Anki kan lära dig att minnas bättre!

För ett par veckor sedan fick vi in ett önskemål via vårt tyck till-formulär från en student. Det lät så här:

Jag vill bara skicka in en önskan om att installera flashcards-programmet Anki på bibliotekets datorer. Anki är ett program som många av oss studenter använder för att memorerar termer och liknande på ett smidigt sätt. Det är gratis och väldigt användbart och det hade varit kanon om man hade kunnat sitta och jobba med det på biblioteksdatorernas stora skärmar!!

Vi kikade lite närmare på möjligheten att ta in programmet och nu finns Anki installerat på datorerna runtom i studentmiljöerna på biblioteken i Huddinge och i Solna.

Anki är ett program där du med hjälp av flashcards kan skapa kortlekar för att memorera, repetera och få djupare kunskap. Kortleken innehåller kort med frågor som antingen redan finns i Anki inom olika ämnen eller som du skriver in själv utifrån det som intresserar dig. Dessa flashcards har en fråga på ena sidan och ett svar på den andra och med hjälp av dem kan du alltså förhöra dig själv. Anki kan användas i olika enheter och synkas mot webben, smidigt så det förslår.

Ett par studenter som använder Anki tycker såhär:

Det är ett väldigt effektivt verktyg att använda om man föredrar en spaced-repetition/flashcard-baserad studieteknik. Jag har tidigare använt handskrivna flashcards, men programmet gör att man kan göra fler kort snabbare, studera effektivare och organisera korten. Dessutom är det enkelt att synka via internet till ens dator, padda och smartphone. Nackdelen är att det inte är helt intuitivt att börja använda, men det finns bra manualer och guider på Youtube. Det mest positiva är att man får återkoppling och statistik på hur man hela tiden förbättras!

Testa! Anki kanske kan vara något för dig också!

Ebba Warén (tjl.)

Mig hittar ni antingen i undervisningslokaler eller ute i biblioteket. Jag supportar också i Endnote och Zotero. Vi hörs och ses!