Sökord
Utgå ifrån huvudbegreppen i din frågeställning när du samlar sökord att inkludera i din databassökning. Bygg sökblock genom att samla fritextord och kontrollerade ämnesord, med hjälp av testsökning och nyckelartiklar.
- Utifrån huvudbegreppen i din frågeställning kan du organisera synonymer i form av fritextord och kontrollerade ämnesord i sökblock.
- Kontrollerade ämnesord finns i vissa databaser och består av en hierarkisk lista med standard-termer för olika ämnen.
- Fritextord är de ord som artikelförfattarna använder i title/abstract för att beskriva artikelns innehåll.
- I de flesta databaser behöver sökorden vara på engelska
- Testsökning eller att utgå från nyckelartiklar är två sätt att samla både fritextord och kontrollerade ämnesord.
Så fungerar databaser
- Det fungerar inte att söka med naturligt språk, till skillnad från vanliga sökmotorer eller AI-verktyg. Istället för en vanlig mening behöver du istället skriva en så kallad söksträng med betydelsebärande ord och synonymer kombinerade genom booleska operatorer (AND, OR, NOT).
- Kontrollerade ämnesord och fritextord är två typer av sökord som används i databaser. En kombination av dessa två ger mer heltäckande sökningar. Alla databaser har dock inte kontrollerade ämnesordslistor, och då är det fritextord som gäller.
- Du måste söka på engelska i de flesta databaser. Vetenskapliga artiklar kan i fulltext vara skrivna på vilket språk som helst. Fulltexten ligger dock inte i databasen utan på tidskriftens hemsida. Till skillnad från vanliga sökmotorer söker inte bibliografiska databaser alltså bara i artikelns metadata t ex title och abstract, keywords, tidskriftens namn osv. Denna information är alltid på engelska oavsett artikelns originalspråk. Via KI eller Open Access kan du komma åt länken till fulltexten via databasen.
Välja huvudbegrepp
Identifiera de betydelsebärande orden i din frågeställning, det vill säga de ämnesrelaterade orden eller huvudbegreppen. Undvik ord som har någon slags värdeladdning eller kan leda din sökning mot bias till exempel: effektiv eller improve.
Exempel på betydelsebärande ord eller huvudbegrepp
Estimating quality of life in acute venous thrombosis
Distriktssköterskans arbete med att stödja patienter i rökavvänjning
Does routine use of inhaled oxygen in acute myocardial infarction improve patient-centred outcomes, in particular pain and death?
Har du använt PICO-ramverket för din frågeställning så är det bra att veta att det är sällan samtliga fyra delar av PICO-frågan används i själva sökningen. Ofta läggs fokus på population och intervention. I ovanstående exempel alltså P = patienter med hjärtinfarkt och I = syrgasbehandling.
Plocka ut huvudbegrepp
Du kan ta hjälp av bibliotekets arbetsblad för sökord för att dokumentera och strukturera dina sökord.
Ladda ner arbetsblad för sökord
- Strukturerad_sokning_arbetsblad_sokord.docx (Word, 34.37 KB)
Skapa sökblock
Det finns ofta flera olika uttryck eller synonymer för ett och samma huvudbegrepp. Dessa behöver inkluderas i din sökning för att databasen ska ha möjlighet att söka på dem. Till skillnad från en vardaglig sökning i en sökmotor så kan en databassökning alltså innehålla ganska många termer.
Ett bra sätt att få struktur i den slutgiltiga sökningen är att organisera dina sökord i så kallade sökblock. Varje sökblock motsvarar frågeställningens respektive huvudbegrepp och inkluderar motsvarande synonymer i form av både kontrollerade ämnesord och fritextord.
Skapa sökblock
Testsöka
Att testsöka innebär att man gör flera enklare sökningar i databaserna för att exempelvis undersöka ett områdes terminologi och samla på sig fler relevanta sökord.
Om syftet med din sökning kräver sökredovisning så är det bra att veta att inte behöver redovisa dina testsökningar – utan bara den slutgiltiga sökningen.
Börja med att testsöka
Testsöka i Cinahl och PubMed
Nyckelartiklar
Nyckelartiklar är artiklar som motsvarar sådana studier som du vill hitta med din sökning. Är du doktorand eller forskare så känner du troligen redan till några centrala artiklar om ditt ämne. Är du student kanske du lyckats hitta några relevanta artiklar genom att testsöka, eller så har din handledare kanske gett dig tips.
Använd dina nyckelartiklar för att hitta fler sökord till din slutgiltiga sökstrategi genom att:
- Söka upp artiklarna i de databaser du tänker söka i och kolla vilka kontrollerade ämnesord de taggats med.
- Kolla vilken terminologi författarna använder i titlar och abstract som motsvarar dina huvudbegrepp. Var uppmärksam på synonymer och olika språkliga former.
Du kan kolla att dina nyckelartiklar verkligen fångas av den sökning du skapat. Om resultatet inte blir för stort kan du förstås gå igenom alla träffar och se att artiklarna finns med. Om du däremot gjort en mer omfattande sökning är det enklare att testa genom att göra en sökning som enbart fångar dina nyckelartiklar och sedan testa den mot din slutgiltiga sökning på följande sätt:
- Gör din sökning (A).
- Gör en sökning (B) som bara fångar dina nyckelartiklar; i PubMed kan du använda PMID.
- Vilka av dina nyckelartiklar fångas eventuellt inte av sökningen? Sök B NOT A. Här vill du att sökresultatet ska bli noll. Då har du fångat alla nyckelartiklar.
Om någon nyckelartikel inte återfinns analyserar du orsaken genom att jämföra termerna i din sökning med termerna i nyckelartikeln. Går det att lägga till någon term som gör att den fångas? Behöver kanske ett helt sökblock tas bort? Ibland går det inte att förändra sökningen så att alla nyckelartiklar fångas upp utan att sökresultatet blir alltför omfattande.
Kontrollerade ämnesord och fritextord
Vad är kontrollerade ämnesord?
Kontrollerade ämnesord kallas även för tesaurus, kontrollerade termer eller kontrollerad vokabulär.
På engelska kan de kallas subject headings, headings, thesaurus, controlled terms eller controlled vocabulary.
Syftet med med de kontrollerade ämnesorden är att ge den som söker i databasen ett verktyg för att fånga in alla artiklar som har ett visst huvudämne, oavsett hur ämnet benämns i artikelns title och abstract. I samband med att en artikel tillgängliggörs i databasen så får den sina kontrollerade ämnesord tilldelade, vilket kan ta några veckor.
De kontrollerade ämnesorden tillhandahålls av databasen, och är en lista med fasta standardtermer för olika ämnen, patientgrupper eller metoder. Listan brukar vara hierarkiskt organiserad, med överordnade - bredare - termer och underordnade - snävare - termer.
I flera ämnesordlistor används också aspektord, som indikerar att artikeln avhandlar en viss aspekt av ämnet. Exempel på aspektord är diagnos, behandling och genetik. Det betyder att man skulle kunna styra sin sökning genom att söka på ämnesordet diabetes med aspektordet diagnos.
Databasernas respektive ämnesordlistor har ofta egna namn till exempel MeSH (Pubmed, Cochrane Library), Cinahl Subject Headings (Cinahl), Thesaurus of Psychological Index Terms (PsycInfo) eller EmTree (Embase).
Har databasen ingen ämnesordlista så kan en anledning vara att databasen är tvärvetenskaplig (t ex Web of Science) vilket gör det svårt att ha funktionella standardtermer som går att applicera i alla discipliner.

Hur hittar jag kontrollerade ämnesord?
- Gå in i den databas du ska söka i och leta rätt på dess ämnesordlista. Ett tips är att undersöka både bredare, snävare och relaterade termer, för att vara säker på att få med sig alla relevanta ämnesord i sökningen.
- Titta på vilka ämnesord dina nyckelartiklar har indexerats med. Dessa står listade i anslutning till artikeln. Var uppmärksam på att de kontrollerade ämnesorden inte är samma sak som keywords som artikelförfattarna själva lagt till.
- Många databaser har en automatisk funktion som lägger till ämnesord som motsvarar orden i din sökning. Detta brukar kallas mappning. I vissa databaser sker detta automatiskt och i andra behöver du göra ett val för att aktivera mappningen.
- Svensk MeSH är en svensk hemsida där du kan leta MeSH-termer (Pubmed, Cochrane Library). Där kan du även översätta svenska medicinska ord till engelska, och hitta synonymförslag på fritextord.
Hitta kontrollerade ämnesord
MeSH och Svensk MeSH
Vad är fritextord?
Fritextord är de fria sökord som du använder i databasen, som inte är kontrollerade ämnesord. Fritextord kan användas i kombination med kontrollerade ämnesord. Då ger du databasen möjlighet att få träff på nya artiklar som ännu inte hunnit bli indexerade, och artiklar som har andra relevanta kontrollerade ämnesord än de du själv hittat.
En del databaser, till exempel Web of Science, har ingen ämnesordlista, där söker du enbart med fritextord.
Vid fritextsökning kommer du endast att hitta artiklar där artikelförfattaren har använt exakt samma termer som du själv använder i din sökning. Du måste därför tänka på synonymer, stavning, singular/plural och andra ordformer för att ge databasen ett brett urval av termer som kan ge relevanta träffar.
Exempel på hur synonymer och grammatiska former kan användas vid sökning
För att hitta information om hjärtinfarkt kan du behöva använda ord som: heart attack, myocardial infarction, heart infarction
För att hitta information om övervikt kan du behöva använda ord som: obese, obesity, overweight
Hur hittar jag fritextord?
Titta på relevanta artiklar (nyckelartiklar) som du hittar. Som fritexttermer bör du ta med alla relevanta synonymer och stavningsvarianter som du hittar i nyckelartiklarnas titlar och abstract.
Databasernas kontrollerade ämnesordlistor kan också vara ett bra verktyg för att hitta fritexttermer, då de ofta nämner synonyma begrepp. I PubMed kallas synonymerna för Entry terms. Underordnade kontrollerade termer kan också tas med som fritext.
Det finns en hel del medicinska termer på engelska som stavas olika i Storbritannien och USA. Fundera gärna på om någon av dina termer har en annan stavning och inkludera i så fall båda varianter. Några exempel på engelsk respektive amerikansk stavning:
Tumour / Tumor
Gynaecology / Gynecology
Coeliac / Celiac
Ageing / Aging
Behaviour / Behavior
Sökord för upplevelser, känslor, bemötande och attityder
Huvudbegrepp som omfattar upplevelser, känslor och bemötande kan vara svåra att hitta i kontrollerade vokabulärer.
Nedan finner du ett urval termer att använda vid sökning kring upplevelser och bemötande i databaserna PubMed och CINAHL. MeSH-terminologin används i PubMed, CINAHL Headings används i CINAHL. Hittar du inte den term du söker, försök i Svensk MeSH eller CINAHL Headings.
MeSH | Förklaring | CINAHL Headings | Förklaring |
---|---|---|---|
Adaptation, Psychological | Anpassning, Psykologisk Coping, Psykologisk anpassning | Adaptation, Psychological | Anpassning, psykologisk Psykologisk anpassning |
Coping | Anpassning | ||
Family coping | |||
Social Adjustment Soc | Social anpassning | Social Adjustment | |
Life Change Events | Livsavgörande händelser Livskriser | Life Change Events | |
Death | Död | Death | |
Divorce | Skilsmässa | Divorce | |
Marriage | Äktenskap Sammanboende | Marriage | |
Midlife crisis | Medelålders kris | ||
Parents | Föräldrar | Parents | |
Parenthood | Föräldraskap | ||
Fatherhood | Faderskap | ||
Motherhood | Moderskap | ||
Personal loss | Personlig förlust | ||
Retirement | Pensionering | Retirement | |
Emotions | Känslor, Emotioner | Emotions | |
Quality of Life | Livskvalitet | Quality of Life | |
Patient Satisfaction | Patient Satisfaction | Patienttillfredsställelse |
MeSH | Förklaring | CINAHL Headings | Förklaring |
---|---|---|---|
Affect | Sinnesrörelse Affekt | Affect | |
Anger | Ilska Vrede | Anger | |
Anxiety | Ångest | Anxiety | |
Dental Anxiety | Tandvårdsrädsla Odontofobi Tandläkarskräck | Dental Anxiety | |
Separation Anxiety | Separationsångest | ||
Bereavement | Smärtsam förlust | Bereavement | |
Boredom | Leda Tristess | ||
Euphoria | Eufori Upprymdhet | ||
Expressed Emotion | Uttryckt känsla EE | ||
Fear | Fruktan Rädsla | Fear | |
Frustration | Frustration | Frustration | |
Guilt | Skam | Guilt | |
Shame | Skam | Shame | |
Happiness | Lycka | Happiness | |
Hate | Hat | ||
Hope | Hopp | ||
Hopelessness | Hopplöshet | ||
Hostility | Fientlighet | Hostility | |
Jealousy | Svartsjuka | Jealousy | |
Laughter | Skratt | Laughter | |
Loneliness | Ensamhet | Loneliness | |
Love | Kärlek | Love | |
Panic | Panik | Panic | |
Pleasure | Njutning | ||
Pain | Smärta Värk | Pain | |
Grief, Mourning | Sorg | Grief | |
Chronic Sorrow | Kronisk sorg | ||
Empathy | Empati Medkänsla | Empathy | |
Depression | Depression Nedstämdhet Depressionssymtom | Depression | |
Depression, Postpartum | Postpartum Postpartumdepression Amningsdepression Förlossningsdepression | Depression, Postpartum |
MeSH | Förklaring | CINAHL Headings | Förklaring |
---|---|---|---|
Interpersonal Relations | Personliga relation Sociala relationer Vänskap | Interpersonal Relations | |
Professional-Patient Relations | Vårdare- patientrelationer Personal- patientrelationer | Professional-Patient Relations | |
Dentist-Patient Relations | Tandläkare- patientrelationer | Dentist-Patient Relations | |
Nurse-Patient Relations | Sjuksköterska- patientrelationer | Nurse-Patient Relations | |
Physician-Patient Relations | Läkare- patientrelationer | Physician-Patient Relations | |
Researcher-Subject Relations | Forskare- försökspersonrelationer | Researcher-Subject Relations | |
Professional-Student Relations | Professionell (vårdare/personal)-student relationer | ||
Professional-Family Relations | Vårdare-familjerelationer Personal- familjerelationer | ||
Student-Patient Relations | Student-patientrelationer | ||
Patient-Family Relations | Patient-familjrelationer | ||
Faculty-Student Relations | Fakultet (lärarkår)-studentrelationer | ||
Adult-Child Relations | Vuxen-barnrelationer | ||
Parent-Child Relations | Förälder-barnrelationer | ||
Interprofessional Relations | Yrkesrelationer Interprofessionellt samarbete | Interprofessional Relations | |
Physician-Nurse Relations | Läkare-sjuksköterske relationer | Nurse-Physician Relations | Sjuksköterske-läkare relationer |
Intraprofessional Relations | Intraprofessionella relationer Relationer inom professioner (exempelvis mellan sjuksköterskor) | ||
Family Conflict | Familjekonflikter | Family Conflict | |
Attitude | Attityder | Attitude | |
Attitude of Health Personnel | Attityder hos hälsovårdspersonal | Attitude of Health Personnel | |
Midwife Attitudes | Attityder hos barnmorskor | ||
Nurse Attitudes | Attityder hos sjuksköterskor | ||
Occupational Therapist Attitudes | Attityder hos arbetsterapeuter | ||
Physical Therapist Attitudes | Attityder hos fysioterapeuter | ||
Physician Attitudes | Attityder hos läkare | ||
Attitude to Death | Attityder till döden | Attitude to Death | |
Attitude to Disability | Attityder till funktionshinder | ||
Attitude to Health | Attityder till hälsa | Attitude to Health | |
Attitude to Illness | Attityder till sjukdom | ||
Cultural Bias | Kulturella fördomar | ||
Employee Attitudes | Attityder hos anställda | ||
Fördomar, Diskriminering | Prejudice | ||
Sexism | Könsdiskriminering | Gender Bias | Könsfördomar |
Patient Attitudes | Attityder hos patienter | ||
Personal Satisfaction | Personlig tillfredsställelse | Personal Satisfaction | |
Job Satisfaction | Arbetstillfredsställelse | Job Satisfaction | |
Student Attitudes | Attityder hos studenter | ||
Student Satisfaction | Student tillfredsställelse | ||
Nurse's role | Sjuksköterskans roll | Nursing Role | |
Communication | Kommunikation | Communication | |
Communication Barriers | Kommunikationshinder | Communication Barriers | |
Cultural Competency | Kulturkompetens | Cultural Competence | |
Health Communication | Hälsokommunikation | ||
Communication Skills | |||
Conversation | Konversation, Samtal | ||
Nonverbal Communication | Icke-verbal kommunikation | Nonverbal Communication | |
Kinesics | Kroppsspråk | Body Language | |
Crying | Gråt | Crying | |
Facial Expression | Ansiktsuttryck | Facial Expression | |
Laughter | Skratt | Laughter | |
Sign Language | Teckenspråk | Sign Language | |
Presence | Närvaro | ||
Social Support | Socialt stöd Psykosocialt stöd Samhällsstöd Sociala nätverk | Support, Psychosocial | |
Social Networks | Sociala nätverk | ||
Caregiver Support | Support till vårdgivare | ||
Empowerment | Egenmakt (över en persons situation) | ||
Self Efficacy | Självförmåga Egen förmåga Självständighet | ||
Patient-Centered Care | Patientcentrerad vård | Patient Centered Care | |
Patient Compliance | Patientföljsamhet Ordinationsföljsamhet Terapiföljsamhet | Patient Compliance | |
Medication Adherence | Läkemedelsföljsamhet Följsamhet gentemot läkemedelsförskrivning | Medication Compliance | |
Treatment Refusal | Behandlingsvägran | Treatment Refusal |

Handledning i informationssökning
Ska du söka vetenskapliga artiklar eller skriva referenser och behöver råd? Då kan du få hjälp av våra bibliotekarier. Vi erbjuder både drop-in i Zoom och bokad handledning.
Öppettider bokad & drop-in-handledning i Zoom
Under sommaren 6 juni - 17 augusti har vår drop-in stängt.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan