Ny upplaga av APA-stilen – APA 7

Referensstilen APA är en av de vanligaste stilarna som används i akademiska texter på KI. Nu finns vår guide för nyaste upplagan APA 7 ute!

Referensguide för APA 7

APA står för American Psychological Association som är de som utarbetat APA-systemet. Sedan några år har KIB en egen APA-guide som är en svensk tolkning av APA-systemet.

För en tid sedan utkom den 7:e upplagan av APA-manualen och nu har vi uppdaterat vår APA-guide så att den stämmer överens med den senaste upplagan.

Det finns en del förändringar jämfört med den tidigare upplagan, bland annat:

  • I löpande text nämns endast den första författarens namn följt av et al. redan den första gången referensen nämns om referensen har tre eller fler författare.
  • I en referens i referenslistan anges alla författare om de är högst 20. Är det fler än 20 författare används uteslutningtecken (...) som tidigare.
  • Utgivningsort behöver inte längre anges i referensen.
  • Om DOI finns ska det alltid anges, även för tryckta källor.
  • DOI formateras som URL-adresser med början https://doi.org/. Du behöver inte längre skriva ut "DOI".
  • Information "Hämtad från" anges inte före en URL om inte hämtningsdatum behöver anges.
  • E-böcker behandlas som vanliga böcker, format eller plattform behöver inte längre anges.

KIB:s APA-guide tar upp de vanligaste frågorna kring hur du ska referera till olika källor, men den fullständiga guiden finns i tryckt form och går att låna här på biblioteket.

Vår APA-guide som bygger på APA 6 finns fortfarande kvar en tid men den kommer inte att uppdateras utan vi planerar att fasa ut den så småningom.

Fråga oss!

Om du har frågor kring referenser och referenshantering kan du alltid vända dig till biblioteket. Självklart kan du också kontakta oss via telefon, mejl och chatt.

Hittar du otydliga exempel eller andra konstigheter i vår nya guide? Hör gärna av dig till oss på kib@ki.se.

Drop-in online kl 11.30 – 14.00, samt bokade tider.
08-524 84 000
 

Erika Wiberg

Bibliotekarie på KIB som främst arbetar med undervisning och handledning för studenter.

Andreas Jacobson

Bibliotekarie på KIB, som bland annat jobbar med undervisning mot sjuksköterske- och tandläkarprogrammen. Läser en hel del skönlitteratur i tid och otid.