Goda nyheter för grafiskt nyfikna - Affinity Trinity

Är du student vid KI? Har du behov av att kunna redigera bilder, konstruera skalbara vektordiagram eller justera en layout till en poster? I så fall har du numera möjligheten att vidga dina grafiska vyer med Affinity-sviten från Serif. KI erbjuder nämligen studenter Affinity-licens – helt gratis! Som anställd kan du beställa en licens mot en kostnad.

I decennier har Adobe varit en dominant inom grafisk design och bildbehandling och trots att andra alternativ dykt upp med jämna mellanrum har de aldrig ens varit nära att hota Adobes starka ställning. Men i skuggan av Goliat har en ny David växt till sig och även om Serifs programsvit har långt kvar till att bli så omfattande och stor som Adobes är, så erbjuds nu en intuitiv treenighet som bygger vidare på mycket av de styrkor och funktioner som vi kommit att förvänta oss av professionella bildbehandlingsprogram. Det handlar om Affinity Photo för rastergrafik, Affinity Designer för vektorgrafik och Affinity Publisher för ombrytning, eller layout, för den som behöver känna sig en smula mer internationell.

Företaget bakom sviten, Serif, kallar programsviten för Affinity Trinity och de vänder sig både till nyblivna och nyfikna grafiker samt till luttrade utövare som redan använder Adobes mer etablerade motsvarigheter Photoshop, Illustrator och InDesign. Förutom att i princip samma funktionalitet, med viss variation, dyker upp i Affinity Trinity, så stämmer även gamla inövade kortkommandon konkurrenterna emellan. Tröskeln är alltså förhållandevis låg för den som vill testa något gammalt i ny form! Eller något nytt i gammal form kanske det är..?

Oavsett om du är student på något av grundprogrammen här på KI eller om du är anställd i ett labb som en del av en forskargrupp så kommer Affinity Trinity att kunna möta de allra flesta av dina grafiska behov. Och ännu bättre nyheter är det ju för alla er som krampaktigt håller kvar vid en utdaterad eller i värsta fall piratkopierad version som inte går att uppdatera! You know who you are…

Du kan för övrigt lugnt kliva över till Affinity och sedan tillbaka till Adobe om du skulle vilja eller behöva. Affinity Trinity kan nämligen utan vidare hantera de filformat vi förknippar med Adobes programsvit; PSD, AI, PDF och så vidare. Däremot stöds inte filformatet INDD, det vill säga det specifika InDesign-filformatet. Adobe använder tyvärr inte en öppen standard här, men Affinity Publisher kan ändå öppna PDF-filer exporterade från InDesign och hanterar då dessa som om de vore just INDD-filer, så det fungerar ändå. Slutet gott, allting gott.

Så här gör du

Student: Skaffa Affinity Trinity

Anställd: Läs mer om Affinity på Medarbetarportalen

Erik Svallingson

Bibliotekarie med en bakgrund i både omvårdnad och grafisk design, och ett stort intresse i vetenskaplig visualisering.