Tips från nya studenter till ÄNNU nyare studenter

Under höstterminen 2018 gjorde Universitetsbiblioteket och Student- och karriärservice en gemensam intervjustudie med nya programstudenter om hur det är att vara just ny student på KI. Det var otroligt roligt att träffa er alla och höra er version och perspektiv på allt man behöver tänka på. Här tänkte vi dela med oss av några tips som ni som deltog i intervjuerna berättade för oss.

Kurslitteratur

• Fråga äldre kursare vilka böcker de tycker är viktigast i kursen.
  • Ta reda på hur det fungerar med daglån på biblioteket (och läs på lånereglerna!).
  • Ha en strategi för hur du lånar och reserverar kurslitteratur på biblioteket.
  • Om du kan, köp kurslitteratur second hand, exempelvis i facebookgruppen Köp och sälj för KI STUDENTER
  • En del kurslitteratur finns som e-böcker, kontrollera detta innan du köper!

I klassrummet

• Be din lärare förklara varför man lär sig olika saker. Våga fråga! Dina klasskamrater kommer vara tacksamma.

Stress

• Det kan vara högt tempo med mycket innehåll på kort tid. Försök tydliggöra för dig själv med hjälp av en tidslinje vad som verkligen måste göras, och prioritera.
  • Om du har det jobbigt, ta hjälp av Studenthälsan. Håll ut, ge inte upp! Fastna inte i negativa tankegångar. Fundera på vad motiverar dig.
  • Försöka att inte plugga på helger! Ibland går det inte, men försök freda din lediga tid.

Sociala aktiviteter

• Försök gå på de sociala aktiviteter som anordnas! Det är viktigt att ta eget ansvar för att faktiskt hitta dina bästa sociala nätverk.
  • Försök att tidigt prata med många olika människor. Grupperingar kan gå fort, och ju mer du pratar med många olika, desto större möjligheter med framtida nya vänner och pluggkompisar.
  • Ett sätt är att hålla koll på vad som händer är KI:s evenemangkalender. Det läggs också upp saker i Facebookgrupper och många evenamang anordnas av studentkårerna. Ta reda på vilka grupper och nätverk som finns och gå med.
  • Försök att gå på evenemang som är programöverskridande. Om du själv vill anordna något så går det bra att boka universitetsbibliotekets ”torg” där du kan hålla ett eget evenemang med KI-koppling. Det är gratis! Kontakta ub@ki.se

Din klass och äldre kursare

• Om ditt program har kollo; försök verkligen prioritera att vara med på detta! Det är guld värt att få tips från äldre kursare om hur man klarar av studierna.
  • Hjälp varandra! Erbjud hjälp, och ta emot hjälp.
  • Skriv tydligt! Då kan du dela anteckningar med andra studenter. Att hjälpa andra kan ge dig nya relationer och vänner.
  • Vissa program har mentorer för nya studenter. Ta reda på hur det går till hos dig!

På campus

• Ta reda på var man kan köpa och värma mat. Ta alltid med bestick och en termosmugg.
  • Gå på rundturer! Flera anordnas i terminsstart, men annars kan man alltid be en äldre kursare. Kartor över campus finns.
  • Tänk på att man kan vara på campus till sent! Man måste bara ha sitt KI-kort som man får på biblioteket. Det finns många studieplatser!
  • Billigaste kaffet finns (just nu) på Aula Medica (Solna)

Praktiska tips

• Gå in i lärplattformen varje dag! Be någon kompis, kursare eller lärare att visa hur lärplattformen fungerar.
  • Du måste vidarebefordra din studentmejl till din privata mejl, annars kan du missa viktig information. Din privata mejl kopplas inte automatiskt ihop med den studentmejladress som du får av KI. Kolla stud.ki.se

Studieteknik

• Plugga gärna på campus, för det kan vara svårt att koncentrera sig hemma. Försök dela upp saker, exempelvis ”Idag ska jag läsa kapitel X”.
  • Inför en tenta; ta del av instuderingsfrågor och gamla tentor om det finns. Fråga äldre kursare och din kursexpedition! Glöm inte att kontrollera reglerna för tentor (ha med dig leg, anmäla dig innan, etc).
  • Är någon inlämningsuppgift svår att förstå? Fråga läraren eller dina klasskompisar. Har ni en klasschatt eller Facebookgrupp? Boka en lokal och bjud in klasskompisar för gemensamma studier! Det finns många lokaler på KI som du kan boka.
  • Kom ihåg att det är stor skillnad på att vara elev på gymnasiet och student på universitet. Du måste ta stort eget ansvar över dina studier. Se till att ta hjälp av studieteknikguider och fråga äldre kursare hur man ska tänka.

Hjälpmedel och verktyg

• Ta reda på vilka digitala verktyg som passar dig. Tips är Quizlet, OneNote & Visible Body. Svensk MeSH & Referensguiderna för APA & Vancouver är ovärderliga
  • Det finns många stödfunktioner på KI, exempelvis Universitetsbiblioteket, Studenthälsan och Studie- och karriärvägledning. Det kostar inget att gå till Studenthälsan!

Påverka

• Använd kursutvärderingarna efter avslutade kurser.
  • Gå med i studentkårerna.

Saker jag önskar att jag hade vetat tidigare

• Var billigaste kaffet finns (Aula Medica i Solna; oklart i Flemingsberg men förmodligen caféet i ANA23)
  • Vilka böcker man måste lägga pengar på. Men det är viktigt att inte heller vänta inte för länge med en beställning eftersom det kan ta tid och då kan man hamna efter.

Smarta tips för ekonomin

• Att scanna är helt gratis! Kom bara ihåg hur det fungerar med copyright
  • En del kurslitteratur finns som e-böcker, kontrollera detta innan du köper!
  • Ta ett extrajobb inom ditt ämne. Det kan ge dig erfarenhet och bättre studentekonomi, samtidigt som du får koppling till hur det verkligen är att jobba inom ditt område. Det är en sysselsättning och ger dig möjlighet till sociala relationer. Se bara till att ha balans på studier och arbetstid.
  • Du kan också se om KI behöver nya digitala ambassadörer

Sara Lind

Webbredaktör/kommunikatör med en fot inom marknadsföring, biblioteksrummet, grafisk layout och trycksaksproduktion.