Skapa länkar till bibliotekets resurser

När du länkar till bibliotekets resurser är det några saker du bör tänka på för att säkerställa att länken fungerar både utanför campus och över tid.

Generellt sett bör du undvika att kopiera URL:er direkt från webbläsarens adressfält eftersom de ofta innehåller sessionsdata, vilket kan leda till att länken inte fungerar vid ett senare tillfälle. Skapa istället beständiga länkar med hjälp av DOI:er eller använd förlagens egna funktioner för att skapa och dela länkar när det är möjligt.

Länka via reSEARCH

När du länkar till tryckta böcker, e-böcker, artiklar eller tidskrifter i reSEARCH skapar du bestående länkar genom att använda reSEARCH:s egen Kopiera länk-funktion (nr 1 i bilden nedan).

Länka via reSEARCH

Några av fördelarna med att länka till bibliotekets e-resurser via reSEARCH, istället för att länka direkt till fulltextdokumenten, är att:

  • Fulltextknappen [2] leder anställda och studenter vid KI till fulltexten via en inloggningsruta, vilket ger åtkomst även utanför campus.
  • Information från biblioteket om tillfälliga åtkomstproblem meddelas här [3].
  • Det finns praktiska direktlänkar till KIB:s support [4] för frågor om det skulle uppstå problem att nå materialet i fulltext.
  • Det finns en länk till licensinformation [5] där du kan läsa vad du får göra med materialet.

Länka till databaser via KIB:s databaslista

När du ska länka till databaser rekommenderar vi att du länkar till bibliotekets informationssida om databasen. Du hittar länken på sidan Databaser & e-resurser genom att leta upp databasen i listan, föra musen över frågetecknet uppe till höger inuti informationsrutan om den specifika databasen, högerklicka på frågetecknet och öppna länken i nytt fönster. Kopiera sedan länken som du ser i det nya fönstrets adressfält. Här nedan visas databasen SciFinderN som exempel.

CAS SciFinder-n

Litteraturreferenser, kemiska substanser och reaktioner samt patent från olika länder inom kemi, biokemi och kemiteknik.

På informationssidan om databasen finns inte bara information om databasens innehåll, utan även fördjupade instruktioner och särskilda villkor för att få åtkomst till databasen som kan vara användbara, särskilt för förstagångsbesökare. Databaslistans länkar uppdateras av biblioteket och är gjorda för att fungera optimalt även utanför campus antingen genom att KI-användare får logga in för att få tillgång till de databaser som biblioteket prenumererar på eller genom att get it@ki-knappen, som ger tillgång till tidskriftsartiklar i fulltext via KIB, dyker upp när du söker artiklar i avgiftsfria databaser som till exempel Pubmed eller Google Scholar.

Länka gärna på samma sätt till bibliotekets uppslagsverk och ordböcker. 

Skapa egna direktlänkar till e-resurser

När du vill skapa en direktlänk till en artikel, e-bok eller databas behöver du:

  1. Utgå från en så beständig länk som möjligt till resursen. Finns det en DOI använder du med fördel den (se informationsrutan). Annars kan du se om du hittar en permanent länk, persistent link, Document URL eller liknande på sidan du vill länka till. Undvik att kopiera URL:en i webbläsarens adressfält.
  2. Kombinera sedan denna länk med vårt proxyprefix https://login.proxy.kib.ki.se/login?url= för att användaren ska ges möjlighet att logga in med sitt KI-id / Studentkonto för att få tillgång till materialet även utanför campus.

Exempel: https://login.proxy.kib.ki.se/login?url=https://doi.org/10.1016/j.iccn.2018.04.010

DOI:er (Digital Object Identifier) är permanenta och fungerar även om innehållet flyttas till en annan URL. För att en DOI ska fungera som en länk måste själva DOI-koden föregås av https://doi.org/ 
Exempel: https://doi.org/10.1016/j.iccn.2018.04.010
Student som besöker infodisken i Solna.

Kontakta biblioteket

Du är välkommen att kontakta oss via telefon, e-post och chatt.

Öppettider telefon & chatt

mån - fre: 9:00-16:00
lör - sön: Stängt
Hade du nytta av informationen på denna sida?

Om du vill att vi ska kontakta dig angående din feedback, var god ange dina kontaktuppgifter i formuläret nedan

Jag godkänner att mina (frivilligt lämnade) personuppgifter (namn, e-post) lagras i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Uppgifterna används endast till att återkoppla till den som använder formuläret.
Senast uppdaterad: 2021-11-11