Apparna som gör dig pappersfri

Det "pappersfria kontoret" har varit en utopi sedan jag började använda datorer, och varje gång någon ny teknik är på frammarsch droppas uttrycket titt som tätt, men inget händer. Pappersförbrukningen snarare ökar. Sedan iPaden lanserades, och surfplattor i allmänhet växt i populäritet, har det även börjat pratas om den "pappersfria studenten". Varför bära omkring på otaliga tjocka tunga böcker och lösa utskrifter i en enda röra när det räcker med en lätt och portabel surfplatta? Samlat och sökbart, i alla fall för den som vet hur.

Förutsatt att man har de ekonomiska förutsättningarna för att införskaffa en surfplatta återstår fortfarande problemet, hur gör man egentligen? Att vara pappersfri är ett arbetssätt som kan se lite olika ut från person till person. Det passar säkert heller inte alla, men i grund och botten handlar det om att kombinera och utnyttja möjligheter i olika appar. En iPad t ex blir aldrig mer än vad du fyller den med för appar. Du bestämmer vilken funktion den ska ha, och i vilket ögonblick, genom att anpassa den efter dina behov.

Jag tänker här tipsa om ett antal appar som hjälper dig att som student bli pappersfri. Fokus ligger på iPad och tjänster som KIB har, men många appar finns även för surfplattor med Android och principen är densamma oavsett vilken plattform du använder.

Föreläsningar och anteckningar

Notability (iPad)
Detta är en app för allt som har med anteckningar att göra, med speciellt fokus på att anteckna för hand. Detta görs bäst med en stylus (penna som fungerar på en touchskärm) och tar ett tag att vänja sig vid. När man behärskar tekniken går det inte lika fort som med riktigt papper, men nära på. Det går även att spela in ljud eller skriva med vanligt tangentbord. Du kan också att utgå från redan färdiga dokument som t ex din lärares powerpoint-presentation, och alla anteckningar blir sökbara samt synkas automatiskt till olika molntjänster för backup.

GoodReader (iPad)
GoodReader kan vara navet i din dokumenthantering. Här kan du samla allt som tidigare var på papper, oavsett om det är bild eller text, PDF eller ZIP-fil. Precis som i Notability kan du lägga till egna kommentarer och söka. GoodReader kan läsa hur många olika filformat som helst, och hämta och skicka filer på minst lika många sätt. En annan styrka är hanteringen av riktigt stora PDF-filer och att det går att öppna flera filer samtidigt i olika flikar.

Böcker och artiklar

Inkling (iPad)
Med Inkling kan du köpa interaktiva läroböcker, och det finns ett stort utbud inom medicin. Många böcker inom anatomi innehåller bland annat animationer och 3d-modeller. Vill man förhöra sig själv så finns även funktioner för att enkelt visa och dölja de anatomiska delarnas namn. Vill man inte köpa en hel bok går det att betala för enstaka kapitel, och gratis uppdateringar av innehållet ingår. Stryka under, göra anteckningar och dela fungerar utmärkt.

BrowZine (iPad, Android)
I BrowZine kan du söka efter och läsa KIB:s tidskrifter i ett format anpassat för surfplattor. Artiklarna kan sedan sparas till GoodReader eller Notability.

Bluefire Reader (iPad, Android)
Här på KIB har vi en hel del e-böcker. Många är i PDF-format som lätt kan sparas till t ex GoodReader, men det finns även leverantörer som valt att kopieringsskydda sina böcker. För att läsa dessa på din surfplatta behöver du helt enkelt ett Adobe ID och appen Bluefire Reader.

Referenser och övrigt

EndNote for iPad (iPad)
Använder du EndNote för att hantera referenser på din dator? Då kan EndNote för iPad vara något att titta närmare på om du vill synka ditt referensbibliotek mellan iPad, webb och dator. Alla ändringar och tillägg du gör på din iPad överförs även automatiskt till din dator och vice versa.

Mendeley (iPad)
Mendeley, som är ett alternativ till EndNote, har också en app för iPad som kan synka mellan platta och dator. Den stora skillnaden är att Mendeley även har sociala och kollaborativa funktioner.

Papers (iPad)
Papers är ännu ett alternativ till EndNote. Är du forskare eller doktorand kan Papers faktiskt vara ett bättre alternativ till GoodReader, då appens styrka ligger i att bättre kunna organisera och söka i artiklar och papers.

Dropbox (iPad, Android)
Många av apparna jag tagit upp här stöder tjänsten Dropbox, som låter dig komma åt dina filer från var som helst. Sparar du ett dokument på din iPad synkas den automatiskt till din Dropbox-katalog på datorn t ex, så du behöver i teorin aldrig flytta filer manuellt mellan dina enheter ifall du behöver varva mellan surfplatta, dator och smartphone.

Slutligen

Med ovanstående appar kan du teoretiskt sett bli papperfri. Ett hinder du säkert kommer stöta på ett tag framöver är att allt material du behöver inte finns digitalt. Det finns t ex idag knappt några kursböcker alls på svenska som e-böcker. För att det ska fungera måste du även hitta ett arbetssätt som passar dig. Det kan vara svårt att släppa det fysiska och analoga, särskilt med tanke på att gamla vanor är svåra att bryta. Det kommer antagligen kännas klumpigt om omständligt till en början, men det är bara du som kan ta reda på om det är värt det för dig. Lycka till!

Mikael Jergefelt

Bibliotekarie och systemutvecklare. Mest knackar jag kod för KIB:s webb och andra system.