Ny student? Vi hjälper dig!

Dags för en ny termin! Vi på biblioteket hoppas att du ska ta hjälp av oss så mycket som möjligt under din studietid.

Om du inte redan har besökt biblioteket kommer du förmodligen träffa oss när du har din välkomstdag hos oss. Detta är inbokat i ditt schema (här kan du också se höstens schema). Då kommer vi berätta om hur biblioteket fungerar och tjänster som vi erbjuder som kan hjälpa dig i studierna. På sidan Ny student finns ännu mer information som du kan behöva så här i terminsstart.

Som ny student kommer du säkert behöva låna en hel del kurslitteratur av oss. Kurslistornas böcker har vi samlat i ett särskilt rum i Flemingsberg, tydligt utmärkta med rosalila film och vit text. Där finns både 7-dagarslån och daglån av de olika titlarna. I Solna kommer det under hösten och våren fungera lite annorlunda med kurslitteraturen, eftersom böckerna kommer vara samlade i vårt lilla popup-bibliotek. Där har alla böcker 7 dagars lånetid. Tänk på att vi inte köper en bok för varje student utan du måste planera dina lån så att du har boken när du verkligen behöver den. Du kan såklart reservera utlånade böcker via webbplatsen och vi skickar ett mejl när boken finns att hämta. Vi har också en extra tjänst för omlån, vilket betyder att böcker som du har hemma lånas om per automatik om det inte är någon annan som köar för den. Men daglån måste du alltid lämna tillbaka senast dagen efter kl 8 på morgonen (ej helger eller meröppetdagar).

Via kib.ki.se har du alltid tillgång till bibliotekets e-resurser (e-böcker, databaser och e-tidskrifter) med ditt studentkonto även när du inte är på campus.

Kanske behöver du hjälp med informationssökningen inför en skriftlig uppgift? Tycker du att det är svårt med referenser eller att göra innehållsförteckningar i Word? Då kan våra handledare i informationssökning hjälpa dig. Det är bara att komma förbi! I Flemingsberg har vi drop-in vardagar kl 10-15, och i popup-biblioteket i Solna har vi drop-in vardagar kl 11.30-13.

Vill du skriva bättre texter? Då kan du boka en tid för individuell handledning i språkverkstaden. Hos våra skrivpedagoger får du de verktyg du behöver för att utveckla ditt akademiska skrivande. Du kan välja mellan handledning i svenska eller engelska, och du kan även få handledning på distans om du inte kan ta dig till biblioteket. Vi har även en del drop in-tider hos språkverkstaden, så håll koll på deras sida!

Vi har även en hel del stöd för dig som har någon form av läs- eller skrivnedsättning. Du kan få inlästa talböcker och vi har även ett resursrum med extra utrustade datorer som du kan boka.

Det finns många slags studieplatser på biblioteket. Vissa delar ska vara helt tysta, medan andra är det okej att prata i. Det finns också många grupprum som du som student kan boka. Under läsåret 2019/2020 kommer universitetsbiblioteket på Berzelius väg 7B i Solna att ha stängt för renovering, men du kan istället besöka popup-biblioteket i Solna i Hus 75, Retzius väg 13B. På biblioteket har vi också meröppet i Flemingsberg, alltså att du som är KI-student kan använda biblioteket före och efter ordinarie öppettider, men då behöver du ditt KI-kort för att komma ut och in. Du kan faktiskt använda biblioteket varje dag kl 7-22. Allt du behöver veta om KI-kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter

Har du några frågor om lite allt möjligt kan du vända dig till personalen på biblioteket.

Följ oss gärna på facebook och instagram så får du snabbt tips och nyheter från oss!

Välkommen till KI och Universitetsbiblioteket!

Sara Lind

Webbredaktör/kommunikatör med en fot inom marknadsföring, biblioteksrummet, grafisk layout och trycksaksproduktion.