UX för att förbättra våra tjänster

Sen flera år tillbaka har vi på KIB utgått från ett arbetssätt som brukar kallas UX Design (User eXperience) eller användarcentrerade metoder. Det innebär att vi istället för att gissa tar reda på vad du som användare verkligen vill ha när det gäller olika system eller tjänster, innan vi utvecklar dem.

Nu senast har vi arbetat med att förbättra Mina sidor i reSEARCH och vår webbsida Svensk MeSH (för medicinska sökord).

Vi har ständigt nya projekt på gång. Under sommaren har vi utvecklat en lite annorlunda variant av Referensguiden för APA och Vancouver, som påminner mer om ett samtal eller en chatt. I tidigare undersökningar har det framkommit att man gillar ett personligt tilltal, och den här guiden påminner alltså mer om en dialog med en verklig person (även fast det inte är det.. ;) ). Prova den gärna och berätta vad du tycker! Är det mer sådana här slags tjänster du vill ha? Vi funderar just nu på en liknande applikation för att visa vilka studieplatser som finns på de olika campusen – hur skulle du vilja att den såg ut och fungerade? Har du andra idéer som vi inte har tänkt på ännu?

Just nu i terminsstart så hade vi tänkt att kolla lite mer på hur våra lokaler och skyltar ser ut, och hur du som kanske är ny student upplever att det är att komma in på biblioteket för första gången. Hade du behövt mer information innan? Kändes det tydligt vad du skulle göra och var du skulle gå? Finns det något som skulle kunnat förbättra din upplevelse? Just sådana frågor vill vi gärna ha svar på. Lämna gärna feedback!

Vi kommer också gå runt i biblioteket nu i terminsstart för att fråga dig vad du tyckte. Berätta allt du kan komma på om vi haffar just dig!

Tack för att du hjälper oss göra ett bättre bibliotek!

Här finns en video som beskriver vad UX Design innebär.

Sara Lind

Kommunikatör och samordnare för bibliotekets externa kommunikation. Jag pysslar också med grafik, trycksaksproduktion och videoproduktion. Du hittar mig också ute i biblioteket och i chatt och telefon. Jag är KIB:s miljö- och hållbarhetsombud och brinner för dessa frågor.