This page in English
KI, som alla andra universitet och högskolor i Sverige, har saknat direkt tillgång till fulltexten till artiklar som har publicerats efter juni 2018 i Elseviers tidskrifter. Förhandlingar pågår.
Forskningsdata kan beskrivas som fakta eller siffror som har samlats för att undersökas och anses vara grunden för resonemang, diskussion eller beräkningar.
Under en vecka i september (10-15 september) är det dags för Peer Review Week. För fjärde året i rad uppmärksammas betydelsen av den expertgranskning (peer review) som görs i samband med, och som en vital del av, den vetenskapliga publiceringsprocessen.
Grejen med open access är att alla skall kunna läsa den forskning som produceras på olika universitet och forskningsinstitut världen över.
Den svenska regeringen har satt ett ambitiöst mål i den senaste Forskningspropositionen. Inom tio år bör all forskning som finansieras med offentliga medel göras öppet tillgänglig och fri att läsa direkt vid publicering.
På biblioteket har vi länge varit nyfikna på vad som produceras i våra laboratorier och institutioner och vi ville försöka få en bild av den bredd och det djup som vi misstänker att KI:s bildskatt utgör. Vi bad KI:s forskare visa oss vad de gör.
Are you a researcher using or producing any form of visualization in your work? Are you curious to see how your peers visualize their work? We are!
Sedan den 7 december har alla som är anställda/anknutna inom SLL/KI möjlighet att med hjälp av bibliometrisystemet utforska och analysera forskning vid SLL/KI om olika patientgrupper och funktionsområden.
På biblioteket har vi de senaste åren märkt av en tydlig trend vad gäller systematiska översikter. Fler och fler slänger sig med begreppet. Men kan man verkligen prata om tydlig ökning av publicerade systematiska översikter?
De vill åt dina pengar, men är mindre intresserade av att granska och sprida dina forskningsresultat: lär dig känna igen ett rovdjursförlag.
Nej, det handlar inte om den eldiga argentinska dansen utan är titeln på den tiotusende doktorsavhandlingen som utgetts vid KI. Den skriven av Per J. Palmgren och försvaras den 29 januari.
I oktober åkte tre KIB:are på Cochrane Colloquium – en stor internationell konferens för all intresserade av evidensbaserad medicin.
På KIB finns en sökargrupp som kan hjälpa KI:s forskare med litteratursökningar. Sedan januari 2015 är tjänsten kostnadsfri och uppdragen har blivit allt fler och mer omfattande.
Hur tillförlitliga är de bibliometriska metoderna? Tillämpas de på ett korrekt sätt? Läs om manifestet för en sundare användning av bibliometriska metoder.
Allt fler forskare är med i sociala nätverk som ResearchGate för att nätverka med kollegor och dela med sig av sin egen forskning. Men vad får man egentligen göra med sitt publicerade material i den här typen av forum?
Peer review är en process där vetenskapliga publikationer läses och granskas av ämnesexperter innan de accepteras för publicering.