Vad är nytt med Pubmed?

Nu är det nya gränssnittet i Pubmed på plats och har väckt en del reaktioner. Men vad är det egentligen som är nytt? Kanske mindre än man skulle kunna tro med tanke på det nya utseendet – men mer än man först lägger märke till.

Det första du ser är förstås att både söksidans och träfflistans layouter har skalats av. Pubmed är nu mer mobilanpassad, men tanken är också att göra det enklare genom att bara visa det du behöver när du behöver det. De flesta funktioner finns kvar, men har flyttats för att inte ta uppmärksamhet från sökningen och det kan vara lurigt att hitta dem. Generellt hittar du sökalternativ under Advanced, sökfilter till vänster om träfflistan och allt om att spara eller exportera resultat i någon form under knapparna precis ovanför träfflistan.

Framför allt den avancerade sökfunktionen har förändrats. I stället för att skriva in en sökning på flera rader lägger du till en söksträng i taget. Pubmed kombinerar den sedan till en lång sökning som du kan granska innan du söker. Det kan vara litet förvirrande att först behöva ange vad du vill söka på, sedan lägga till det och först därefter söka. Det är dessutom svårt att kolla om söksträngen blir korrekt och åtminstone tills du vant dig finns det en risk att du väljer att kombinera termerna med fel operator.

Som tidigare kan du göra en sökning i taget och kombinera dem – nu finns den möjligheten under Actions i sökhistoriken.

Förmodligen märker du också att du får många fler träffar än tidigare, även om du söker på samma ord. Det beror på att Pubmed inte söker exakt på de ord du skriver in, utan kontrollerar om ordet finns i MeSH och automatiskt lägger till passande MeSH-termer. Utifrån dem hittar Pubmed sedan även andra ordformer och stavningar och lägger till dem till sökningen.

Denna så kallade mappning har gjorts mycket mer generös än tidigare, till exempel genom att Pubmed i många fall förkortar de ord du skriver in för att hitta fler söktermer att lägga till än tidigare. Som tidigare stängs den automatiska mappningen av om du söker på fraser med citationstecken, anger vilka fält du vill söka i eller trunkerar orden med asterisk. Tänk på att du då själv måste tänka på stavningsalternativ och liknande.

Det här borde vara en god nyhet, men i flera fall leder det till att de extra artiklar som kommer med inte är relevanta för din sökning. Om du vill veta hur PubMed har tolkat din sökning går du in på sökhistoriken som du hittar under Advanced och klickar på Details för sökningen.

Är du nöjd med mappningen? Hittar du konstiga exempel? Hör gärna av dig!

Love Strandberg

Bibliotekarie med fokus på undervisning i litteratursökning, som även gör sökningar på uppdrag.