Vad är sensitivitet, specificitet och precision?

En utmaning med systematiska litteratursökningar är att sökstrategin ska vara uttömmande samtidigt som antalet träffar behöver hållas inom rimliga gränser. Inom biblioteks- och informationsvetenskap används begreppen sensitivitet, precision och specificitet. Sensitivitet är ett mått på hur stor del av den relevanta litteraturen som återfinns, det vill säga: en sökning med hög sensitivitet ska fånga in så många som möjligt av de studier som är relevanta för frågeställningen. Precisionen eller specificitet anger andelen irrelevant litteratur.

Sensitivitet och precision/specificitet står nästan alltid i motsatsförhållande till varandra. En sensitiv sökning blir samtidigt mindre precis. Bilden nedan, där de mindre teoretiska begreppen bred (sensitiv) och smal (precis) sökning används, illustrerar detta förhållande.

illustration_bredlitteratur_smallitteratur_sv

Modifierad figur från SBU:s handbok, s. 34

I arbetet med en systematisk översikt eftersträvas en sensitiv sökning. Det innebär samtidigt att en stor del av sökresultatet inte kommer att vara relevant. Vid systematiska litteratursökningar är det vanligt med en precision kring två-tre procent, det vill säga att två-tre träffar av hundra kommer att vara relevanta.

Senast uppdaterad: 2022-04-08