Varning för nätfiske

Just nu cirkulerar falska mejl som ska se ut att komma från KI. Avsändarna försöker stjäla lösenordet till ditt KI-konto. Detta är en typ av bluff som brukar kallas för nätfiske (phishing).

I dessa bluffmejl finns en falsk länk som leder dig till en falsk inloggningssida som ska se ut som om den tillhör KI. Där uppmanas du att ange användarnamn och lösenord till ditt KI-konto. När du har angett dina inloggningsuppgifter kan du bli vidareskickad till webbadressen https://kib.ki.se/en/finder/databases. Detta är ett tecken på att något är fel. Dina inloggningsuppgifter kan då ha blivit avslöjade.

• Var försiktig om du får ett e-postmeddelande där du uppmanas att klicka på en länk för att logga in med ditt KI-konto.
  • Byt genast lösenordet till ditt KI-konto om du misstänker att någon kan ha kommit åt dina inloggningsuppgifter.
  • Du byter ditt lösenord på account.ki.se

Tre frågor att ställa dig själv när du får ett mejl med en inloggningslänk

1. Förväntade jag mig att få detta mejl?
    Om man nyss har klickat på en "Jag har glömt mitt lösenord"-länk är det väntat att det inom kort kommer ett mejl med en tillfällig inloggningslänk.
  2. Känner jag till personen eller systemet?
    Kommer mejlet från någon jag känner och som har skäl att skicka mig denna länk?
  3. Vart leder länken?
    Innan du klickar på en länk, ställ muspekaren på länken och titta vart den leder. Att en webbadress innehåller ord såsom "login.kib.ki" betyder inte nödvändigtvis att det är en inloggningssida som tillhör Karolinska Institutet eller universitetsbiblioteket. Att felstava eller lägga till extra bokstäver i en känd webbadress är vanliga trick som nätbedragare tar till för att lura dig att tro att webbsidan är säker och tillhör en organisation som du litar på.