Nytt open access-avtal med Springer Nature från 15 juli 2019

Springer Nature Fully OA är ett pilotavtal inom Bibsamkonsortiet där forskningsfinansiärerna (Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova) står för 50 procent av publiceringsavgiften under avtalsperioden 15 juli 2019 – december 2021. Resterande 50 procent står lärosätet för via universitetsbiblioteket. Det innebär att forskare affilierade till KI kan publicera sig avgiftsfritt i drygt 570 rena open access-tidskrifter från Springer Nature.

I avtalet ingår tidskrifter från följande förlagsetiketter, så kallade imprints:

•         BioMed Central (BMC) (313 tidskrifter)
  •         Springer Open Journals (216 tidskrifter)
  •         NatureResearch (46 tidskrifter, inkl Nature Communications och Scientific Reports)
  •         Palgrave Macmillan (1 tidskrift)

Sedan tidigare har biblioteket avtal som ger KI-anslutna forskare avgiftsfri open access-publicering i tidskrifter från BMJ, Cambridge University Press, Mark Allen, Oxford University Press, PLOS, Royal Society of Chemistry, Springer Compact och Taylor & Francis, samt flera avtal som ger rabatter på publiceringsavgiften.

Mer information om våra open access-savtal finns på bibliotekets informationssida om open access.