Women and AIDS – ett tema ur Face of AIDS Film Archive

Tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder Face of AIDS Film Archive in till lanseringen av Women and AIDS – ett projekt som sätter ljus på de många kvinnohistorier som finns i arkivet och lyfter fram aspekter på hiv och aids som inte blivit tillräckligt uppmärksammade. Se filmer från arkivet och träffa skribenterna som jobbat med projektet. Hur har hiv och aids skildrats på film, och vilken roll har kvinnor spelat i dessa berättelser?

Om Women and AIDS

Face of AIDS Film Archive (FoA) är ett onlinearkiv med filmmaterial, som drivs av oss på biblioteket. För att lyfta fram underberättade aspekter på hiv och aids har Stockholms Kvinnohistoriska och Face of AIDS Film Archive gått samman i projektet Women and AIDS som lanseras som tema på arkivets hemsida

Tre skribenter och en illustratör har bjudits in för att utforska deras arkiv utifrån det givna temat. Journalisten Izabella Rosengren skriver om kvinnors rättigheter som en nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt arbete mot hiv. Filmskribenten Emma Gray Munthe gör en exposé över hur hiv och aids har skildrats på film, och vilken roll kvinnor spelat i dessa berättelser. Serietecknaren Hanna Gustavsson har illustrerat hennes text. Idéhistorikern Erik Gunnarsson beskriver hur feministiska aktivister drivit på för att uppmärksamma kvinnors situation i aidsepidemin.

Om Face of AIDS Film Archive

Face of AIDS Film Archive (Foa) är ett onlinearkiv och innehåller cirka 800 timmar film om den globala aidsepidemin som regissören och journalisten Staffan Hildebrand har arbetat med i över trettio års tid. Just nu är cirka 300 filmer tillgängliga för allmänheten. Det totala arkivet uppgår till cirka 2 000 filmer. Läs mer om Face of AIDS Film Archive.

Ett museum på 187.160.000 M²

Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen. Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska.

Lanseringen sker hos Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Almas Park – Stockholms nya center för kultur och kreativitet. Lördag den 22 februari, kl 14.30-16.30. Almas Park, Sturegatan 18, Stockholm. 

Program

  • Face of AIDS Film Archive och Stockholms Kvinnohistoriska berättar om projektet.
  • Vi visar filmklipp ur arkivet.
  • Skribenterna Emma Gray Munthe, Erik Gunnarsson och Izabella Rosengren berättar om deras arbete med Women and AIDS. Samtalet modereras av Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. 
  • Filmregissören Staffan Hildebrand berättar om filmerna och arbetet med Women and AIDS
  • Filmvisning av Women at the Frontline (2002). Staffan Hildebrands film skildrar fyra kvinnor som lever med hiv i Indonesien, Bolivia, Kenya och Sverige. De berättar om sina liv och sitt arbete mot hiv och för kvinnors rättigheter.
  • Dagen avslutas med mingel i foajén.

Fri entré, ingen föranmälan krävs. Välkomna!

Illustratör: Hanna Gustavsson

Martin Kristenson

Jag arbetar på KIB sedan 1990, bland annat i Infopunkten och med fjärrlån.