Dylanciterande forskare kartlagda i BMJ:s julnummer

För drygt ett år sedan blev vår kollega Carls upptäckt av Dylan-citat i forskningsartiklar från KI en internationell nyhet. Tillsammans med statistikern Agne Larsson, också på KIB, och professor Bengt Fadeel vid Institutet för miljömedicin har Carl nu tittat närmare på användningen av Bob Dylan-citat inom den medicinska forskningen i allmänhet genom att söka i databasen Medline. Resultaten publicerades i BMJ i dag under rubriken Freewheelin’ scientists: citing Bob Dylan in the biomedical literature.

Läs mer på KI Nyheter.

"You can have your cake and eat it too"
Artikelförfattarna firar publiceringen i BMJ:s julspecial med tårta.

Carl, hur kom du på idén att du skulle skriva en artikel om din upptäckt?

Ja, den uppmärksamhet som nyheten fick i media förra året gjorde mig förstås lite paff. I och med att intresset var så stort kände jag att jag var tvungen att fortsätta grotta i ämnet mer. Sen var det ju så att förra årets nyhet helt fokuserade på några forskare på KI som hade citerat Dylan i sina pek. Den frågan jag ganska omgående ställde mig var huruvida detta var unikt, eller om det kunde finnas fler medicinska forskningsartiklar som citerade Dylan – vilket var min hypotes.

En annan bidragande orsak var att Bengt Fadeel, som är en av medförfattarna till artikeln, redan förra året tipsade mig om BMJ:s julnummer som ett lämpligt forum. Eftersom deadline är redan i september fick jag vänta tills i år.

Sen tycker jag om att skriva i allmänhet och tyckte det var en rolig utmaning att få en artikel, om än en featureartikel i detta fall, publicerad i en vetenskaplig tidskrift. Dessutom har det varit en mycket lärorik erfarenhet som jag har användning för i mitt arbete att stödja KI:s forskare och studenter.

Du som själv är ett Dylanfan, varför är just Bob Dylan så populär att citera tror du? Ni konstaterar också att det är vissa Dylan citat som är extra populära, varför just de?

Vi diskuterar ju det utifrån olika aspekter i artikeln, men visst finns det mer att säga om det! En viktig aspekt med Bob Dylan är nog att delar av hans låtar och, mer specifikt, textrader har blivit del av vårt gemensamma språk. Visst, det kanske låter pretentiöst, men vad jag menar är att du förmodligen kan citera någon av Dylans mest berömda rader utan att nödvändigtvis känna till honom speciellt mycket. Det blir ju rätt tydligt med de vanligaste titlarna – The Times They Are A-Changin’ och Blowin’ In the Wind – som är användbara i de mest olika sammanhang.

Era efterforskningar visade att det var på 1990-talet Dylanreferenserna började bli vanligare i den medicinska litteraturen och i artikeln ni ger några möjliga förklaringar till varför det skedde just då bland annat att publiceringstakten ökat och att det blivit en mer liberal inställning till den här typen av referenser inom den vetenskapliga publiceringen. Har du ramlat på några andra referenser till populärkultur när du gör litteratursökningar? Är det något vi kommer att få se mer av tror du?

Ja, det är verkligen den vanligaste frågan jag fått – både förra året och från journalister nu i veckan. Varför gör vi inte samma analys av t.ex. ABBA:s texter, Springsteen, eller Shakespeare? Några exempel har jag redan samlat på mig, men nu kommer jag nog lägga detta på hyllan ett tag.

Ja även denna gång är intresset för Carl och kollegornas efterforskningar stort i medierna. Allt ifrån Upsala Nya Tidning till Washington Post har skrivit om jakten på Dylanreferenserna.

Här kan du se hela listan över de 213 artiklar, med tydliga Bob Dylan-citat, som tas upp i artikeln.

Sara Janzen

Bibliotekarie med fokus på kundtjänst och webb. När jag inte svarar på frågor i Infopunkten, telefon, mejl och chatt så jobbar jag mestadels med innehållet här på webben.