Verifiering av vetenskapliga publikationer
Som forskare affilierad till Karolinska Institutet och/eller Region Stockholm ombeds du årligen logga in i bibliometriverifieringswebben för att verifiera dina publikationer, kontrollera att bibliometrisystemet kan återfinna din aktuella forskningsaffiliering till respektive organisation samt kontrollera/ange ditt aktuella forskningsområde enligt ”Standard för svensk indelning av forskningsämnen”. Den här guiden hjälper dig att gå igenom dessa moment.
Logga in och verifiera dina uppgifter senast 20 maj 2024
Det är bara du som kan bekräfta att uppgifterna om dig i bibliometrisystemet stämmer. Logga in och stäm av före deadline, 20 maj 2024. Aktivitetsfördelningen av medel 2025 (dvs som verifieras under 2024) gäller för femårsperioden 2019-2023. Artiklar som publicerats under 2024 tas inte med i år.
Karolinska Bibliometrics gör det möjligt att utföra bibliometriska analyser av den forskning som bedrivs inom Karolinska Institutet och Region Stockholm. Analysresultaten används som underlag för verksamhetsutveckling på olika nivåer inom organisationerna eller för att få en överblick över vilka forskningsområden som dominerar och vilka universitet man samarbetar med. Data i Karolinska Bibliometrics används även som en del i den aktivitetsbaserade fördelningen av direkta forskningsmedel till institutioner och medicinska enheter/kliniker.
För att underlaget till de bibliometriska beräkningarna ska kunna användas i analyser måste uppgifterna i bibliometrisystemet vara korrekta.
1. Logga in
Det spelar ingen roll vilket inloggningssätt du använder, du kommer till en och samma användarprofil.
KI-kontot består av ett användarnamn på 5-7 bokstäver (KI-ID) samt ett lösenord. KI-kontot kallas även KI-ID eller KI-login.
HSA-id är en identitetskod på 4 tecken och fungerar som inloggningsnamn. HSA-id används i kombination med ett av nedanstående alternativ:
- eTjänstekort är en elektronisk tjänstelegitimation för säker inloggning. Kortet behöver en kortläsare kopplad till datorn samt en PIN-kod.
- Engångskoder via SMS.
Om du behöver engångskoder, saknar HSA-id eller eTjänstekort, kontakta din lokala EK-administratör eller Serviceförvaltningens servicedesk.
2. Aktiv forskningsaffiliering
Din institutionstillhörighet på Karolinska Institutet hämtas från IDAC och din klinik-/enhetstillhörighet inom Region Stockholm hämtas från EK.
- Klicka på Research active at under My profile på startsidan.
- Kontrollera att din organisationstillhörighet stämmer för både Karolinska Institutet och Region Stockholm.
- Active research affiliation är ibockad för den/de KI-institution(er) du är aktiv.
- Inom Region Stockholm kan man bara ha en aktiv forskningsaffiliering. Om du tillhör flera enheter, bockar du i en och bockar ur övriga.
Fel klinik eller medicinsk enhet? kontakta EK-administratören för din vårdenhet eller Serviceförvaltningens servicedesk
3. Namnsträngar & författarplacering
Eftersom författarnamn återges i olika former i olika publikationer, är det viktigt att du lägger till de namnvarianter som använts genom åren. Det gör det lättare att hitta dina publikationer, identifiera dig som medförfattare och din plats i författarlistan.
- Klicka på Namestrings under My profile på startsidan.
- Komplettera din Primary Namestring med varianter och alternativa stavningar av ditt namn som förekommer i dina publikationer, t.ex. dubbelt efternamn som ibland är ihopskrivet och ibland till hälften förkortat.
- Lägg till namnen och klicka +Add namestring.
- Får du för många nya förslag i List of suggestions, bocka i Limit to Sweden.
4. Verifiera publikationer
Alla publikationer utgivna från 1995 och framåt ska verifieras, även om du skrev dem på en annan enhet eller vid ett annat lärosäte.
- Klicka på Find & verify på startsidan och gå igenom List of suggestions.
- Bocka i de publikationer som är dina och klicka Confirm.
- Om du saknar publikationer, sök fram dem i Find by PMID(s) eller Search, bocka i dem direkt i träfflistan och klicka Confirm.
- Vill du bli av med de publikationer som inte är dina i List of suggestions, markera dem och klicka Decline.
5. Adressera publikationer
- Klicka på Verification Toolkit i översta menyn och sedan Supply addresses to your publications i den undre menyn. Dina bekräftade publikationer har hamnat i listan under Publications without address(es).
- I listan Choose address(es) for your publication(s) bockar du i den/de adress(er) som gällde för dig när publikationen skrevs.
- Ange samtliga organisationer du var affilierad till när publikationen skrevs, oavsett om det bara står en adress i publikationen.
- Om adressen inte finns i listan, klicka på More addresses… och leta upp den. Klicka Add… när du hittat rätt adress.
- Bocka i adress(er) samt publikation(er) som ska adresseras och klicka på gröna knappen Submit pending address(es).
- Om du vill dubbelkolla adresseringarna kan du sortera de adresserade publikationerna efter publiceringsår, från din första publikation eller din senaste, genom att klicka på Year i tabellhuvudet.
Du ska enbart ange de adresser du själv var affilierad till när publikationen skrevs, dina medförfattares affilieringar ska inte vara med.
6. Välj forskningsområde
- Klicka på Fields of Science under My research areas på startsidan för att lägga till eller ändra ordningen på dina forskningsområden.
- Klicka på Add field... för att söka bland forskningsområden.
- Lägg till 1-3 områden med +Add field.
- Ändra på prioritetsordningen med Move up.
7. Färdig?
- Sista steget i verifieringsprocessen är att kolla om du är färdig.
- Klicka på Verification Toolkit i den övre menyn, sedan Check if you're done i den nedre menyn.
- När allt är grönt, är du färdig.
Publiceringsstöd
Kontakta oss med frågor kring open access, bibliometri, publicering i KI Open Archive och strategisk publicering.
Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan