Royal Society of Chemistry Read & Publish – ett nytt open access-avtal för KI-forskare

Nu kan du som forskare vid Karolinska Institutet publicera dig open access utan publiceringsavgift i 40 hybridtidskrifter från Royal Society of Chemistry.

Mellan Kungliga biblioteket och Royal Society of Chemistry (RSC) finns nu ett nationellt avtal vilket erbjuder KI:s forskare att publicera sina artiklar open access i RSC:s hybridtidskrifter*. I avtalet är publiceringsavgiften (article processing charge eller APC) redan förbetald i och med att avtalet innefattar såväl kostnader för bibliotekets prenumerationer som kostnader för open accesspublicering.

Observera att RSC:s två rena open access-tidskrifter (RSC Advances och Chemical Science) inte ingår i avtalet.

Avtalet med RSC är ett sätt att balansera universitetens kostnader för tillgång till prenumererade tidskrifter med behov och kostnader för att publicera open access.

Hur gör jag som författare?

När du som corresponding author fått din artikel accepterad i någon av de berörda tidskrifterna (se nedan) identifierar RSC dig som KI-anknuten och du kommer att bli informerad om att publiceringskostnaden redan är inkluderad i avtalet. För att RSC skall kunna identifiera dig som KI-författare rekommenderar vi att du använder den e-postadress som slutar på @ki.se. Artikeln blir omedelbart öppet tillgänglig vid publiceringstillfället. Om du väljer att inte publicera din artikel open access enligt detta avtal kommer du att ges möjlighet att publicera på annat sätt.

Lista med de tidskrifter som omfattas (pdf).

Kontakta gärna forskarstöd om du har frågor kring hur Royal Society of Chemistry Read & Publish fungerar, eller om publicering i allmänhet.

*En hybridtidskrift är en tidskrift som i grunden är prenumerationsbaserad, men där enskilda artiklar kan göras open access.