World AIDS Day 2015

För 30 år sedan inledde journalisten och filmregissören Staffan Hildebrand sitt arbete med att dokumentera den globala aidsepidemin. Det har resulterat i ca 700 timmar film, såväl färdiga produktioner som oredigerat råmaterial, inspelade i över fyrtio länder och i vitt skilda miljöer. År 2013 tog Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket emot hela arkivet, och vi håller nu på att bygga upp ett webbaserat filmarkiv, Face of AIDS Film Archive, för forskning och undervisning och i förlängningen även för allmänheten.

Steve Sjöquist, Staffan Hildebrand och Ulf Janzon (MSD) på premiärvisningen av Den längsta resan, är resan inåt – filmen om
Steve på Skandiabiografen.

Söndagen den 29 november medverkade Face of AIDS Film Archive vid premiären på Staffan Hildebrands dokumentärfilm Den längsta resan, är resan inåt – filmen om Steve. Runt 350 personer hade kommit till biograf Skandia i Stockholm för att se Hildebrands porträtt av aids-aktivisten, författaren och diakonen Steve Sjöquist, som har levt med hiv sedan 1987. Sjöquist var bara några dagar från att dö i aids i oktober 1996, när han fick tillgång till de nya bromsmedicinerna, och blev en av de allra första i Sverige, som överlevde sjukdomen.

Staffan Hildebrand har följt Sjöquist under flera års tid, rest med honom till barndomens Karlstad och ungdomsårens New York, och besökt de miljöer som nu är en del av den svenska aids-historien: Venhälsan, Noaks Ark, och avdelning 53 på Södersjukhuset. Flera av Steves vänner, medaktivister och läkare har ställt upp i filmen för att berätta denna på många sätt gripande historia. Före filmen visades också en kort informationsfilm om Face of AIDS Film Archive, som lyfte fram bredden i detta unika material. Här ingick bilder från 80-talet fram till idag, liksom scener från Filippinerna, USA, Indien och Zambia med fler länder. Som exempel på rikedomen i Hildebrands aids-dokumentation nämndes också att arkivet innehåller allt material som spelats in enbart till Den längsta resan…, vilket är runt 40 timmar. Ett tjugo minuter långt utdrag ur filmen om Steve finns att se på Filmarkivet.se.

På Världsaidsdagen den 1 december 2015 medverkar Face of AIDS Film Archive i en kortfilmsfestival arrangerad av The Swedish Organization for Global Health och IFMSA (Torget, KIB, 16:30-18:30). Vi kommer att visa klipp ur arkivet från olika länder och tider, och ett längre avsnitt ur Staffan Hildebrands dokumentär Transmission – The Journey from AIDS to HIV från 2014, som bland annat skildrar hur aidssituationen i Australien har förändrats från 1980-talet fram till i dag. (Transmission beskriver också utvecklingen i Kambodja under samma tid, och kan ses i sin helhet på Youtube.)

Martin Kristenson

Jag arbetar på KIB sedan 1990, bland annat i Infopunkten och med fjärrlån.