This page in English
Affinity Trinity, som KI erbjuder till studenter, kan i relativt stor utsträckning ersätta Adobes CC-svit och möta de allra flesta av dina grafiska behov.
Är du trött på att skriva dina referenser manuellt? Då finns det många verktyg som kan hjälpa dig med referenshanteringen. Men tänk på att det är ditt ansvar att se till att dina referenser är rätt i slutändan!
Nu går det ännu bättre att samarbeta i dokumentet i Google Docs eftersom Zotero gjort det möjligt att lägga in referenser i samma dokument som du och din uppsatskollega skriver i.
Endnote ändrade för ett tag sedan utseende på sin inloggningssida och i och med den nya kostymen har det blivit otydligt var man ska gå in och skapa ett nytt konto.
Är det dags att skriva examensarbete i höst – tillsammans med en kurskamrat? Det är oftast både roligt och intressant att skriva arbetet tillsammans med en kurskamrat, men ibland kan man råka ut för problem som hade kunnat undvikas.
Tycker du också att det kan vara svårt att återge information med dina egna ord när du refererar? Här får du några tips om hur du kan gå tillväga.
Nu finns KIB:s referensguider för APA och Vancouver även på engelska. Vi hoppas de ska komma till nytta för KI:s studenter på de internationella programmen. Du som träffar internationella studenter får gärna tipsa dem.
När du använder material från andra källor ska du ju alltid sätta en tydlig referens, men du ska också omformulera informationen, använda dina egna ord. Varför är det så – varför inte bara skriva av, ord för ord? Det finns flera viktiga anledningar.
Ska du söka information till ditt examensarbete, eller något annat skriftligt arbete? Känner du dig osäker på om du har tillräckliga kunskaper? Eller är det referenshanteringen du känner dig osäker på?
Har du svårt att komma igång med skrivandet? Uppsatsen ska lämnas in snart och du har inte ens börjat? Varför inte prova på ”Shut up and write”? Studenter, forskare, journalister och författare runt om i världen har testat och fastnat för skrivsättet.
Under den europeiska dyslexiveckan, 5-11 oktober, har biblioteket aktiviteter som riktar sig speciellt till dig med dyslexi. Kom in och lär dig mer om vilken hjälp du kan få!
Inom många vetenskapsområden är det brukligt att förkorta tidskrifternas titlar, till exempel Journal of advanced nursing som förkortas J Adv Nurs i Pubmed. I andra databaser skrivs kanske hela tidskriftstiteln ut.
Det kan vara knepigt att hantera källor, att infoga dem i sin egen text på ett lämpligt sätt, och att formatera referenserna på ett korrekt och konsekvent sätt. KI:s referensguider kan hjälpa dig.
Vad är Git och poängen med versionshantering? Jobbar du ensam är det ett smidigt sätt att hålla koll på och ångra ändringar du gjort, men framförallt är det ett utmärkt sätt att jobba tillsammans och dela filer.
De flesta studenter som besökt mig för språk- och skrivhandledning på engelska har nog märkt att jag älskar kärnmeningar, eller ”topic sentences” som de heter på engelska. Nördigt? Javisst! Men kärnmeningar är ju så konkreta och användbara.