Verksamhetsbeskrivning 2023
Några ord från bibliotekschefen
Karolinska Institutets universitetsbibliotek (KIB) har naturliga kontaktytor med alla som jobbar på universitetet: forskare, lärare, studenter och experter i verksamhetsstödet. Hela Karolinska Institutet (KI) är därmed en angelägenhet för universitetsbiblioteket, och på samma vis vill vi att universitetsbiblioteket ska vara en angelägenhet för hela KI. Under 2023 har vi haft som prioriterat mål att bibliotekets uppgift inom akademin är tydlig. Till detta mål har vi identifierat två framgångsfaktorer: att vi formulerar vår särskilda kompetens i relation till vår uppgift och engagerar övriga KI i en dialog om detta, samt att vi kommunicerar, bygger relationer och samarbetar inom KI.
Med andra ord valde vi att sätta KIB:s kommunikation och samarbeten i fokus med förra årets mål. Det är en extra lycklig omständighet att målet dessutom visade sig knyta väl an till KI:s nya lednings motto: KI är vi. Ett sådant mål är inte så lätt att följa upp i siffror och indikatorer, men det går att jobba systematiskt med uppföljningen av målet ändå. KIB valde att använda så kallade relationskartor och regelbundet följa upp hur relationerna med våra nyckelintressenter har utvecklats över tid. Denna typ av reflekterande uppföljning har skett i ledningsgruppen varje månad och med olika intervaller på avdelnings- och enhetsnivå. Vår slutsats är att fokuset på relationer har burit frukt; om det vittnar inte minst de fina berättelserna som lyfts fram i avsnittet ”Röster från våra användare”.
Relationsbyggande är något som ständigt måste arbetas med och relationer kommer att vara fortsatt helt centrala för oss på KIB. När vi gick in i 2023 hade den senaste utvecklingen inom generativ AI slagit ned som en bomb i samhället och kanske särskilt inom akademin. Utvecklingen aktualiserade på nya sätt frågor som rör forskningens tillförlitlighet, lärandets process och kunskapens natur. Mitt i detta fanns det också ett stort behov av att lära sig mer om hur den nya tekniken fungerade och vad den kunde åstadkomma. Detta behov kvarstår, då utvecklingen går snabbt. På KIB hade vi under 2022 haft en särskild satsning på att lära oss mer om AI, vilket gjorde att vi var rustade att bidra i sammanhang där de nya möjligheterna och frågorna utforskades på KI. KIB har varit del i en samskapande process där lärandet står i fokus, för det ligger i sakens natur att ingen person eller expertinstans har hela kompetensen eller alla svar när kunskapens gränser förflyttas.
När vi i slutet av 2023 skulle fastställa nästa års fokusmål var det lätt att komma fram till: KIB stärker förmågan på KI att värdera vetenskaplig information i en snabbt föränderlig omvärld. Det är ett mål som knyter an såväl till samhällsutvecklingen, där AI och geopolitisk oro spär på en redan bekymrande ”postsanning”-trend, som till universitetsbibliotekets grundläggande uppdrag att stödja vetenskaplig kommunikation och verka för stärkt informationskompetens.
I en organisation som är beroende av kompetenser och samarbeten är ett tillitsbaserat arbetssätt helt centralt. KIB:s styrmodell är tänkt att skapa förutsättningar för en tillitsgenererande enkelhet och tydlighet. Därför väljer ledningsgruppen ett fokusmål per år som hela organisationen ska kraftsamla kring och som vi bedömer är av särskild strategisk vikt. Ledningsgruppen följer också upp ett fåtal nyckelaktiviteter som löper under året. I övrigt sker planering och uppföljning ute i verksamheterna. Vår erfarenhet efter att ha jobbat med denna styrmodell sedan 2019 är att den är både effektiv och tillitsskapande.
Trevlig läsning!
Miriam Nauri
Bibliotekschef, Karolinska Institutet
Uppdrag, vision och strategi 2030
Universitetsbibliotekets verksamhet styrs av lagstiftning – bibliotekslagen, högskolelagen och högskoleförordningen – samt av uppdrag från Karolinska Institutet och uppsatta policyer. Vid KI finns också ett biblioteksråd med utsedda representanter för akademin som ger strategisk vägledning åt bibliotekschefen.
KIB:s uppdrag
Baserat på Karolinska Institutets övergripande mål och värdegrund ska Karolinska Institutets universitetsbibliotek ge universitetet bästa möjliga förutsättningar för att bedriva forskning och utbildning i världsklass. Detta ska göras genom att universitetsbiblioteket
- ansvarar för vetenskaplig informationsförsörjning och främjar öppen publicering
- medverkar till att lärosätets forskning blir öppet och beständigt tillgänglig
- stödjer vetenskaplig kommunikation
- verkar för stärkt informationskompetens; förmågan att söka, värdera och använda information
- möjliggör möten över ämnesmässiga och organisatoriska gränser.
Vision
Som komplement till den KI-övergripande Strategi 2030 har ledning och medarbetare på KIB arbetat fram en vision som handlar om hur universitetsbiblioteket ska fungera år 2030:
Framtida målbilder
- KIB är central för kunskapen att hitta, värdera och nyttja vetenskaplig information
- KIB har kompetens för att möta en komplex och föränderlig omvärld
- KIB är en nödvändig infrastruktur för öppen vetenskap
- KIB samarbetar över organisatoriska gränser
Årets prioriterade mål
Som nämnts i inledningen utser KIB:s ledning varje år ett prioriterat mål, som står i fokus för hela biblioteket. Det betyder inte att andra viktiga aktiviteter utesluts, men det hjälper oss att samla kraft för att ta stora steg i riktning mot KI:s vision.
Under 2023 har KIB:s prioriterade mål varit att arbeta för att:
Vi identifierade två framgångsfaktorer för att lyckas med detta mål:
- Att KIB formulerar bibliotekets särskilda kompetens i relation till vår uppgift och engagerar övriga KI i en dialog om detta.
- Att KIB kommunicerar, bygger relationer och samarbetar med övriga KI.
Under 2023 hade vi därför ett särskilt fokus på att skapa fler engagerande dialoger med KI:s forskare, lärare och studenter om universitetsbibliotekets verksamhet. En annan tanke med detta var att alla KIB:s medarbetare skulle få veta mera om de olika verksamheter som bedrivs på övriga KI.
"Ett forskningsbibliotek är ett av fundamenten på ett lärosäte. Biblioteket bidrar till lärosätets framgång och är platsen där forskningen både börjar och slutar. Den särskilda kompetens som universitetsbiblioteket besitter är samtidigt en garant för att kunna utveckla studenternas förmåga till självständigt kunskapssökande. Det är svårt att överhuvudtaget tänka sig ett universitet utan ett bibliotek. Ändå kunde vi ibland uppleva att det är utmanande att förklara och förstå vad biblioteket gör. Det är inte konstigt, då bibliotekets roll har genomgått stora förändringar under de senaste åren, och av allt att döma kommer förändringstakten bara att bli snabbare."
Större aktiviteter som genomförts för att nå målet
Kompetensplanering
En förutsättning för att kunna vara tydlig kring universitetsbibliotekets roll är att vi själva har en klar bild av vilka våra speciella kompetenser är. KIB:s ledning behöver dessutom ha kännedom om vilka kompetenser som kommer att behövas i framtiden, på kort och medellång sikt. Därför har vi inom KIB:s ledningsgrupp tagit fram en kompetenspolicy och en kompetensplan för KIB.
Planen och policyn har samverkats med de fackliga organisationerna innan beslut om genomförande fattades. Kompetensplanen kommer att konkretiseras och följas upp löpande i ledningsgruppen och revideras regelbundet, medan policyn troligen blir ett dokument som uppdateras mera sällan.
1: Bakgrund
- KI:s och KIB:s vision och mål
- Omvärldsanalys
- KI:s policy för ledarskap och medledarskap
- Kompetenspolicy
2: Verksamhetsanalys
- Vårt nuläge
- Vår framtid
- Vad måste vi göra?
3: Kompetensanalys
- Vilka kompetenser har vi idag?
- Vilken kompetens behöver vi i framtiden?
- Hur skaffar vi oss den?
- Vad måste vi kunna?
4: Kompetensutveckling
- Genomförande av kompetensutveckling /kompetensväxling
- Rekryteringar
5: Uppföljning och revidering
- Årlig revidering av kompetensplanen
KI – så funkar det
Representanter från andra delar av KI har bjudits in för att via digitala lunchföreläsningar berätta om sina respektive verksamheter, under rubriken ”KI – så funkar det”. Föreläsningarna har sedan spelats in och publicerats på KIB:s intranät för de som är förhindrade att delta ”direkt”.
Utvecklade relationer och samarbeten
KIB:s medarbetare genomförde relationskartläggningar för att ringa in vilka relationer som redan är starka samt vilka som behöver initieras eller vidareutvecklas. Sedan genomfördes ett stort antal presentationer av bibliotekets verksamhet i olika KI-sammanhang, samt ett antal samarbetsprojekt med andra delar av universitetet. Några exempel på detta:
▶ Gemensamt verksamhetsstöd för KIB och UoL
KIB:s verksamhetsstöd fortsätter sitt samarbete med Enheten för undervisning och lärande (UoL). Sedan tidigare ger KIB stöd till UoL i HR-frågor och visst stöd i supportfrågor kopplat till digital examination/Canvas. Under 2023 har ett arbete pågått i syfte att genomlysa möjligt utökat samarbete inom ekonomi och intendentur, i syfte att bygga ett gemensamt resurseffektivt och hållbart verksamhetsstöd för framtiden. Detta samarbete har nu utvecklats, och under 2023 har beslut fattats om att inrätta ett samlat verksamhetsstöd inom intendentur, ekonomi och HR.
▶ KI RIMS
KI:s Research Information Management System, KI RIMS, utgör en strategisk satsning inom ramen för KI:s informationshantering. KIB är sedan årsskiftet 2022/2023 projektägare av implementeringsprojektet av KI RIMS. Projektgruppen består av representanter från Kommunikationsavdelningen, Avdelningen för forskarstöd (Research Support Office, RSO), Universitetsbiblioteket och IT-avdelningen, och det har varit ett brett samarbete med olika delar och grupper inom KI för att säkerställa att systemet implementeras i enlighet med verksamhetens behov.
▶ Arbetsgruppen för öppen vetenskap
Arbetsgruppen för öppen vetenskap (Open Science Working Group, OSWG) inrättades av rektor under Kommittén för forskning. KIB är adjungerad i arbetsgruppen. Under året har vi haft samtal med arbetsgruppen och bidragit med våra kunskaper och kompetenser och fått en mer direkt möjlighet till att medverka i framtagandet av handlingsplaner, samt att komma med input i frågor inom öppen vetenskap.
▶ KI Data Repository
Detta är ett projekt som initierats av KIB via arbetet inom det universitetsgemensamma stödet inom forskningsdatahantering – Research Data Office (RDO). Projektet sker i nära samarbete med IT-avdelningen, Research Support Office, KI:s arkiv samt KI:s jurister och har gått in i en mer intensiv fas efter sommaren. Arbetet följs och rapporteras bland annat till Kommittén för forskning.
▶ KI:s öppna arkiv
Under året, då vi arbetat med att kartlägga processer inom KI:s öppna arkiv samt med att byta ut och implementera nytt systemstöd för detsamma, har kontakterna med disputationskommitténs handläggare samt Kommittén för utbildning på forskarnivå intensifierats. I samband med systembytet har det under året också gjorts en översyn av hela e-spikningsrutinen, vilket har lett till många förbättringar för doktoranderna i och med en förenklad process.
▶ UX-insatser
KIB har expertis inom området UX (User Experience), det vill säga metoder för att kartlägga användarnas behov då man till exempel utvecklar tjänster, system eller lokaler. Under 2023 har bland annat följande insatser gjorts:
- Fördjupning av insikter sedan KIB:s Data Access Unit (DAU) inrättades 2020 genom att utreda vilken typ av stöd KI:s forskare har behov av i samband med att de ska dela och publicera sina forskningsdata.
- UX-testning av KIB:s handledning i informationssökning och referenshantering i syfte att se över hur vi erbjuder service på bästa sätt.
- En behovsfångst bland KI:s lärare har genomförts. Denna har haft fokus på att dels presentera KIB:s kompetenser inom akademiskt skrivande och informationskompetens, dels undersöka lärares eventuella behov av att utveckla sin egen kompetens inom dessa områden. KIB:s undervisning och handledning i informationskompetens och akademiskt skrivande vänder sig i dag främst till studenter, doktorander och forskare, inte lärare.
▶ External Engagement Office
Under våren har KIB inlett dialog och samarbete med External Engagement Office vid Research Support Office (RSO). Det övergripande syftet har varit att bidra till att stärka förståelsen bland KI:s forskare, lärare och medarbetare för begreppet impact/genomslag. KIB medverkar nu i en brett sammansatt referensgrupp på KI, vars arbete presenteras övergripande på webbsidan Creating impact together på KI:s medarbetarportal.
▶ Inköp och upphandling
KIB har identifierat ett ökat behov av expertis inom det juridiska området vid olika upphandlingar, och har därför inlett ett närmare samarbete med inköps- och upphandlingsenheten samt juridiska enheten inom universitetsförvaltningen.
▶ Olika KI-verksamheter
Insatser har gjorts gentemot flera olika verksamheter på Karolinska Institutet och biblioteket har nu goda kontakter med Women in Science, Queerolinska, Sträva, Studenthälsan och KI:s samordnare för studenter med funktionsvariation.
▶ Studentkårerna
En extra satsning har gjorts för att skapa långsiktiga relationer med studentkårerna Medicinska föreningen och Odontologiska föreningen.
Andra större aktiviteter under året
Pedagogisk utveckling
- Inom KIB:s undervisningsverksamhet har ett pedagogiskt utvecklingsprojekt genomförts. Syftet har varit att säkerställa att KIB:s undervisning inom informationssökning och informationskompetens bedrivs och utvecklas i linje med aktuell forskning inom pedagogik och beprövad erfarenhet från högskolebibliotek.
- I ett e-lärandeprojekt har en arbetsgrupp inventerat de lärobjekt som KIB producerat samt tagit fram en infrastruktur för dessa. Projektet har också tagit fram en plan för hur KIB:s undervisare ska arbeta strategiskt med området.
Språk- och skrivstöd
- Under 2023 har KI arbetat med att ta fram en språkpolicy. En av KIB:s skrivpedagoger har ingått i arbetsgruppen som presenterade resultatet för universitetsdirektören (som uppdragsgivare) i början av 2024. Den nya språkpolicyn kommer att publiceras under vårterminen 2024.
- Under 2022–2023 har KIB levererat skrivstöd som tjänst gentemot Försvarshögskolan (FHS). Detta har varit mycket uppskattat, inte minst från studenterna på FHS som nominerade Kristina Froelich från KIB som årets lärare. Uppdraget avslutades vid årsskiftet 2023.
Ny strategi för e-böcker
Ett nytt arbetssätt för arbetet med elektroniska böcker håller på att implementerats. KIB vill lyfta fram det stora utbud av e-böcker som finns – särskilt de som är öppet tillgängliga. Vi kommer i samband med detta att arbeta med att utveckla relationen till lärarna på KI, och visa hur KIB kan stödja dem. Vi hoppas att vi kommer att se fler öppna e-böcker som en del av kurslitteraturen på framtidens KI, i takt med att kännedomen om alternativ till tryckt kurslitteratur ökar.
Tryckta samlingar
- KIB:s specialsamlingar Camera Obscura och Laterna Magica har fått en uppfräschning under året. För att göra samlingarna mer aktuella har både gallring och nyinköp gjorts.
- Specialsamlingen som förut kallades Normkritiska samlingen har bytt namn till Samlingen för lika villkor, och en egen policy för denna samling är nu framtagen. Denna samling är en del i bibliotekets arbete med lika villkor på KI.
- Under 2023 har även en välbehövlig gallring av de övriga samlingarna påbörjats. Detta är ett större arbete som kommer att fortsätta under hela 2024.
Artificiell intelligens / maskininlärning
Under 2022 genomförde ett antal medarbetare på KIB en studiecirkel (Elements of AI). Hösten 2022 släpptes ChatGPT vilket innebar frågeställningar kring hur generativ AI påverkar KI:s verksamhet. KIB var redan i början av 2023 i startgroparna för att ytterligare utveckla det AI-relaterade arbetet.
- Under året har medarbetare på KIB hållit presentationer och workshoppar för studenter, lärare, doktorander och forskare, både inom och utanför KI, för att öppna upp en dialog om generativ AI samt för att främja en medveten, etisk och hållbar användning. Genom ett tätt samarbete mellan skrivpedagog och bibliotekarie har KIB kunnat bidra med perspektiv som rör både akademiskt skrivande och informationskompetens. Dessa aktiviteter har bidragit till att KIB har tagit en aktiv roll vid diskussioner om användning av generativ AI inom högre utbildning på KI.
- KIB har under året genomfört ett projekt som gått ut på att konstruera en AI-algoritm för automatisk indexering av publikationer för KI RIMS. En framtagen AI-modell har implementerats och integrerats med berörda system.
- Internt på KIB har arbetet med att väcka intresse för och diskutera olika aspekter av AI fortsatt genom gemensamma temamöten under våren. Under hösten fick en arbetsgrupp ansvaret att fortsätta att initiera aktiviteter inom området.
Välkomsttillfällen
KIB bjuder sedan många år tillbaka in till välkomsttillfällen för nya KI-studenter, där KIB:s tjänster och service presenteras. Under 2023 har dessa välkomsttillfällen besökts av fler nyantagna studenter, både på grund- och masternivå, än någonsin tidigare, vilket förstås är mycket glädjande!
Röster från våra användare – vilken nytta har du haft av biblioteket?
"Jag har flera gånger bett KIB att genomföra litteratursökningar åt mig. Sökuppdragen har främst rört sig om meta-analyser och systematiska översikter. I flera fall har detta lett fram till extremt välciterade artiklar. Dialogen med KIB har fungerat väl, och jag har haft möjlighet att revidera sökningen efter att KIB lämnat över en första preliminär sökning. Jag har också uppskattat snabbheten. Vid ett par tillfällen när jag haft bråttom har jag fått sökresultat inom ett par veckor."
"KIB:s stöd vid litteratursökningar för systematiska översikter är enastående – professionellt, pålitligt och alltid trevligt i kontakten."
"I vårt arbete med magisteruppsatsen har vi funnit all hjälp från KIB mycket hjälpsam. Första kontakten med KIB under vårt examensarbete var en föreläsning som gavs på ämnet akademiskt skrivande av Språkverkstaden. Den var tydlig och koncis och gav en bra start för oss att börja skriva. Andra kontakten med KIB var handledningen i litteratursökning som var mycket värdefull, eftersom vi gjorde en litteraturöversikt där det är viktigt att sökstrategin blir utformad på ett så fördelaktigt sätt som möjligt. Tredje kontakten med KIB var handledningen inom akademiskt skrivande med Språkverkstaden, som var mycket hjälpsam. Vi upplevde att de råd vi fick var träffsäkra och anpassade till just våra behov och det hjälpte oss att utveckla skrivandet vidare."
"Sedan 2019 har jag vid flera tillfällen använt en mycket värdefull tjänst som KIB erbjuder, det vill säga litteratursökning, som lett till publikation av flera meta-analyser varav tre i tidskrifter med hög impact (impact factor >10). Personalen har alltid varit blixtsnabb på att ta kontakt med mig, diskutera ärendet, föreslå strategi och uppdatera resultaten vid behov."
"Biblioteket är en del av KI:s hjärta! Där har jag trivts och fått all hjälp man kan behöva, allt sedan mina första dagar på KI som ung medicine studerande våren 1973 och femtio år senare som professor."
"Jag har främst haft nytta av KIB i min roll som forskare. Jag har gjort ett flertal systematiska översikter och nu när vi samarbetat ett tag så blir det så mycket bättre. Vi har diskussioner kring söktermer, hur vi ska bredda/smalna av sökningar för att bli mer specifika och få bättre utfall. Jag har också fått hjälp med att beställa in äldre, mer svårtillgängliga artiklar. När det kommer till undervisning så är det snarare mina studenter som fått hjälp och stöd i sitt akademiska skrivande, vilket jag tror är en viktig del av KIB:s verksamhet och som studenter har ett stort behov av."
"KIB har gett mig och mitt team väldigt värdefull hjälp. Detta har haft mycket stor betydelse för forskningens genomförande. De kunniga och engagerade bibliotekarierna har bistått på flera nivåer vid utformandet av sökstrategier för systematiska översikter och meta-analyser. Vi har gemensamt diskuterat upplägget, styrkor och svagheter. Vi erhöll användbar och professionell dokumentation, vilken sedan kunnat användas som supplement till artiklar. KIB har levererat både utbildning och rådgivning, samt direkt hjälp med EndNote. Vi är mycket tacksamma och har givetvis med KIB:s medarbetare i alla relevanta artiklars [acknowledgement]."
"During 2023 a writing instructor from KIB helped us develop a series of workshops on the use of AI tools. We involved students, course leaders and faculty at GPH. For each target group the writing insructor had suggestions on how to engage, contribute and move to the next level of understanding. Her understanding of pedagogical opportunities and challenges with international master students is a great asset for us. She is forwardlooking, constructive and not afraid of developing our unfinished ideas of quality improvements! Academic writing and especially how to paraphrase is a topic that she masters. We really appreciate how she expresses the need for being “crystal clear” in avoiding plagiarism yet without being judgmental in her communication with students."
"At Karolinska Institutet, one of the world’s foremost medical universities, the development of academic skills is fundamental for students and is an important tool for tasks such as reading articles, completing assignments, participating in discussions and writing essays. At the beginning of our studies, many of us, especially myself as a medical student from China, had limited knowledge of these academic skills. However, with the academic writing support provided by the KI library, I experienced a transformational journey from novice to proficient in academic skills. Now, I know how to read articles and organize assignments according to academic conventions. By participating in seminars on speaking English with confidence, I have developed the ability to engage in academic discussions with my peers. Thanks to the workshops facilitated by the KI library, creating schedules for my master’s thesis has become a straightforward task. For those seeking to improve their academic skills, the KI library can offer a variety of assistance based on your specific needs, which helps you become a qualified KI student."
"För internationella kansliet är Karolinska Collaboration Map som utvecklats och förvaltas av KIB ett viktigt verktyg i vardagen för snabb överblick av KI:s internationella forskningsinteraktioner. Vi använder oss också av bibliometriteamets tjänster vid behov av mer fördjupade analyser om hur KI:s forskare sampublicerar med organisationer och lärosäten utomlands. Vi får alltid snabb och professionell hjälp av teamet."
Lotta Lundqvist & Johanna Ackemar, Internationella kansliet
Citat ur #bravopärmen
-
”Ni på KIB ska ha en stor eloge!”
-
”Tack för hjälpen, du har varit genialisk!”
-
”Uppskattar er på KIB så mycket! NI är bland det bästa med att jobba på KI 😊”
-
”Bibblan är bäst! Även sjukhusbiblioteken. Jag sprider detta."
-
”You are a lifesaver!”
-
”Ni är bäst, vilken tur att ni finns och vet allt!”
-
Om Student-IT: ”Superfin support av ett flexibelt, serviceinriktat och prestigelöst gäng som står tryggt och ger snabba svar vid digital examination och kontoupplägg”
-
”Hade inte klarat mitt examensarbete utan hjälp från Student-IT!”
-
”Jag ville bara ta en stund för att uttrycka min djupaste tacksamhet för den enastående IT-support jag har fått från dig/ert team den senaste tiden. Er snabba respons och professionella hjälp har verkligen gjort skillnad för mig och min arbetsdag”
-
”Ni på biblioteket gör ett fantastiskt och helt ovärderligt jobb!”
-
”Hoppas du har en underbar dag och får minst 50 000 i lön!”
-
”Ni är fantastiska och har lärt oss livsviktiga saker!”
-
”If it was not for all of you (prior to and during the studies) in whatever way or form, this PhD would not have unfolded! I salute you all!”
KIB i siffror 2023
Besök och frågor
2023 var första året efter pandemin som KIB hade ordinarie öppettider under hela året. Generellt kan man se en minskning på referensfrågor i det fysiska rummet, medan besöken är fortsatt höga, då KIB:s studieplatser och grupprum är eftertraktade på båda campus. KIB:s digitala support är åter på samma nivå som före pandemin, med ett stadigt inflöde av ärenden.
- 2023 fick de båda biblioteken i Solna (97 261) respektive Flemingsberg (102128) sammanlagt 199389 besök - en svag ökning jämfört med 2022, då vi fick totalt 186048 besök.
- 681462 besök gjordes på KIB:s startsida.
- Den digitala bibliotekssupporten fick sammanlagt 8672 frågor under året via chatt, telefon och e-post.
- IT-supporten för studenter fick in 11 325 supportärenden, en minskning med 10 procent. Samtidigt gav man stöd till 383 digitala examinationer, en ökning med 31 procent sedan 2022.
Undervisning
KIB:s medarbetare genomförde under året sammanlagt 1042 undervisningstimmar, varav 575 timmar av skrivpedagoger och 467 timmar av bibliotekarier.
- 8 672 frågor via mejl, chatt och telefon i digitala bibliotekssupporten
- 523 timmar dropin-handledning i Zoom med bibliotekarier
- 456 timmar bokad handledning med bibliotekarier
- 696 timmar bokad handledning i akademiskt skrivande på svenska och engelska med skrivpedagoger
Sökuppdrag
KIB utför sökuppdrag åt forskare på KI som ska göra en systematisk översikt, scoping review eller annat projekt där man har behov av en kvalificerad litteratursökning. Studier har visat att översiktsartiklar där en informationsspecialist inkluderas håller högre kvalitet vad gäller rapportering av sökstrategier.
Att sökningarna utförs av en informationsspecialist, i nära samarbete med en ämnesspecialist, kan också minska risken för bias, till exempel vid val av söktermer, databaser och begränsningar. Efterfrågan på denna tjänst har ökat stadigt de senaste åren.
INKOMNA SÖKUPPDRAG 2019-2023
TOPP 5 BESTÄLLARE ÅR 2023 (UPPDRAG PER INSTITUTION)
Lån och nedladdningar
2023 gjordes 15 131 fysiska lån av böcker (med omlån inkluderat uppgick antalet lån till totalt 91 690). Detta var en minskning med cirka 11 procent sedan 2022, men en ökning med 4 procent sedan 2021. På sikt kan fortsatt minskning av fysiska lån förväntas, eftersom KIB:s policy är att köpa in e-böcker i första hand, när detta är möjligt.
Jämfört med 2022 så har antalet nedladdningar av elektroniska medier ökat:
- 77 436 nedladdningar av sektioner av e-böcker skedde, vilket är en ökning med 7 procent.
- 1 798 465 nedladdningar av artiklar, vilket är en ökning med 2,4 procent.
Öppet publicerade artiklar
KI har avtal med 21 akademiska förlag för att möjliggöra att KI-publicerade artiklar blir omedelbart öppet tillgängliga i cirka 12 000 vetenskapliga tidskrifter. Under 2023 har närmare 1 880 öppet tillgängliga artiklar med en KI-korresponderande författare publicerats inom avtalen. Detta är en ökning med cirka 5% sedan 2022.
Förutom detta publicerar KI:s forskare också öppet tillgängligt utanför dessa avtal. Den totala summan publicerade artiklar hämtas från bibliometriska data och har därför en viss eftersläpning. Den kan läsas i KI:s kommande årsredovisning.
Medarbetare
På KIB arbetar 95 personer (cirka 90 helårsanställda) varav ungefär hälften är bibliotekarier. Övriga tillhör flera olika yrkeskategorier, till exempel systemutvecklare, drifttekniker, skrivpedagoger, bibliometriker, fotografer och administratörer.
Ekonomi
Universitetsbibliotekets sammanlagda verksamhetskostnad för 2023 var totalt 190 236 tkr.
- 59 890 tkr av detta bestod av läs- och publiceringsavgifter och finansierades direkt av institutionerna.
- Övriga kostnader, 130 346 tkr, finansierades som indirekta kostnader (INDI).
VERKSAMHETSKOSTNADER 2023 (I TKR)
VERKSAMHETSKOSTNADER 2023 (I TKR), UPPDELAT PÅ FINANSERINGSTYP
Vad händer 2024?
Bibliotekets prioriterade mål för 2024
Detta mål är hyperaktuellt i dessa tider då AI och ”alternativa fakta” utmanar föreställningar om vad som är tillförlitlig information. Den ständigt accelererande utvecklingen inom digital teknik och ökningen av information gör källkritisk granskning svårare än någonsin. Vi bedömer att det finns tre områden som vi särskilt behöver fokusera på för att stärka denna förmåga: AI-verktyg, tillit till vetenskap och forskningens proveniens.
Samtidigt som målet är högaktuellt är det också tidlöst. Värdering av information har bibliotek sysslat med länge. Inte minst är det viktigt inom medicinområdet, då KI:s studenter kommer att arbeta inom sjukvård och forskning. Oavsett vilket de väljer kommer de att behöva ha förmåga att snabbt uppdatera sig om nya forskningsrön, och dessutom kunna skilja på vad som är välgrundade fakta och vad som enbart är teorier, eller i värsta fall rena fabriceringar.
Att kunna hitta relevant information är en kärnkompetens för bibliotekarier, och med denna kunskap bidrar vi till övriga lärosätets verksamhet. I ett eskalerande informationsflöde och med mängder av nya verktyg behöver även KIB uppdatera sina specialistkunskaper. Detta har KIB:s personal haft i fokus under 2022-2023, då vi bland annat lärt oss mer om artificiell intelligens och om oseriösa tidskrifter. Dessa satsningar behöver fortsätta och fördjupas under 2024.
En annan kärnkompetens för ett forskningsbibliotek är att bygga infrastruktur för vetenskaplig information. Därför är KIB drivande eller aktivt involverat i ett antal infrastrukturella projekt på KI, såsom införandet av KI RIMS, systembytet för KI Open Archive (som i samband med detta blir integrerat med KI RIMS) samt synliggörandet av KI:s forskningsdata inom ramen för RDO. Vidare bedrivs KI:s bibliometriverksamhet sedan många år av KIB. Alla dessa verksamheter hjälper till att synliggöra KI:s forskning och att göra resultaten reproducerbara och därmed möjliga att värdera.
Större aktiviteter under 2024
▶ Nationella riktlinjer för öppen vetenskap
Kungliga biblioteket (KB) har på uppdrag av regeringen tagit fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska vara ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har en viktig roll i omställningen till öppen vetenskap. De nya riktlinjerna utgör en länk mellan internationella rekommendationer och det arbete som pågår på nationell nivå. Det tydliggörs att det framför allt är lärosäten och forskningsfinansiärer som behöver utveckla policyer, infrastruktur och vägledning för att ge forskare stöd att praktisera öppen vetenskap. Detta arbete behöver drivas på KI, och här har KIB en viktig roll.
▶ Figshare
Under många år har KIB möjliggjort digital publicering av doktorsavhandlingar. Det system som använts för detta börjar nu bli föråldrat, och kommer att ersättas med ett nytt, Figshare, som är planerat att starta i skarpt läge i april 2024. Syftet med systembytet är att förbättra processerna för e-spikning och parallellpublicering för doktorander och forskare genom ett mer intuitivt gränssnitt och automatisering av datainhämtning. Samtidigt kan driftsäkerheten förbättras och förvaltningen av systemet förenklas. Systembytet ger också utökade möjligheter till parallellpublicering av artiklar, och gör det möjligt att integrera det öppna arkivet med KI RIMS.
▶ KI RIMS
KI:s nya system för forskningsinformation lanserades under hösten 2023 (läs mer i tidigare avsnitt), men fortsätter att utvecklas med ny funktionalitet under 2024.
▶ Hybridarbetsplatsen
Internt på KIB pågår ett större projekt för att utveckla hybridarbetsplatsen eftersom många i personalen arbetar delvis på distans. Projektet har pågått en längre tid då behov hos personalen har samlats in och olika scenarier diskuterats, och under våren 2024 införs flexibla arbetsplatser på biblioteket i Flemingsberg. Under höstterminen 2024 kommer det att införas även i Solna.
▶ Sammanslagning av avhandlingssviterna
Idag har KIB två uppsättningar av KI:s avhandlingar sedan sent 1800-tal, ett exemplar i Flemingsberg och ett exemplar i Solna. Samlingarna är snarare ett arkiv än en levande samling, en samling som sällan efterfrågas. Nu pågår arbete att skapa en samling med placering i Flemingsberg. Samtidigt ser KIB över möjligheterna att digitalisera den tryckta avhandlingssamlingen, i syfte att öka tillgängligheten för framtiden.
Nationella och internationella samarbeten
Inom Sverige
Nationellt är KIB representerat i styrgruppen för Kungliga bibliotekets så kallade BIBSAM-konsortium, i Sveriges Universitets- och Högskoleförbunds expertgrupp för lärosätesbibliotek samt i arbetsgruppen för bibliometri. Dessutom samarbetar vi med övriga universitets- och högskolebibliotek inom ramen för Stockholm Trio och Flemingsberg Science. Representanter för KIB ingår i ett flertal olika nätverk, till exempel i referensgruppen för medicinska bibliotekskonferensen och nätverket för omvårdnadsbibliotek i Stockholm. KIB har ett gott samarbete med sjukhusbiblioteken i regionen. KIB är också medlem i den nationella professionssammanslutningen Svensk Biblioteksförening.
Internationellt
KIB samarbetar inom ramen för olika internationella organisationer, till exempel IFLA (International Federation of Library Associations), LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche), EAHIL (European Association for Health Information Libraries), MLA (Medical Library Association ) och med andra enskilda bibliotek.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan