Panelsamtal om "Akademisk frihet under press"
- 2025-04-29
- 17:00–18:30 CET
-
SolnaEva & George Klein-salen, Biomedicum KI, Solnavägen 9
- Se hela kalendern
Universitetsbiblioteket bjuder in till ett högaktuellt och angeläget panelsamtal om "Akademisk frihet under press".
Vad innebär akademisk frihet? Vilka är de största utmaningarna för den akademiska friheten idag? I en tid då akademisk frihet utmanas från flera håll, samlar vi tre framstående forskare för att diskutera och belysa de komplexa frågor som omger detta ämne. Vår moderator kommer att leda samtalet och säkerställa att vi får en djupgående och nyanserad diskussion.
Samtalet leds av riksbibliotekarie Karin Grönvall från Kungliga biblioteket. I panelen samtalar KI:s prorektor professor Martin Bergö med Linda Wedlin professor i företagsekonomi, Uppsala universitet och Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker och professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.
Vi kommer att utforska hur akademisk frihet påverkas av politiska, ekonomiska och sociala faktorer, och vad detta innebär för framtidens forskning och utbildning. Missa inte chansen att delta i detta viktiga samtal och få insikter från några av de mest kunniga rösterna inom området.
Alla är välkomna - ingen registrering krävs!
Paneldeltagare

Martin Bergö prorektor och professor molekylär medicin vid Karolinska Institutet. Hans forskning fokuserar på grundläggande vetenskap och mekanismer bakom cancer, åldrande och inflammatoriska sjukdomar. Som prorektor för KI har Bergö ett viktigt uppdrag i att skydda och främja den akademiska friheten och den nyfikenhetsdrivna grundforskningen.

Linda Wedlin är professor i Företagsekonomi vid Uppsala universitet. Hennes forskning är inriktad på institutionell teori och förändring, samt styrning och reglering av offentlig sektor, särskilt högre utbildning och forskning. Hon leder forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning vid Uppsala universitet och har funderat mycket på vikten av akademisk frihet.

Mohammad Fazlhashemi är idéhistoriker och professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Hans forskningsintressen rör bl.a. teologiska och filosofiska idéströmningar under islams klassiska era, dess mellanperiod, samt modern tid. Han har ett särskilt intresse för politiska idétraditioner med kopplingar till islamisk teologi, filosofi och rättstolkning. Han har publicerat flera böcker och artiklar om utvecklingen i Iran under modern tid. Han har även varit sommarvärd i P1.
Moderator

Karin Grönvall är riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket. Karin har en gedigen biblioteksbakgrund och har bland annat ett förflutet som avdelningschef på Karolinska Institutets universitetsbibliotek. Karin är särskilt intresserad av betydelsen av digitaliseringen och nya mediers påverkan på förståelsen av vetenskaplig information (och hur den skapas) och i förlängningen påverkan på demokratin.