Information om vad som gäller på biblioteket under covid-19-pandemin

På denna sida samlar vi information om vad som gäller för bibliotekets tjänster och service under covid-19-pandemin. Förändringar kan komma att ske snabbt vid nya rekommendationer.

Öppettider

Från och med måndag 17 augusti öppnar båda biblioteken med personal, men med begränsade öppettider. Observera att öppettiderna ändras från 5 oktober.

Däremot bemannar vi helt som vanligt i våra digitala kanaler,kontakta oss väldigt gärna via dessa istället. Detta gäller både biblioteksfrågor och student-IT-frågor.

Dessa begränsade öppettider gäller tills vidare.

Håll koll på antal besökare

Tänk på att det är viktigt att hålla avstånd till andra.

• Här nedan kan du se hur många besökare som är i biblioteket i Flemingsberg just nu. Vi har inte längre maxgräns på antal besökare. Är rutan tom är det färre än 10 besökare i biblioteket.

• I popup-biblioteket i Solna får max 3 personer vara inne i biblioteket samtidigt. Kontrollera detta innan du går in.

I övrigt så kommer vissa rum och delar av biblioteket spärras av när personal behöver jobba i olika utrymmen.

Vid informationsdiskarna finns plexiglas uppsatta.

På vissa ställen kommer avspärrningsband finnas för att påvisa att hålla avstånd.

Observera att det inte är tillåtet med grupparbete, utan lokalerna är öppna i syfte att ge studenter plats för enskilt arbete i luftiga miljöer med uppkoppling och tillgång till datorer. Detta gäller alla KI:s lokaler.

Max 2 personer får sitta i grupprummen, men man måste hålla avstånd till den andra personen i rummet. Grupprumsbokningen är stängd, så man får använda rummen på drop-in-basis.

Handledning och workshoppar

De flesta av våra handledningar och workshoppar kommer hållas online under höstterminen. Se info i mejl inför handledningen/workshoppen.

Vår drop-in-handledning i informationssökning kommer vara öppen via Zoom varje vardag kl 11.30 – 14.00.

Även Student-IT ger i första hand service online, ring eller mejla så hjälper de dig.

Låna, reservera och lämna tillbaka böcker

Sedan 19 mars fungerar alla daglån som 7-dagarslån, trots att de fortfarande står på daglånehyllan och ser ut som daglån i reSEARCH. Det innebär dels att de går att reservera, dels att lånetiden är sju dagar med automatisk förlängning så länge det inte är kö.

Har du problem med att lämna tillbaka böcker? Du kan få en överblick över dina lån via Mina sidor och se till exempel vilka böcker som har lånats om automatiskt och vilka det är kö på. Går boken inte att låna om, och du inte har möjlighet att ta dig till biblioteket – kontakta oss så försöker vi lösa det. Sedan 19 mars tar vi inte ut några förseningsavgifter, men ser gärna att du återlämnar de böcker som det är kö på så snart du har möjlighet. Observera att vi återinför förseningsavgifter från den 5 oktober.

Bokinkasten är öppna dygnet runt.

• Bokinkastet i Flemingsberg hittar du på Alfred Nobels allé 8, utanför huvudentrén, till vänster om du är på väg in. Det är en grå plåtlåda som det står Bokinkast på.
  • Bokinkastet i Solna hittar du på Retzius väg 13 A, det är en svart låda som det står Bokinkast på.

För dig som är student

Utöver de bemannade öppettiderna kan du som student använda meröppet i Flemingsberg, inklusive tillgång till alla böcker och övriga resurser såsom grupprum, resursrum med mera. Ditt KI-kort är ditt passerkort, och är nödvändigt för access till lokalerna utanför bemannade öppettider.

För tillfället är det inte heller tillåtet att studera i grupper större än 2 personer i KI:s lokaler.

För dig som är anställd

Du kan använda meröppet i Flemingsberg, men observera att du måste ha ansökt om access till ditt KI-kort för att aktivera passerfunktionen innan du kommer till biblioteket.

Vi rekommenderar att du väljer "Home delivery" när du reserverar böcker. Logga först in på Mina sidor och kontrollera att vi har en korrekt jobbadress inlagd på ditt konto. Därefter kommer boken med internposten. Jobbar du hemma? Ändra då din "Preferred address" till din hemadress så kommer boken med posten hem till dig.

För dig som ska spika din avhandling

Viktig information om ändrade rutiner för spikning och avhandlingsprocessen i allmänhet finns på Medarbetarportalen.

För dig som är publik användare (inte KI-ansluten)

Från 17 augusti kan du som är publik användare återigen besöka bibilioteket under vår bemannade öppettider. Detta gäller både Flemingsberg och Solna.

Följ rekommendationerna

• Tvätta händerna ofta, handsprit är också effektivt.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Vi kan komma att be dig att hålla ett visst avstånd om du träffar personalen ute i biblioteket.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Håll minst 1 meters avstånd till andra.
  • Våra toaletter städas två gånger om dagen.
  • På båda biblioteken finns handsprit-stationer. Använd dem!

Håll dig informerad

I dessa tider ökar risken för desinformation, läs gärna vårt blogginlägg Vikten av källkritik under covid-19-pandemin.

Världens och KI:s forskning och nyheter samlas på KI:s Covid-19-portalen.

Är du nyfiken på hur det fungerar med e-böcker? Många kursböcker på engelska finns som e-bok, läs gärna vårt blogginlägg När du behöver plugga på distans – låna en e-bok.

Följ oss gärna på Facebook för snabba uppdateringar om förändringar i vårt utbud eller service.

Tips: Direktsökningar om covid-19 i PubMed

Håll dig uppdaterad – litteratursökning om covid-19