När du behöver plugga på distans – låna en e-bok

Tröttnat på att köa på kursböcker? Hinner du inte gå till biblioteket? Eller kanske vill du hålla dig borta från biblioteket på grund av covid-19? Då är det dags att testa att låna en e-bok.

Visste du att nästan hälften, eller drygt 250, av de engelska titlarna i KIB:s kursboksrum även finns elektroniskt? Tyvärr är det dock fortfarande är i princip omöjligt för bibliotek att köpa svenska e-böcker, vilket är extra synd eftersom 60 % av böckerna i kursboksrummen är på svenska.

När du läser e-kursböcker från Ebook Central, där majoriteten av kursböckerna finns, är vår rekommendation är att du gör det online och inloggad i Ebook Centrals eget webbgränssnitt. Då kan du stryka under och göra anteckningar som kommer att finnas kvar så länge ditt KI-konto är giltigt. Skulle du behöva ladda ner ett enstaka kapitel offline fungerar det också bra, men en hel Ebook Central-bok kan du bara ladda ner i max 21 dagar i taget, sedan försvinner både boken och eventuella anteckningar du gjort under lånetiden. Mer utförliga instruktioner om Ebook Central finns på sidan Ladda ned e-böcker med begränsad lånetid.

Totalt har biblioteket nästan 40 000 elektroniska boktitlar, vilket är ungefär lika många som alla våra tryckta böcker i Flemingsberg och Solna tillsammans (inklusive de böcker som är nedpackade på grund av ombyggnationen i Solna).

Studenten Wasim testar vår e-bokstjänst från mobilen. Smidigt, eller hur?

Vill du läsa mer om e-böcker och hur forskningen kring e-boksläsning ser ut, så läs gärna mitt tidigare blogginlägg Skärm vs. papper.

Caroline Myrberg

Bibliotekarie med huvudfokus på tillgängliggörande av bibliotekets e-resurser och användarsupport.