Ny student? Vi hjälper dig!

Dags för en ny termin! Och visst blir denna terminsstart (VT21) annorlunda, det vet vi. Men vi på biblioteket kommer göra allt i vår makt för att du ska få en trevlig, informationsrik och framförallt säker terminsstart. Genom att få bra koll på biblioteket redan från dag ett så kan du underlätta dina kommande studier betydligt. På sidan Ny student finns ännu mer information som du kan behöva så här i terminsstart.

I huvudsak ska du följa KI:s centrala rekommendationer om att hålla avstånd. Vi har samlat allt du behöver veta om coronaanpassning på sidan Information om vad som gäller på biblioteket under covid-19-pandemin.

Digital introduktion till biblioteket

Som ny programstudent kommer du också få en digital introduktion till biblioteket (här kan du se schemat för vårens introduktionstillfällen). Då kommer vi berätta om hur biblioteket fungerar och tjänster som vi erbjuder som kan hjälpa dig i studierna.

Låna kurslitteratur

Som ny student kommer du säkert behöva låna en hel del kurslitteratur av oss. Kurslistornas böcker samlar vi i det som kallas kursboksrummet. Observera att vi under vårterminen 2021 har begränsade öppettider på grund av covid-19.

• I Flemingsberg, finns kursboksrummet direkt till höger när du kommer in i biblioteket, utmärkt med rosalila glas och vit text. Alla böcker har 7 dagars lånetid.
  • I Solna hittar du kursböcker på övre planAlla böcker har 7 dagars lånetid.

Tänk på att vi inte köper en bok för varje student utan du måste planera dina lån så att du har boken när du verkligen behöver den.

Fler tips och andra vägar fram till kursböcker kan du läsa på sidan Tips från nya studenter till ännu nyare studenter

Låna och reservera

Du kan såklart reservera utlånade böcker via webbplatsen och vi skickar ett mejl när boken finns att hämta. Du kan inte reservera böcker som finns inne på hyllan på samma bibliotek som du vill hämta på, då måste du själv hämta den direkt från hyllan. Vi har också automatiska omlån, vilket betyder att böcker som du har hemma lånas om per automatik om det inte är någon annan som köar för dem.

Allt om vad som gäller för lån kan du läsa på sidan Låna.

E-resurser

Via kib.ki.se har du alltid tillgång till bibliotekets e-resurser (e-böcker, databaser och e-tidskrifter) med ditt studentkonto även när du inte är på campus. Observera att accessen startar på din första kursdag.

Visste du att nästan hälften, eller drygt 250, av de engelska titlarna i kursboksrummen även finns elektroniskt? Tyvärr är det dock fortfarande i princip omöjligt för bibliotek att köpa svenska e-böcker, förlagen ger inte ut dem i e-boksformat. Läs gärna mer i vår bloggpost När du behöver plugga på distans – låna en e-bok

Informationssökning

Kanske behöver du hjälp med informationssökningen inför en skriftlig uppgift? Tycker du att det är svårt med referenser eller att göra innehållsförteckningar i Word? Då kan våra handledare i informationssökning hjälpa dig. Under höstterminen erbjuder vi enbart drop-in i informationssökning på distans. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Söka information.

Skriva akademiskt

Vill du skriva bättre texter? Då kan du boka en tid för individuell handledning i språkverkstaden. Hos våra skrivpedagoger får du de verktyg du behöver för att utveckla ditt akademiska skrivande. Du kan välja mellan handledning i svenska eller engelska, och för tillfället erbjuder vi bara handledning på distans. Det finns också mycket bra hjälp att få på sidan Skriva akademiskt.

Läs- och skrivsvårigheter

Vi har även en hel del stöd för dig som har någon form av läs- eller skrivsvårigheter. Du kan få inlästa talböcker, och vi har även resursrum med extra utrustade datorer som du kan boka.

Studieplatser

Observera att särskilda regler gäller under vårterminen 2021 på grund av covid-19.

Det finns vanligtvis många slags studieplatser på biblioteket. Vissa delar ska vara helt tysta, medan andra är det okej att prata i. Håll gärna koll på våra trivselregler och vad som gäller på olika platser i biblioteket. Det finns också många grupprum som du som student kan boka. Under vårterminen 2021 gäller dock andra regler på grund av covid-19.

Läs mer på sidan Studieplatser & lokaler.

Meröppet

På biblioteken har vi meröppet, alltså att du som är KI-student kan använda biblioteket före och efter ordinarie öppettider, men då behöver du ditt KI-kort för att komma ut och in. Du kan faktiskt använda biblioteket varje dag kl 7-22. Allt du behöver veta om KI-kortet hittar du på sidan KI-kort för studenter

Fråga oss!

Har du några frågor om lite allt möjligt kan du vända dig till personalen på biblioteket. Självklart kan du också kontakta oss via telefon, mejl och chatt.

Följ oss!

Följ oss gärna på facebook och instagram så får du snabbt tips och nyheter från oss!

Välkommen till KI och Universitetsbiblioteket!

Sara Lind

Kommunikatör och samordnare för bibliotekets externa kommunikation. Jag pysslar också med grafik, trycksaksproduktion och videoproduktion. Du hittar mig också ute i biblioteket och i chatt och telefon. Jag är KIB:s miljö- och hållbarhetsombud och brinner för dessa frågor.