Ny student

Som ny student är biblioteket en viktig del av introduktionen till KI eftersom vi bland annat hjälper till med IT-frågor för studenter. Alla saker som du måste ha koll på finns på sidorna Checklista för dig som är ny student, Mitt studentkonto och Välkommen till Karolinska Institutet.

Dags för en ny termin! Och visst blir denna terminsstart (VT21) annorlunda, det vet vi. Men vi på biblioteket kommer göra allt i vår makt för att du ska få en trevlig, informationsrik och framförallt säker terminsstart.

Speciella rutiner för vårterminen 2021

På grund av covid-19 så blir terminsstarten 2021 väldigt annorlunda. Dessa saker kan vara bra för dig som är ny student att känna till:

 • Biblioteken har öppet, men med delvis begränsade öppettider. Dessa öppettider gäller till dess att annat anges.
  • I Flemingsberg har vi enbart meröppet kl 7.00–22.00 vilket betyder att du går in med ditt KI-kort och sköter dina ärenden själv. 
  • I Solna finns personal på plats kl 11.00–13.00 och du behöver inte KI-kortet för att komma in i biblioteket. Övriga tider gäller meröppet kl. 7.00–22.00 med KI-kortDu går in via glasdörrarna inomhus, använd entrén vid Berzelius väg 3 eller 9, inte 7B.
  • För att minska fysisk kontakt med personalen på biblioteket så är det bra om du ringer eller chattar med oss istället (gäller vardaga 9.0016.00). Vi kan guida dig på telefon/chatt för att hitta rätt hylla eller hur man lånar böcker.
 • Ditt KI-kort är obligatoriskt om du vill använda biblioteket i Flemingsberg, annars kommer du inte in. Observera att KI-kortsutlämningen kan ha särskilda rutiner och öppettider, läs noga på deras sida KI-kort för studenter innan du åker in till campus. 
 • Du kan låna och reservera böcker direkt när du har aktiverat ditt studentkonto, men har du inte hämtat ut ditt KI-kort innan du vill låna en bok så måste du först logga in på Mina sidor och välja en PIN-kod. Klicka på Personuppgifter > Ändra PIN-kod eller lösenord. Välj en fyrasiffrig PIN-kod. Observera att du inte behöver ange lösenord igen, klicka bara på Spara efter att du valt en kod. Du använder sedan ditt personnummer och PIN-kod för att låna själv i våra utlåningsautomater.
 • Böcker som finns inne – Tillgänglig när du söker på boken i reSEARCH – hämtar du själv i hyllan och lånar i utlåningsautomaten. De går inte att reservera i förväg.
 • Du kan som vanligt reservera böcker för att få dem skickade mellan Solna < > Flemingsberg.
 • Reserverade böcker finns att hämta efter att du har fått ditt mejl om att boken finns för upphämtning. Ta din bok, som är sorterad på ditt efternamn, och låna den i utlåningsautomaten. 
 • Observera att åtkomsten till bibliotekets e-resurser (e-böcker, artiklar med mera) styrs av dagen då din kurs startar. 

Aktivera ditt studentkonto

Om du är nyantagen student ska du själv aktivera ditt studentkonto enligt instruktioner.

Aktivera ditt studentkonto

Fungerar det inte att aktivera kontot? Många tips om hur du kommer runt problemet finns på sidan Mitt studentkonto, men annars kan du kontakta Student-IT.

Sommartider mån–fre 9.00–15.00 (enbart kontakt via telefon och e-post).
08-524 82 222

Studentkontot används till ...

Skaffa KI-kort

KI-kortet fungerar som ditt passerkort, lånekort och utskriftskort. Allt om hur du skaffar kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter. Observera att passerkortsfunktionen startar samma dag som din kurs startar.

KI-kortet hanteras av Säkerhetsenheten på Karolinska Institutet.

KI-kortet används till ...

 • Passerkort
 • Lånekort
 • Utskriftskort

Trådlöst nätverk och andra IT-tjänster

På sidan Datorer & IT har vi samlat all information som rör KI:s IT-utbud, bland annat trådlöst nätverk och hur du kopplar din student-e-post till mobilen. På biblioteket finns även Student-IT som kan hjälpa dig med frågor rörande ditt studentkonto och andra IT-tjänster. 

Studieplatser

Tillgång till bibliotekslokaler vårtermin 2021

På grund av covid-19-pandemin så har biblioteken mycket begränsade öppettider och service. Läs mer på sidan Information om vad som gäller på biblioteket under covid-19-pandemin

Biblioteket erbjuder vanligtvis många olika slags studieplatser för olika behov. Du kan läsa mer om dessa på sidan Studieplatser & lokaler. Även övriga delar av campus erbjuder olika slags lokaler och funktioner, bland annat ANA 23 (Alfred Nobels allé 23 i Flemingsberg) och Hus 75 (Solna).

Lär känna ditt bibliotek

Observera att vi har avvikande service vårterminen 2021 på grund av covid-19. 

Du kan få mycket hjälp som kan underlätta dina studier via universitetsbiblioteket. I blogginlägget Ny student? Vi hjälper dig så hittar du massor av tips och även schemat för höstens digitala välkomstdagar hos biblioteket.

Universitetsbiblioteket - KIB

Lär känna ditt universitetsbibliotek på ett par minuter! Studenten Wasim berättar om biblioteket i våra korta filmer. Alla filmer har talat språk svenska, och är textade på svenska.

Ta en tur i biblioteket i Flemingsberg

Hur gör man för att söka fram en bok och hitta den hyllan?

Om meröppet - hur fungerar det egentligen i Flemingsberg?

Senast uppdaterad: 
2021-03-22