This page in English
Evidensbaserade databaser, såsom Cochrane Library, hjälper vården använda behandlingar som har vetenskapligt stöd för effekt.
Sökkritik och självkritik är viktiga aspekter av källkritiken. Hur du söker och hur sökmotorn fungerar påverkar i hög grad och vi bör förhålla oss kritiskt. Även vi själva och vår förförståelse bör omfattas av det kritiska förhållningssättet.
I år har det tillkommit 421 nya termer vilket lyfter det totala antalet MeSH-termer till 29 351.
Universitetsbiblioteket guidar dig till alternativa vägar till de Elsevier-artiklar som publiceras efter 1 juli.
Tisdag den 13 mars är det källkritikens dag, men på biblioteket är alla dagar källkritikens dag. I en värld där fakta beskrivs som alternativa fakta och nyheter är eller beskrivs som fejkade nyheter blir källkritik viktigare än någonsin.
Nytt år, nya MeSH-termer! Den terminologi som används för att klassificera materialet i PubMed, nämligen MeSH (Medical Subject Headings), har i år fått 474 nya termer
I samband med att RFSL Stockholm städat ur sina lokaler inför en flytt upptäcktes ett gammalt lån från KIB. Eftersökningar visar att långlånet har en mycket intressant HBTQ-historia bakom sig.
Hur funkar Best Match i Pubmed, och varför ger min sökning olika antal träffar beroende på hur jag sorterar den?
Skriver du uppsats och är på jakt efter en spännande twist på din frågeställning? Är du nyfiken på att nyansera dina studier eller din forskning genom nya perspektiv? Tänker och agerar du bortom det binära?
Filmarkivet Face of AIDS, som innehåller filmer om den globala aidsepidemin från 1986 och framåt, har öppnat upp 350 filmer för allmänheten.
Det är en fråga som vi får rätt ofta i biblioteket. Och dessvärre kan det vara svårt att ge ett kort och enkelt svar på frågan. Här ska jag dock försöka ta upp några saker som du kan tänka på.
Nu är årets nya MeSH-termer, 627 stycken till antalet, äntligen här. Läs mer om vad som tillkommit och ögna igenom ett urval.
Tycker du att det är svårt att hitta sökord utifrån din frågeställning? Har du hört talas om MeSH-termer men ändå inte riktigt förstått vad du egentligen ska använda det till? Eller funderar du över vad du ska göra när du inte hittar några MeSH-termer?
I ett tidigare blogginlägg beskrevs hur nyckelartiklar kan användas för att bygga upp och testa en sökning. Här kan du följa ett exempel på detta tillvägagångsssätt
Hur kan man använda de artiklar som man redan känner till för att bygga upp eller förbättra en sökning?
Det beror förstås på vad du har för syfte med din informationssökning. Ska du göra en systematisk litteraturöversikt eller vill du bara snabbt hitta ett par artiklar? Vi reder ut begreppen och tipsar om var du bäst söker utifrån vilka behov du har.