Öppnandet av det nya biblioteket i Solna närmar sig – följ vad som händer!

Under drygt ett år har biblioteket i Solna varit stängt för renovering, men nu närmar sig invigningen med stormsteg. Följ gärna utvecklingen i denna bloggpost som kommer uppdateras kontinuerligt under hösten!

29 september 2020

I arbetet med att utforma ett nytt bibliotek i Solna har vi så klart samarbetat med arkitekter och andra parter som gjort det stora arbetet med input från oss i verksamheten. Byggarkitekter är Respons arkitekter och inredningsarkitekter är LINK arkitektur. Även fastighetsavdelningen på KI och vår hyresvärd Akademiska hus har förstås varit viktiga i projektet.

I utformandet av det nya biblioteket har vi tagit fasta på upplevelser från oss i personalen men även involverat till exempel studentrepresentanter. Några av huvudsyftena med renoveringen av de publika ytorna har varit följande:

• Det publika rummet är en del av KI:s informella lärandemiljöer och ska ha en öppen och luftig planlösning som känns trygg att vistas i
  • Vi ska ha en god arbetsmiljö för våra studenter, anställda och forskare samt allmänheten. Det avser såväl möblering, ergonomi, ventilation och ljud- och ljusförhållanden
  • Rummet bör vara tydligt indelat i olika zoner med olika ljudnivå. Det ska främja samarbete och möten över olika gränser likväl som tysta enskilda studier. Det ska också vara tydligt vilket beteende som förväntas i de olika zonerna
  • Vi bygger för användning av egen teknik - mängder av eluttag behövs

Nedan kan ni se exempel på hur de publika ytorna kommer att utformas och inredas. Vi börjar på entréplanet, plan 2, där fokus är på studieytor samt Torget för föreläsningar och evenemang.

Arkitektbild på möbleringen som kommer finnas på plan 2.

Möblering på plan 2. Klicka på bilden för att se den i större format.

Tar vi trappan upp till plan 3 finns där vår supportyta samt böcker och studieplatser.

Arkitekturbild över möblemang på plan 3.

Längre in på plan 3 hittar man fler studieplatser, våra undervisningssalar och grupprum.

Arkitekturbild över möblemang längre in i biblioteket på plan 3.

Möblering på plan 3. Klicka på bilden för att se den i större format.

21 september 2020

Nu har vi som jobbar med ombyggnationsprojektet fått börja kika in i det nya biblioteket.

Bild på spegelfasad för det nya biblioteket i Solna.

Bakom en ny blänkande spegelfasad tar det nya biblioteket i Solna form. Vi som är projektledare, Emma-Lotta och David, tar sig en titt på läget just nu.

I utformandet av de publika ytorna har studentrepresentanter funnits med i arbetet. Utifrån den feedback vi fått har vi försökt skapa en variation av olika typer av studieplatser. Fler platser för individuella studier efterfrågades.

Bild på ett grupprum i lila färger

Även de populära grupprummen har fått sig en uppfräschning och nya färger, här ett i lila.

Bild på ljusa öppna ytor i det nya biblioteket

Mycket fokus har också lagts på att få till bättre belysning och bättre ventilation samt att öppna upp ytorna i biblioteket. Just här kommer det inredas med bokhyllor och studieplatser framöver.

Bild på en ny lila matta i utrymmet där personalen kommer vara mest

Här på den rödbetsfärgade mattan kommer bibliotekets personal att finnas redo för att hjälpa dig. Du kommer kunna få hjälp av både bibliotekspersonal & Student-IT, samt kunna sätta dig ner för en längre handledning på en yta avskärmad med draperier.

Vi ser fram emot att få flytta in och välkomna er alla till våra nya lokaler. Men det finns en del kvar att göra. Följ med på vår resa mot ett nytt bibliotek här på bloggen, nya inlägg kommer publiceras kontinuerligt!

Emma-Lotta Säätelä

Bibliotekarie på KIB som främst jobbar med undervisning, handledning och sökuppdrag. För tillfället en av två projektledare för ombyggnationen av biblioteket i Solna.

David Hansson

Jag jobbar på enheten Systemutveckling och metodstöd på biblioteket. Jag är en av två projektledare för ombyggnaden av biblioteket i Solna under 2019-2021.