This page in English
Nu är det nya gränssnittet i Pubmed på plats och har väckt många starka reaktioner. Men vad är det egentligen som är nytt? Kanske mindre än man skulle kunna tro med tanke på det nya utseendet – men mer än man först lägger märke till.
Med coronaviruset sprids även felaktig information, som ofta baseras på missförstånd och rykten. Därför är det nu, som alltid, viktigt att ta del av information från trovärdiga källor, och att vara källkritisk.
Tröttnat på att köa på kursböcker? Hinner du inte gå till biblioteket? Eller kanske vill du hålla dig borta från biblioteket på grund av covid-19? Då är det dags att testa att låna en e-bok.
Affinity Trinity, som KI erbjuder till studenter, kan i relativt stor utsträckning ersätta Adobes CC-svit och möta de allra flesta av dina grafiska behov.
Evidensbaserade databaser, såsom Cochrane Library, hjälper vården använda behandlingar som har vetenskapligt stöd för effekt.
I samband med att RFSL Stockholm städat ur sina lokaler inför en flytt upptäcktes ett gammalt lån från KIB. Eftersökningar visar att långlånet har en mycket intressant HBTQ-historia bakom sig.
Skriver du uppsats och är på jakt efter en spännande twist på din frågeställning? Är du nyfiken på att nyansera dina studier eller din forskning genom nya perspektiv? Tänker och agerar du bortom det binära?
Filmarkivet Face of AIDS, som innehåller filmer om den globala aidsepidemin från 1986 och framåt, har öppnat upp 350 filmer för allmänheten.
Det är en fråga som vi får rätt ofta i biblioteket. Och dessvärre kan det vara svårt att ge ett kort och enkelt svar på frågan. Här ska jag dock försöka ta upp några saker som du kan tänka på.
Tycker du att det är svårt att hitta sökord utifrån din frågeställning? Har du hört talas om MeSH-termer men ändå inte riktigt förstått vad du egentligen ska använda det till? Eller funderar du över vad du ska göra när du inte hittar några MeSH-termer?
I ett tidigare blogginlägg beskrevs hur nyckelartiklar kan användas för att bygga upp och testa en sökning. Här kan du följa ett exempel på detta tillvägagångsssätt
Hur kan man använda de artiklar som man redan känner till för att bygga upp eller förbättra en sökning?
Det beror förstås på vad du har för syfte med din informationssökning. Ska du göra en systematisk litteraturöversikt eller vill du bara snabbt hitta ett par artiklar? Vi reder ut begreppen och tipsar om var du bäst söker utifrån vilka behov du har.
Går det lika bra att läsa och lära från en skärm som från tryckt text? Handlar det mest om vana och attityd hos läsaren, eller får skärmar oss faktiskt att läsa långsammare, lära oss ytligare, minnas mindre och sova sämre?
Tidigare fanns tidskriftstjänsten Browzine bara som app för surfplattor och smarta mobiler, men nu kan du använda Browzine från din dator via webbversionen Browzine web.
Det är skillnad på att söka i databaser med kontrollerad vokabulär (t.ex. Pubmed och Cinahl) jämfört med databaser som använder sig av fritextsökning (t.ex. Web of Science och Scopus).