Jag <3 mitt jobb i språkverkstaden

Terminen har börjat och många av er studenter skriver på inlämningsuppgifter eller examensarbeten. Under skrivandets gång väljer många att komma till oss i språkverkstaden för att diskutera sina texter. Det är ett ansvarsfullt jobb. Och så roligt och spännande!

När ni studenter kommer till oss för att diskutera texter har ni funderat en hel del och arbetat hårt med dem. Att skriva akademiska texter – och framför allt examensarbeten – är svårt och det ska det ju också vara; det är utmaningen som utvecklar oss som människor, som studenter och som framtida yrkesutövare. När ni kommer till oss i språkverkstaden har ni oftast massor av frågor, om viktiga saker som ni har tänkt på under skrivandets gång.

Men även om en stor del av vårt arbete handlar om att besvara frågor, handlar en annan om att ställa frågor om era texter. Intresserade, tankeväckande frågor som får er att fundera över texten och hur den påverkar läsaren. För även om vi kan ge råd om hur ni ska tänka när ni lägger upp era texter är det ju ni som är ämnesexperter, ni som vet vad ni vill förmedla och ni som skriver texterna. Våra frågor hjälper er att själva förbättra ert skrivande.

Ibland sitter vi tillsammans och sliter vårt hår. Hur ska vi få bukt med ett strukturproblem – vad är egentligen viktigast att lyfta fram, och hur kan ni lägga upp er text för att den ska vara logisk både för er och för läsaren? En stund kan det kännas svettigt, men ni behöver inte komma på lösningen och svaren på en gång. När ni väl har blivit medvetna om en knepig aspekt av er text och har fått råd kring hur ni ska tänka kan ni åstadkomma väldigt mycket på egen hand.

Det är en härlig känsla att ha suttit och svettats tillsammans, och nu har ni insett att det finns en lösning inom räckhåll – eller till och med redan kommit på en. Ibland avslutar ni med att spontant och glatt tacka för ett givande möte, och det är förstås väldigt roligt. Ändå är jag ofta på vippen att protestera – nöjet är ju nämligen helt på min sida. Det är ju tack vare er studenter som jag har ett så roligt jobb!

Vill du också diskutera din text med oss i språkverkstaden? Vi erbjuder handledning både för dig som skriver på svenska och dig som skriver på engelska. Läs mer om akademiskt skrivande och boka tid!

Anna M Borgström

Filosofie licentiat i engelska som handleder i vetenskapligt skrivande på engelska. Ni träffar mig oftast i språkverkstaden i Solna, men ibland också i Flemingsberg.