Information om vad som gäller på biblioteket under covid-19-utbrottet

På denna sida samlar vi information om vad som gäller för bibliotekets tjänster och service under utbrottet av covid-19 (coronaviruset). Förändringar kan komma att ske snabbt vid nya rekommendationer.

Öppettider

Från och med onsdag 18 mars har biblioteket i Flemingsberg endast meröppet för KI-studenter och KI-anställda (läs mer om hur det fungerar med meröppet). Ingen personal bemannar biblioteket.

Max 50 personer får vistas i bibliotekslokalerna samtidigt. Observera att det inte är tillåtet med grupparbete, utan lokalerna är öppna i syfte att ge studenter plats för enskilt arbete i luftiga miljöer med uppkoppling och tillgång till datorer. Detta gäller alla KI:s lokaler.

Från och med onsdag 18 mars har popup-biblioteket i Solna endast öppet måndag–fredag kl 8.30–10.00 för KI-studenter och KI-anställda. Knacka på dörren för att komma i kontakt med personal.

Observera att det från onsdag 18 mars inte finns någon tillgång till bibliotekslokalerna om du inte är KI-student eller anställd. Var beredd på att visa upp ditt KI-kort.

Dessa begränsade öppettider gäller till dess att annat anges.

Däremot bemannar vi helt som vanligt i våra digitala kanaler,kontakta oss väldigt gärna via dessa istället. Detta gäller både biblioteksfrågor och student-IT-frågor.

Dessa bestämmelser grundar sig i Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt KI:s rekommendationer; Information om coronaviruset till medarbetare och studenter om att minimera fysisk social kontakt.

Bokad handledning

Om du har bokad handledning med en skrivpedagog eller bibliotekarie kommer din handledning ske på distans, kontrollera din student-mejl eller KI-mejl för instruktioner om hur mötet kommer gå till.

Undervisning och workshoppar

Har du inbokad undervisning eller en workshop på biblioteket kan dessa tillfällen komma att ställas in eller ledas på distans, se din student-mejl för information om vad som gäller för just dig.

Låna och lämna tillbaka böcker

Från och med 19 mars ändras lånetiden på daglån till 7-dagarslån. Lånetiden ändras även på de böcker du har hemma.

Från och med 19 mars blir det inte heller några förseningsavgifter på försenade böcker. Däremot ser vi gärna att du som kan lämna tillbaka reserverade böcker gör det innan lånetiden går ut. Är detta inte möjligt, kontakta oss.

Har du problem med att lämna tillbaka böcker? Du kan få en överblick över dina lån via Mina sidor, se dina återlämningsdatum och se vilka böcker som har lånats om automatiskt. Går boken inte att låna om, och du inte har möjlighet att ta dig till biblioteket – kontakta oss så försöker vi lösa det.

Du som inte har access till biblioteket lämnar som vanligt böcker i våra inkast i närheten av entréerna. Bokinkasten är öppna dygnet runt.

• Bokinkastet i Flemingsberg hittar du på Alfred Nobels allé 8, utanför huvudentrén, till vänster om du är på väg in. Det är en grå plåtlåda som det står Bokinkast på.
  • Bokinkastet i Solna hittar du på Retzius väg 13 A, det är en svart låda som det står Bokinkast på.

För dig som är student

Du kan hämta reserverade böcker och låna övrig litteratur i Solna måndag-fredag 8.30-10.00.

Du kan använda meröppet i Flemingsberg, inklusive tillgång till alla böcker och övriga resurser såsom grupprum, resursrum med mera. Ditt KI-kort är ditt passerkort, och är nödvändigt för access till lokalerna.

Du som vistas i biblioteket måste följa riktlinjerna för hygien. För tillfället är det inte heller tillåtet att studera i grupper i KI:s lokaler.

För dig som är anställd

Du kan använda meröppet i Flemingsberg, men observera att du måste ha ansökt om access till ditt KI-kort för att aktivera passerfunktionen innan du kommer till biblioteket.

Vi rekommenderar att du väljer "home delivery" när du reserverar böcker. Logga först in på Mina sidor och kontrollera att vi har en korrekt jobbadress inlagd på ditt konto. Därefter kommer boken med internposten. Jobbar du hemma? Ändra då din "preferred address" till din hemadress så kommer boken med posten hem till dig.

För dig som ska spika din avhandling

Viktig information om ändrade rutiner för spikning och avhandlingsprocessen i allmänhet finns på medarbetarportalen:

För dig som är publik användare (inte KI-ansluten)

Under denna period kan du som inte är KI-ansluten inte använda bibliotekslokalerna. Det betyder att du inte kan låna eller reservera böcker.

Om du behöver låna böcker rekommenderar vi att du fjärrlånar från ditt lokala folkbibliotek, oftast mot en mindre kostnad.

För tillfället har du som är publik användare inte möjlighet att läsa elektroniska artiklar via bibliotekets datorer. Vi rekommenderar att du först ser om artikeln finns tillgänglig via en open access-licens, sök på sidan Hitta öppet tillgängliga artiklar

Hygien

• Tvätta händerna ofta, handsprit är också effektivt.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Vi kan komma att be dig att hålla ett visst avstånd om du träffar personalen ute i biblioteket.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Håll minst 1 meters avstånd till andra.
  • Våra toaletter städas två gånger om dagen.

Håll dig informerad

I dessa tider ökar risken för desinformation, läs gärna vårt blogginlägg Vikten av källkritik under covid-19-utbrottet.

Är du nyfiken på hur det fungerar med e-böcker? Många kursböcker på engelska finns som e-bok, läs gärna vårt blogginlägg När du behöver plugga på distans – låna en e-bok.

Följ oss gärna på Facebook för snabba uppdateringar om förändringar i vårt utbud eller service.