Ny student? Vi hjälper dig!

Dags för en ny termin! Och visst blir denna terminsstart (HT20) annorlunda, det vet vi. Men vi på biblioteket kommer göra allt i vår makt för att du ska få en trevlig, informationsrik och framförallt säker terminsstart. Genom att få bra koll på biblioteket redan från dag 1 så kan du underlätta dina kommande studier betydligt. På sidan Ny student finns ännu mer information som du kan behöva så här i terminsstart.

I huvudsak ska du följa KI:s centrala rekommendationer om att hålla avstånd. Biblioteket har max antal besökare som får vistas samtidigt i lokalerna, läs mer på sidan Information om vad som gäller på biblioteket under covid-19-utbrottet.

Digital introduktion till biblioteket

Som ny programstudent kommer du också få en digital introduktion till biblioteket (här kan du se schemat för höstens introduktionstillfällen). Då kommer vi berätta om hur biblioteket fungerar och tjänster som vi erbjuder som kan hjälpa dig i studierna.

Låna kurslitteratur

Som ny student kommer du säkert behöva låna en hel del kurslitteratur av oss. Kurslistornas böcker har vi samlat i ett särskilt rum i Flemingsberg, tydligt utmärkt med rosalila glas och vit text. Där finns både 7-dagarslån och daglån av de olika titlarna. I Solna fungerar det under läsåret 2020 lite annorlunda med kurslitteraturen, eftersom böckerna där är samlade i vårt lilla popup-bibliotek (eftersom det stora biblioteket är stängt för renovering). Där har alla böcker 7 dagars lånetid. Tänk på att vi har max antal besökare i olika rum, se skyltning för det aktuella rummet.

Tänk på att vi inte köper en bok för varje student utan du måste planera dina lån så att du har boken när du verkligen behöver den.

Låna och reservera

Du kan såklart reservera utlånade böcker via webbplatsen och vi skickar ett mejl när boken finns att hämta. Du kan inte reservera böcker som finns inne på hyllan på samma bibliotek som du vill hämta på, då måste du själv hämta den direkt från hyllan. Vi har också en extra tjänst för omlån, vilket betyder att böcker som du har hemma lånas om per automatik om det inte är någon annan som köar för dem. Men daglån måste du alltid lämna tillbaka senast dagen efter kl 8 på morgonen (ej helger och helgdagar).

E-resurser

Via kib.ki.se har du alltid tillgång till bibliotekets e-resurser (e-böcker, databaser och e-tidskrifter) med ditt studentkonto även när du inte är på campus.

Informationssökning

Kanske behöver du hjälp med informationssökningen inför en skriftlig uppgift? Tycker du att det är svårt med referenser eller att göra innehållsförteckningar i Word? Då kan våra handledare i informationssökning hjälpa dig. Under höstterminen erbjuder vi enbart drop-in i informationssökning på distans. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Söka information.

Skriva akademiskt

Vill du skriva bättre texter? Då kan du boka en tid för individuell handledning i språkverkstaden. Hos våra skrivpedagoger får du de verktyg du behöver för att utveckla ditt akademiska skrivande. Du kan välja mellan handledning i svenska eller engelska, och för tillfället erbjuder vi bara handledning på distans. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Skriva akademiskt.

Läs- och skrivsvårigheter

Vi har även en hel del stöd för dig som har någon form av läs- eller skrivsvårigheter. Du kan få inlästa talböcker, och vi har även resursrum med extra utrustade datorer som du kan boka.

Studieplatser

Det finns många slags studieplatser på biblioteket. Vissa delar ska vara helt tysta, medan andra är det okej att prata i. Håll gärna koll på våra trivselregler och vad som gäller på olika platser i biblioteket. Det finns också många grupprum som du som student kan boka. Under läsåret 2020 kommer universitetsbiblioteket på Berzelius väg 7B i Solna att ha stängt för renovering, men du kan istället besöka popup-biblioteket i Solna i Hus 75, Retzius väg 13B

Meröppet

På biblioteket i Flemingsberg har vi meröppet, alltså att du som är KI-student kan använda biblioteket före och efter ordinarie öppettider, men då behöver du ditt KI-kort för att komma ut och in. Du kan faktiskt använda biblioteket varje dag kl 7-22. Allt du behöver veta om KI-kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter

Fråga oss!

Har du några frågor om lite allt möjligt kan du vända dig till personalen på biblioteket. Självklart kan du också kontakta oss via telefon, mejl och chatt.

Följ oss!

Följ oss gärna på facebook och instagram så får du snabbt tips och nyheter från oss!

Välkommen till KI och Universitetsbiblioteket!

Sara Lind

Kommunikatör och samordnare för bibliotekets externa kommunikation. Jag pysslar också med grafik, trycksaksproduktion och videoproduktion. Du hittar mig också ute i biblioteket och i chatt och telefon. Jag är KIB:s miljö- och hållbarhetsombud och brinner för dessa frågor.