psychological Medicine. 2017 Nov 27:1–2.
Abandoning native apps to become future friendly. Jergefelt M. Journal of the European Association for Health Information and Libraries. 2015;11(2):36–38.
An internet of pings: enhancing the web user experience of physically present patrons with bluetooth beacons. Jergefelt M. Weave: Journal of Library User Experience. 2015;1(2).
Bringing the national interlending system into the local document supply process – a Swedish case study. Gavel Y. Interlending and Document Supply. 2015;43(2):104–109.
Freewheelin’ scientists: citing Bob Dylan in the biomedical literature. Gornitzki C, Larsson A, Fadeel B. BMJ. 2015;351:h6505.
Screen vs. paper: what is the difference for reading and learning?. Myrberg C, Wiberg N. Insights. 2015;28(2):49–54.
A visit to the library of the Italian Institute of Health in Rome (ISS, Istituto Superiore di Sanità). Carlsson J. Journal of the European Association for Health Information and Libraries. 2014;10(3):21–22.
MOOCs at KI University Library. Ahlberg C. Insights. 2014;27.
Multilingual query expansion in the SveMed+ bibliographic database: a case study. Gavel Y, Andersson P-O. Journal of Information Science. 2014;40(3):269–280.

Kontakta biblioteket
Du är välkommen att kontakta oss via telefon, e-post och chatt.
Öppettider telefon & chatt
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan