This page in English
Är du trött på att skriva dina referenser manuellt? Då finns det många verktyg som kan hjälpa dig med referenshanteringen. Men tänk på att det är ditt ansvar att se till att dina referenser är rätt i slutändan!
Nu går det ännu bättre att samarbeta i dokumentet i Google Docs eftersom Zotero gjort det möjligt att lägga in referenser i samma dokument som du och din uppsatskollega skriver i.
Att kunna läsa akademiska texter är viktigt. På högskolan är texterna längre och mer komplexa än dem du läser i andra sammanhang, och ibland blir nya studenter förvånade över hur mycket man måste läsa. Om man är duktig på att läsa blir studierna enklare.
Endnote ändrade för ett tag sedan utseende på sin inloggningssida och i och med den nya kostymen har det blivit otydligt var man ska gå in och skapa ett nytt konto.
Är det dags att skriva examensarbete i höst – tillsammans med en kurskamrat? Det är oftast både roligt och intressant att skriva arbetet tillsammans med en kurskamrat, men ibland kan man råka ut för problem som hade kunnat undvikas.
Tycker du också att det kan vara svårt att återge information med dina egna ord när du refererar? Här får du några tips om hur du kan gå tillväga.
Nu finns KIB:s referensguider för APA och Vancouver även på engelska. Vi hoppas de ska komma till nytta för KI:s studenter på de internationella programmen. Du som träffar internationella studenter får gärna tipsa dem.
När du använder material från andra källor ska du ju alltid sätta en tydlig referens, men du ska också omformulera informationen, använda dina egna ord. Varför är det så – varför inte bara skriva av, ord för ord? Det finns flera viktiga anledningar.
Ska du söka information till ditt examensarbete, eller något annat skriftligt arbete? Känner du dig osäker på om du har tillräckliga kunskaper? Eller är det referenshanteringen du känner dig osäker på?
Har du svårt att komma igång med skrivandet? Uppsatsen ska lämnas in snart och du har inte ens börjat? Varför inte prova på ”Shut up and write”? Studenter, forskare, journalister och författare runt om i världen har testat och fastnat för skrivsättet.
Terminen har börjat och många av er studenter skriver på inlämningsuppgifter eller examensarbeten. Under skrivandets gång väljer många att komma till oss i språkverkstaden för att diskutera sina texter. Det är ett ansvarsfullt, roligt och spännande jobb!
Under den europeiska dyslexiveckan, 5-11 oktober, har biblioteket aktiviteter som riktar sig speciellt till dig med dyslexi. Kom in och lär dig mer om vilken hjälp du kan få!
Inom många vetenskapsområden är det brukligt att förkorta tidskrifternas titlar, till exempel Journal of advanced nursing som förkortas J Adv Nurs i Pubmed. I andra databaser skrivs kanske hela tidskriftstiteln ut.
Att skriva akademiskt är lite som att köra motorcykel med en passagerare. Du måste hela tiden tänka på en annan person och ge tydliga signaler för att hen ska kunna hänga med. Här får du tips på hur du kan göra din text tydlig för läsaren.
Det kan vara knepigt att hantera källor, att infoga dem i sin egen text på ett lämpligt sätt, och att formatera referenserna på ett korrekt och konsekvent sätt. KI:s referensguider kan hjälpa dig.
Vad är Git och poängen med versionshantering? Jobbar du ensam är det ett smidigt sätt att hålla koll på och ångra ändringar du gjort, men framförallt är det ett utmärkt sätt att jobba tillsammans och dela filer.