Har du skrivkramp? Testa ”Shut up and write”

Har du svårt att komma igång med inlämningsuppgifterna? Uppsatsen? Terminen är igång för fullt och du har femtielva uppgifter du måste lämna in snart. Du har lånat massa kursböcker på biblioteket, laddat ner de kapitel du behöver från den obligatoriska kursliteraturen som finns online, sökt i Pubmed, tankat ner artiklar i Browzine, men kommer ändå inte riktigt igång med skrivandet?

I så fall vill jag gärna uppmana dig till något som har inspirerat mig många gånger - att ”Shut up and write”! ”Shut up and write” innebär att du får skriva koncentrerat under 60 minuter – men inte ensam på ditt rum, utan tillsammans i en grupp, utan att prata med varandra under denna timme. Ni kan prata antingen innan eller efter skrivsessionen. Du ansvarar själv för ditt eget skrivande men förhoppningsvis blir du triggad och stimulerad av gruppen runt omkring dig och kommer igång. Svårare än så är det inte.

Istället för att kämpa isolerad på din kammare gör du om skrivandet till en social händelse. Du kan bestämma plats med dina studiekamrater antingen på ett café, eller varför inte testa i Studenternas hus, BZ-huset, på KIs campus? Sätt er i grupp och sätt igång och skriv. Efteråt, om ni vill, kan ni läsa varandras texter, diskutera dem och hjälpa varandra. Även om ni bollar idéer med varandra, förblir du själv ansvarig för din text.

Shut up and write-tillfälle i BZ-huset, KI campus Solna.

Olika skrivarkretsar världen runt, allt från studenter, forskare, journalister, författare har tagit till sig arbetssättet. Är du intresserad kan du kolla upp San Francisco-gruppens hemsida, gruppen som år 2007 startade ”Shut up and write”-rörelsen. Det finns till och med en lista över vetenskapliga artiklar och avhandlingar som har tillkommit genom ”Shut up and write”. Thesis Whisperer tipsar till exempel om ”Shut up and write”-vänliga caféer runt om i världen. Stockholm har en representant än så länge om du inte vill sitta på KI-campus. På Twitter och Facebook kan du hålla koll efter hashtagen #ShutUpAndWrite eller #SUW for liknande SUW-sammankomster, även digitala sådana.

Så vem vet, kanske ”Shut up and Write” kan vara något för dig med? Testa gärna och berätta för oss på biblioteket hur det gick – vi är några här som är väldigt nöjda med arbetssättet och ofta tillämpar det. Fröet till den här texten kom till under ett ”Shut up and write”-tillfälle.

SUW-lista över vetenskapliga artiklar och avhandlingar.

Darlene Duterrier

Bibliotekarie med mångårig erfarenhet av att arbeta med förlag, följer publiceringsbranschen och publiceringstrender.