Världsaidsdagen på KIB

Den 1 december är det den internationella aidsdagen. I år samarbetar KIB med Swedish Organization for Global Health (SOGH) och Queerolinska i ett arrangemang med filmvisning och panelsamtal, som hålls på Torget i biblioteket i Solna kl 16.30-18.30. Alla är välkomna och det kommer att serveras sandwich och fika.

I år är det 28 år sedan FN instiftade World AIDS Day, som alltid infaller den 1 december. Det är ett tillfälle för människor över hela världen att visa sitt stöd för dem som lever med hiv och minnas dem som har dött. Det är också en dag, då vi kan begrunda de framgångar som gjorts under årens lopp och vad som fortfarande återstår att göra.

Sedan den första diagnosticerade aidspatienten 1981 har utvecklingen gått snabbt. 1983 upptäcktes det virus som orsakar aids, och två år senare kom aidstestet och de första medicinerna. Lanseringen av bromsmediciner 1996 innebar en vändpunkt i aidshistorien. Sjukdomen var inte längre lika med en dödsdom, utan ett kroniskt tillstånd som det var möjligt att leva med. Ännu finns dock inget botemedel i sikte. Antalet personer som lever med hiv i världen har minskat med en tredjedel sedan 2001, men fortfarande lever 36 miljoner människor med hiv.

Förra året satte UNAIDS som mål att få ett slut på aidsepidemin till år 2030. Den ledande aidsforskaren Anthony Fauci slog i år fast att vi nu har redskapen för att uppnå målet, och att utfallet beror på den politiska viljan att tillsätta nödvändiga resurser. En liknande tanke uttryckte den Sydafrika-födda Hollywood-stjärnan Charlize Theron i sitt invigningstal till den internationella aidskonferensen i Durban i juli i år. Hon var glad över att utvecklingen gått framåt sedan den förra Durban-konferensen år 2000, men stack inte under stol med sin otålighet och ilska över att hiv och aids ännu inte är besegrade. Vi borde inte vara stolta över att tvingas arrangera ännu en aidskonferens, hävdade hon. Vi vet hur aids ska utrotas, men ändå händer ingenting. Varför? Therons svar skulle komma att citeras många gånger i TV-sändningar och dagstidningar under konferensen:

Den verkliga anledningen till att vi inte har satt stopp för epidemin är ett enkelt faktum: vi värdesätter vissa liv mer än andra. Vi värdesätter män mer än kvinnor. Heterosexuell kärlek mer än homosexuell kärlek. Vit hud mer än svart hud. Rika mer än fattiga. Vuxna mer än ungdomar. Jag vet detta eftersom aids inte diskriminerar på egen hand. Den har ingen biologisk preferens för svarta kroppar, för kvinnors kroppar, för homosexuella kroppar, för ungdomar eller för de fattiga. Den pekar inte ut de utsatta, de förtryckta eller misshandlade. Vi pekar ut de utsatta, de förtryckta och misshandlade. Vi ignorerar dem. Vi låter dem lida. Och sedan lämnar vi dem att dö.

En påminnelse om att det nu är möjligt att leva med hiv är den dokumentär av Staffan Hildebrand – Den längsta resan, är resan inåt – filmen om Steve – som kommer att visas på Torget under världsaidsdagen. I denna film porträtteras aidsaktivisten, författaren och diakonen Steve Sjöquist, som har levt med hiv sedan 1987. Sjöquist var bara några dagar från att dö i aids i oktober 1996 när han fick tillgång till de nya bromsmedicinerna, och blev en av de första i Sverige, som överlevde sjukdomen. Staffan Hildebrand har följt Sjöquist under flera års tid, rest med honom till barndomens Karlstad och besökt de miljöer som nu är en del av den svenska aidshistorien: Venhälsan, Noaks Ark och avdelning 53 på Södersjukhuset. Flera av Steves vänner, medaktivister och läkare har ställt upp i filmen för att berätta denna på många sätt gripande historia. Regissören Staffan Hildebrand kommer att vara på plats och berätta om arbetet med filmen.

Filmen om Steve Sjöquist ingår i det webbarkiv, Face of AIDS, som skapats kring Staffan Hildebrands trettio år långa dokumentation av den globala aidsepidemin. Arkivet består av över 700 timmar film, inspelat i drygt fyrtio länder, och kommer att presenteras av mig och min kollega Fredrik Persson. Det blir också möjligt att se delar av arkivet på iPad under dagen. Ett annat filmprojekt är We Are Survivors, som presenteras av Farhad Mazi Esfahani från Hiv-Sverige. Det är ett gemensamt initiativ av Hiv-Sverige och RFSL Dalarna, som riktar sig till nyanlända migranter med information om rättigheter som rör hiv och sexualitet. Med parollen ”Låt inte hiv stoppa dina drömmar” vill man förmedla insikten om att alla ska känna sig lika välkomna i Sverige oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller sjukdom.

Programmet (som hålls på engelska) avslutas med ett samtal mellan Rocio Enriquez (KI, PHS), Staffan Hildebrand och Peter Månehall (Hiv-Sverige). Välkomna!

Martin Kristenson

Jag arbetar på KIB sedan 1990, bland annat i Infopunkten och med fjärrlån.