Skriva referenser - att ange källa

Att ange källorna du använt i din text korrekt är en viktig del av det akademiska skrivandet. Läsaren ska tydligt kunna se varifrån du hämtat den information du använder, vad som är ditt eget bidrag i texten och vad som är någon annans. Referenser till källan du använt ska anges både i den löpande texten och i referenslistan/källförteckningen. Exakt hur referenserna ska skrivas i texten respektive referenslistan bestäms av vilken referensstil du valt i ditt arbete.

Varför är referenser viktiga?

Om akademisk hederlighet och ”att stå på giganters axlar”

Akademisk hederlighet är ett begrepp som återkommer ofta i akademiska sammanhang. I korthet kan det beskrivas som ett ärligt förhållningssätt till de källor du använder, d v s att tydligt visa vad som är ditt bidrag i texten och vad du hämtat från någon annan. Det är viktigt av många anledningar. Genom att hänvisa till de källor som ditt eget arbete bygger på visar du respekt för det arbete som en eller flera författare har lagt ner på att skriva och forska, vad som är ditt eget respektive andras bidrag till kunskapsområdet samt var läsaren kan hitta den ursprungliga källan för att läsa mer.  

Att bygga vidare på eller ifrågasätta tidigare kunskap är grundläggande inom vetenskapligt arbete. Det är s a s tack vare våra föregångares forskning  att vi kan ”stå på giganters axlar”, som 1100-talsbiskopen Bernard av Chartres lär ha yttrat – som forskningen förs framåt (1). Att använda och hänvisa till andras arbete är med andra ord en stor del av vetenskapligt skrivande. Det är därför viktigt att du lär dig citera, referera och ange källor korrekt, tydligt och noggrant.

Referenser är viktiga för att:  

  • Läsaren ska kunna hitta tillbaka till den ursprungliga källan och läsa mer  

  • Den som har skrivit/kommit på något ska få erkännande för sitt arbete   

  • Det som är hämtat från en annan text tydligt särskiljs från det som är ditt eget  

  • Du visar att du känner till forskningen inom ditt område och det ger din text trovärdighet   

  • Du ska kunna stödja eller kritisera andras påståenden   

  • Du ska kunna jämföra eller belysa dina egna idéer eller resultat.  

Hur ska referenser skrivas?

När du skriver ett vetenskapligt arbete är det viktigt att du hänvisar till de källor du använt i ditt arbete på ett korrekt sätt, så att den som läser din text enkelt och tydligt kan förstå vilka källor som du har använt. 

Du ska hänvisa till en använd källa på två ställen i din text:

  • I den löpande texten anger du oftast bara efternamn och årtal eller en hänvisningssiffra.   
  • I din referenslista/källförteckning anger du detaljerad information om källan.

Exakt vilken information du ska ange styrs av vilken referensstil du använder. En referensstil är ett system för hur man ska ange källan. Det finns fler olika stilar, men på KI är APA och Vancouver vanligast. Stilarna skiljer sig åt och det är därför viktigt att du är konsekvent i hur du skriver referenserna. Fråga alltid din handledare eller lärare vilken stil som ska användas och var konsekvent i din text. Du kan läsa mer om APA och Vancouver här nedanför och i våra Referensguider.

Känns refererensskrivandet svårt? Kom ihåg att det viktiga är att du är tydlig, så att läsaren förstår vad du hänvisar till och lätt kan återfinna källan du använt!  

APA

APA (American Psychological Association) är en referensstil som är vanlig inom psykologi och vårdvetenskap. APA är en så kallad författare-årtalsstil, där efternamn och årtal anges i den löpande texten, och referenslistan är ordnad alfabetiskt.  
KIB har gjort en referensguide för APA speciellt avsedd för studenter vid Karolinska Institutet. Guiden ger dig svar på det mesta du kan behöva veta för att skriva korrekta referenser enligt APA-stilen:   

  • Hur du skriver referenser till olika typer av källor; artiklar, böcker, webbsidor, rapporter, bilder och dataset.  

  • Hur du skriver referenser i löpande text och i referenslistan.  

  • Hur du hanterar speciella situationer, t ex flera referenser inom samma parentes eller flera referenser av samma författare från samma år.   

Tips! Under Vanliga frågor i referensguiden hittar du svar på de vanligaste svårigheterna.  

Vancouver

Vancouverstilen har utarbetats av The International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) och är vanlig inom medicinska områden. Vancouver är en så kallad sifferstil. I den löpande texten anger du siffror för varje referens du använt, och i referenslistan återges källorna i den ordning de använts i texten.   

KIB har gjort en referensguide för Vancouver speciellt avsedd för studenter vid Karolinska Institutet. Guiden ger dig information om och exempel på det mesta du behöver kunna för att skriva korrekta referenser enligt Vancouver. Du får exempelvis veta:   

  • Hur du skriver referenser till de flesta typer av källor; artiklar, böcker, webbsidor, rapporter, bilder och dataset.  

  • Hur du skriver referenser i löpande text och i referenslistan.   

  • Hur du gör när en referens återkommer i din text och övriga speciella situationer.  

Tips! Under Vanliga frågor i referensguiden hittar du svar på de vanligaste svårigheterna. 

Referenshantering – via program eller manuellt 

Det finns två sätt att underlätta referensskrivandet:  

  • Att använda ett referenshanteringsprogram som skapar automatiskt korrekta referenser i din text och referenslista enligt den stil du valt.   

  • Att manuellt skriva referenserna din text, men till referenslistan få hjälp med färdigskrivna referenser direkt från en databas genom att klippa och klistra (funkar bäst för APA-stilen).  

Referenshantering via program

Det finns många fördelar med att använda ett referenshanteringsprogram, särskilt när du skriver större arbeten med många referenser. Två vanliga program är Endnote Online och Zotero. Båda är gratis. Oavsett vilket program du väljer så funkar de så att du bygger upp ett eget ”bibliotek” av referenser som du importerat från olika databaser. När referenserna väl ligger i biblioteket kan du enkelt infoga dem korrekt formaterade (och t ex numrerade för Vancouver-stilen) i ditt dokument. Då skapas samtidigt en referenslista automatiskt sist i dokumentet. Läs mer om referenshanteringsprogrammen EndNote Online och Zotero här. 

Referenshantering manuellt

Om du väljer att skriva dina referenser för hand behöver du själv hålla reda på hur du ska formatera dem i den löpande texten. Men med referenslistan kan du i de flesta databaser hämta en färdigformaterad referens, som du kan klistra in i din referenslista.
Det är ett smidigt sätt om du har ganska få referenser i din text och om du skriver i APA-stilen.
Gör så här:

  • Sök upp referensen i en databas, t ex PubMed, CINAHL, Web of Science, Libris eller KIB:s egen söktjänst. Även Google Scholar har denna tjänst.
  • Bredvid referensen finns en knapp eller länk för att generera en referens. Det brukar stå Citera/Skapa referens/Cite.
  • Välj vilken refereringsstil du vill ha referensen i. Det brukar finnas många val. APA och Vancouver finns oftast med.
  • Kopiera referensen och klistra in i din referenslista.

OBS! Kontrollera alltid att referensen är korrekt, fel kan förekomma.

Checklista

Vill du kontrollera att du har fått med allt som behövs i dina referenser, både i löpande text och i referenslistan? Använd checklistan! Om du är osäker, så dubbelkontrollera referenserna i våra guider för APA respektive Vancouver.   

  
Ibland är det svårt att avgöra vilken referenstyp en källa egentligen ska klassas som, t ex en pdf på internet. Ska den skrivas enligt mallen för en webbsida, rapport eller broschyr? Här hittar du tips kring att avgöra källtyp för källor på internet. Men kom ihåg: Det viktigaste är att försöka göra ett så logiskt och tydligt val du kan, och att du följer din valda referensstils grundstruktur för referenser, så att det är lätt för läsaren att tolka och återfinna referensen. 

Fusk och plagiat

Att plagiera, d v s stjäla från någon annans verk utan att ange källan, är exempel på sådant som inte är i överensstämmelse med akademisk hederlighet. Det räknas som fusk och kan leda till tråkiga påföljder. KI:s disciplinnämnd hanterar ärenden om misstänkt fusk och plagiat.  

Sådant som har bedömts som fusk är till exempel att:  

  • kopiera text från internet eller andra källor utan att källhänvisa.  

  • otillåtet samarbeta med en annan student (till exempel att studenter lämnar in identiska texter trots att uppgiften är individuell).  

  • kopiera en annan students skriftliga arbete.  

  • självplagiera, det vill säga att återge information från tidigare arbeten som du själv har skrivit, utan att ange källan.  

Om du vill fördjupa dig

Support

Besök oss i biblioteket eller online om du vill ha personlig hjälp av en bibliotekarie.

Två kvinnor vid en laptop

Handledning i informationssökning

Ska du söka vetenskapliga artiklar eller skriva referenser och behöver råd? Då kan du få hjälp av våra bibliotekarier. Vi erbjuder både drop-in i Zoom och bokad handledning.

Öppettider drop-in-handledning i Zoom

mån - fre: 12:00-14:00
lör - sön: Stängt

Referenser (använda i denna text)

  1. Wikipedia [Internet]. [Utgivningsort okänd]: Wikipedia Foundation, Inc.; 2024. Standing on the shoulders of giants. [uppdaterad 14 mars, 2024; citerad 18 mars, 2024]. Hämtad från:  https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_on_the_shoulders_of_giants  
Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2024-04-15