This page in English
Lördag den 24 mars är det Earth Hour, en timme om året då miljön och klimat får extra strålkastarljus (eller stearinljussken, kanske man ska säga). För mig är det en ritual att släcka alla lampor hemma just denna timme kl 20.30.
Tisdag den 13 mars är det källkritikens dag, men på biblioteket är alla dagar källkritikens dag. I en värld där fakta beskrivs som alternativa fakta och nyheter är eller beskrivs som fejkade nyheter blir källkritik viktigare än någonsin.
I samband med internationella kvinnodagen vill vi gärna uppmärksamma KIB:s normkritiska samling där du hittar flera böcker som berör kvinnor och hälsa.
Den senaste tiden har en hel del nya titlar köpts in till Camera Obscura och Laterna Magica, KIB:specialsamlingar för humaniora. Bland alla intressanta författare är det särskilt en som jag vill lyfta fram, neurokirurgen Henry Marsh.
Nu finns vårens workshop-serie för doktorander färdig på KIB:s webbplats. Vi erbjuder sjutton aktiviteter under terminen!
Nytt år, nya MeSH-termer! Den terminologi som används för att klassificera materialet i PubMed, nämligen MeSH (Medical Subject Headings), har i år fått 474 nya termer
Nu har det tillkommit en rad nya titlar i normkritiska boksamlingen. Samlingen innehåller böcker med fokus på normkritik inom vård, omsorg, medicin och pedagogik. Där finns också böcker om teorierna bakom normkritik, metodmaterial och del skönlitteratur.
Snart dags för en ny termin! :) Vi på biblioteket hoppas att du ska ta hjälp av oss så mycket som möjligt under din studietid. Här delar vi med oss av de bästa nybörjartipsen!
I samband med att RFSL Stockholm städat ur sina lokaler inför en flytt upptäcktes ett gammalt lån från KIB. Eftersökningar visar att långlånet har en mycket intressant HBTQ-historia bakom sig.
Hur funkar Best Match i Pubmed, och varför ger min sökning olika antal träffar beroende på hur jag sorterar den?
Grejen med open access är att alla skall kunna läsa den forskning som produceras på olika universitet och forskningsinstitut världen över.
Den svenska regeringen har satt ett ambitiöst mål i den senaste Forskningspropositionen. Inom tio år bör all forskning som finansieras med offentliga medel göras öppet tillgänglig och fri att läsa direkt vid publicering.
Det är enkelt, det går fort och det kostar inget! Du kan bidra med att göra dina egna filmer tillgängliga. Om dina videoklipp är undertextade vet du att även personer med svårigheter att höra kan ta del av dina filmer.
I september är det dags för Peer Review Week. För tredje året i rad uppmärksammas betydelsen av den expertgranskning (peer review) som görs i samband med, och som en vital del av, den vetenskapliga publiceringsprocessen.
Du som doktorerar har väl inte missat KIB:s workshop-serie framtagen speciellt för dig som doktorand på KI? Litteratursökning, referenshantering, publicering, kappa-skrivande med flera – ämnesbredden är stor och tillfällena många under höstterminen!
I måndags drog Stockholm Pride 2017 igång och det finns en rad programpunkter som kan vara särskilt intressanta för framtida yrkesverksamma inom hälso-och sjukvård.