Hur kan jag få databaserna att arbeta åt mig?

Att göra en sökning som täcker ens ämnesområde tar tid. Det tar tid att hitta bra termer att söka på, att bestämma sig för de avgränsningar man vill ha och så vidare. När man har lagt ner mycket tid på att formulera en bra sökning, vill man inte upprepa det veckan därpå.

Alla databaser har lösningar på detta. Man kan skapa ett eget utrymme i databasen, där man kan spara referenser, sökningar och få tillsänt sig nya resultat. Leta efter begrepp som Create Alerts, Save Search eller Automatic E-mail Alerts.

I Pubmed heter tjänsten My NCBI. Längst upp till höger på Pubmed:s startsida finns länken Sign in to NCBI. För att skaffa sig ett konto klickar man på länken Register for an NCBI account. Där kan du spara dina viktiga referenser, skapa Collections (som bibliotek i referenshanteringsprogram) och du kan se dina senaste sökningar (Recent Activity).

Här kan du också titta på en Youtube-film om hur man använder MyNCBI.

När du har gjort en sökning i Pubmed, dyker det upp en länk under sökrutan som heter Save Search. Klicka på den och du kan välja hur ofta du vill ha information om  nya referenser, som faller in under den sökning du gjort, mailad till dig.

I Web of Science kan du också skapa ett eget litet utrymme i databasen. Om du redan har ett Endnote Online-konto, har du även ett konto till Web of Science. Det är nämligen samma producent som står bakom dessa tjänster. I listen högst upp till höger finns länken Sign In. Om du inte redan har ett konto, klicka på Register och fyll i de uppgifter som krävs. Har du ett konto redan, fyll i din epost-adress samt lösenord.

För att spara en sökning i Web of Science måste du först klicka på Search History som ligger längst upp till vänster. Klicka sen på Save History/Create Alert. Var uppmärksam på att databasen sparar alla sökningar i din session. Du måste ta bort alla de sökningar du inte vill spara. I Web of Science kan du välja att få en emailalert varje vecka eller en gång i månaden.

Du kan också välja att spara dina sökningar som RSS-flöden i både Pubmed och Web of Science om du föredrar det.

Vilka sökningar ska man då spara?

Vi brukar rekommendera att man sparar två sökningar, speciellt i Pubmed. En som är ganska snäv, baserad på de MeSH-termer identifierade som de mest relevanta och med de begränsningar (Filter) som man vill ha. En sådan sökning ger bara indexerat material, dvs inte de artiklar som är alldeles nya (In Process). Säg att du vill veta mer om ifall en låg-kolhydratdiet på kort sikt kan ge bättre viktnedgång, bättre glykemisk kontroll och en mer gynnsam lipoproteinprofil än en traditionell låg-fettdiet. En sådan sökning skulle kunna se ut så här: (“Diet, Carbohydrate-Restricted”[Mesh]) OR “Dietary Carbohydrates/therapeutic use”[Mesh]) AND “Diabetes Mellitus, Type 2/therapy”[Mesh] Filter: ”Systematic Reviews” OR ”Randomized Controlled Trial”, ”Humans”, ”All Adult: 19 + years”. Här har vi utnyttjat subheadings (till exempel /therapy), sökt enbart på MeSH-termer och lagt till relevanta begränsningar.

Den andra sökningen som du sen sparar är en bredare sökning med fritext-termer och utan några begränsningar, som då ger dig det som är In Process, det vill säga alldeles nya artiklar: carbohydrate restricted diet diabetes mellitus type 2.En sådan sökning genererar såklart ganska många referenser. Väljer man att få uppdateringar en gång i veckan, kommer inte mailet att innehålla allt för många referenser att gå igenom. Om man arbetar fram bra sökningar som genererar relevanta artiklar, sparar dessa med jämna uppdateringar i din inbox och dessutom gör detta i två eller tre databaser – då har man mycket tid insparad!

Till viss del överlappar databaserna varandra, dvs. samma tidskrifter indexeras i flera olika databaser. Det gör att om du har sökningar sparade i flera databaser, kommer du att få vissa dubbletter. Men alla databaser har också unika tidskrifter, vilket gör det mödan värt.

Detta blogginlägg publicerades ursprungligen i bibliotekets gamla blogg C/O KIB 29 april 2013.

Susanne Gustafsson (tjl.)

Bibliotekarie på KIB som träffar många av våra studenter och doktorander, både i undervisning och handledning.