Senaste nytt

Visible Body blir Visible Body Suite: Ny version av anatomidatabasen!

KI har nu tillgång till en ny uppdaterad version av Visible Body – Visible Body Suite! Visible Body Suite är en anatomiresurs med ett gediget innehåll där KI nu har tillgång till alla moduler.

Förändringar i KIB:s medieutbud 2024

Från och med 1 januari 2024 har en del förändringar skett gällande några av de publiceringsavtal KI har. Här har vi samlat information om förändringarna för året:

Nya publiceringsavtal med Frontiers, MJS Publishing och PLOS

Forskare vid KI kan från 1 januari 2024 publicera artiklar open access utan avgift i alla tidskrifter från förlagen Frontiers, MJS Publishing (tidigare Medical Journals Sweden) och PLOS. Avtalen finansieras av Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova.

Få koll på informationen i terminsstart

Känns det som att det kommer mycket information samtidigt och från olika håll? Vi har samlat några tips till dig som student på KI för att du inte ska missa något. Vi finns här för att hjälpa dig!

Är du doktorand och vill utveckla ditt akademiska skrivande?

Är du doktorand och vill utveckla ditt akademiska skrivande, få mer kunskap om att publicera din forskning, samt förbättra dina färdigheter i att söka i databaser? Doktorandkursen Writing Science and Information Literacy är öppen för sena ansökningar för vårterminen 2024 då det finns ett fåtal platser kvar. Under kursen arbetar du med en ansökan om forskningsmedel som kan utgå från ditt doktorandprojekt.

Håkan Pårup, Medical Journals Sweden, om de vetenskapliga sällskapens och förlagens roll i ett nytt publiceringslandskap

Intervju med Håkan Pårup, förläggare på Medical Journals Sweden, om de vetenskapliga sällskapens och förlagens roll i ett nytt publiceringslandskap.

Olle Lundberg, Forte, om tidskrifternas och finansiärernas roll i ett open access-publiceringslandskap

Intervju med Olle Lundberg, huvudsekreterare på Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, om tidskrifternas och finansiärernas roll i ett open access-publiceringslandskap.

Istället för akademiska tidskrifter: Björn Brembs om en framtid bortom traditionella tidskrifter

I oktober 2023 träffade Karolinska Institutets Universitetsbibliotek Björn Brembs, forskare och professor vid Universität Regensburg i Tyskland. Intervjun handlar om en framtid bortom traditionella tidskrifter – att ersätta akademiska tidskrifter där Björn Brembs öppet berättar om sin syn på publicering och open access.

Behöver du stöd med informationssökning och referenshantering?

Student får handledning i Zoom

Missa inte att universitetsbiblioteket erbjuder drop-in-handledning i Zoom, alla vardagar mellan kl. 12:00 och 14:00. Här möter du livs levande bibliotekarier som ger dig stöd kring t.ex. sökord, sökstrategier, värdera artiklar och referenshantering. Läs mer här om vår drop-in handledning här

Insikter från en extern expert på ämnet "patent och publicering"

Under höstterminen har universitetsbiblioteket haft förmånen att kunna bjuda in en extern föreläsare för att diskutera ämnet "patent och publicering".

Detta kommer att presenteras som ett lunchwebinar den 25 september med Eva Hemmungs Wirtén, professor vid Linköpings universitet. Det blir en historisk och personlig översikt av sambanden mellan patent och publicering. Missa inte detta tillfälle!