Publicera open access

Biblioteket har tecknat flera avtal där publiceringsavgiften antingen är reducerad eller helt förbetald för KI-forskare som publicerar sig i open access-tidskrifter.

Huruvida du ska publicera din artikel open access eller inte är en av flera aspekter du behöver tänka på innan du väljer vilken tidskrift du ska skicka ditt manuskript till.

Sök tidskrifter där du kan publicera open access utan avgift

Observera att den deponerade summan är helt slut för följande förlag:
 • BMJ
 • Frontiers
 • PLOS

Här kan du söka och se om en tidskrift ingår i något av bibliotekets open access-avtal med förhandsbetalda publiceringsavgifter.

Tänk på att:
   •  Avtalen gäller bara när du är corresponding author.
   •  Du måste vara ankuten till KI (affilierad).
   •  Använda din KI-epostadress när du skickar in din artikel.
   •  Den förbetalda potten kan ta slut under året för vissa av avtalen.

Förlag med förbetalda publiceringsavgifter

Förlag och tidskrifter som ger rabatt på publiceringsavgiften

Biblioteket har även avtal som ger forskare på Karolinska Institutet rabatter på de publiceringsavgifter de betalar själva.

 • Frontiers
  • 10 % rabatt vid publicering hos Frontiers. Avtalet omfattar samtliga tidskrifter från förlaget. När du som corresponding author skickar in ditt manuskript för publicering till Frontiers, anger du Karolinska Institutet som ditt lärosäte i rullgardinsmenyn. För att du ska få 10 % rabatt på publiceringsavgiften, måste du ange din referenskod (ZZ-kod) i fältet “Your Reference” och använda din e-postadress som slutar på @ki.se.
 • IOS-Press
  • Hos IOS-Press betalar du €1,200 istället för €1,850. Du måste själv informera förlaget om att du är forskare på KI och därmed berättigad till rabatten.
 • Karger-tidskrifter
  • KI-forskare är berättigade till 50 % rabatt på publiceringsavgiften i Kargers rena open access-tidskrifter** (ej i hybrid-tidskrifter*). Du måste själv informera förlaget om att du är forskare på KI och därmed berättigad till rabatten.
 • PNAS
  • Hos PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) betalar du $1,100 istället för $1,450. Du måste själv informera förlaget om att du är forskare på KI och därmed berättigad till rabatten. Ytterligare information finns här PNAS och open access.

Självarkivering av manuskript

Ett annat sätt att publicera sig open access är att parallellt med att man publicerar sig i en traditionell, prenumerationsbaserad tidskrift även lägger upp sitt artikelmanuskript på internet, så kallad självarkivering. Det räcker för att godkännas som öppen publicering för de flesta forskningsfinansiärer med krav på open access och det är oftast den sista versionen av manuskriptet, det vill säga den version som har genomgått peer review-processen, man ska använda.

Att lägga ut sitt artikelmanuskript öppet ger en större spridning av forskningsresultatet och fungerar också som ett lockbete för den som vill läsa den riktiga och publicerade artikeln.

Vad får man då göra med sitt manuskript? Det beror på vilket förlag som publicerat artikeln. Vissa förlag tillåter att man lägger ut sitt manuskript först efter en viss tid, vanligen efter sex eller tolv månader, medan andra tillåter att man lägger ut det direkt. För att få reda på ett specifikt förlags policy vad gäller självarkivering av manuskript finns söktjänsten Sherpa/Romeo, där man kan söka upp en specifik tidskrift och se vilka villkor som gäller.

Kontakt

Mån – fre 9.00 – 16.00.
08-524 84 000

*En hybridtidskrift är en tidskrift som i grunden är prenumerationsbaserad, men där enskilda artiklar kan göras open access vanligtvis genom att betala en publiceringsavgift (article processing charge eller APC). 

**Allt innehåll i rena open access-tidskrifter är fritt tillgängligt för alla, ingen prenumeration behövs.

Senast uppdaterad: 
2019-10-18