This page in English
För ett år sedan så bestämde KIB sig för att införa vegetariskt som norm på arbetsplatsen. Tanken med normförskjutningen är huvudsakligen att minska de faktiska koldioxidutsläpp animalisk kost ofta innebär.
Relevanta myndigheter ges ansvar för kontinuerlig uppföljning och analys av nationella publiceringskostnader.
Forskningsfinansiärer och lärosäten tar delat ansvar för finansiering av publiceringskostnader.
Regeringen har i propositioner och myndighetsuppdrag pekat på betydelsen att ställa om till ett öppet tillgängligt vetenskapligt publiceringssystem i syfte att främja både hög forskningskvalitet och fortsatt samhällsutveckling.
Affinity Trinity, som KI erbjuder till studenter, kan i relativt stor utsträckning ersätta Adobes CC-svit och möta de allra flesta av dina grafiska behov.
Regeringen har som mål att göra den forskning som är finansierad via offentliga medel omedelbart öppet tillgänglig för alla.
Lärosätenas uppgift, enligt högskolelagen, är att ”samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta”.
Sedan ett tjugotal år har diskussionen om öppen tillgång till vetenskapliga publikationer pågått. Vid 2000-talets början formulerades först Budapestinitiativet och sedan Berlindeklarationen.
I den senaste forskningspolitiska propositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft menas att öppen tillgång till forskningsresultat är ett sätt att ”upprätthålla och främja en hög forskningskvalitet”.
Evidensbaserade databaser, såsom Cochrane Library, hjälper vården använda behandlingar som har vetenskapligt stöd för effekt.
KI, som alla andra universitet och högskolor i Sverige, har saknat direkt tillgång till fulltexten till artiklar som har publicerats efter juni 2018 i Elseviers tidskrifter. Förhandlingar pågår.
Nu finns höstens workshop-serie för doktorander och forskare färdig på vår webbplats. Vi erbjuder tjugosex aktiviteter under terminen!
Vi på biblioteket hoppas att du ska ta hjälp av oss så mycket som möjligt under din studietid. Här delar vi med oss av de bästa nybörjartipsen!
Vi på KIB kan känna oss mycket stolta och nöjda när vi tittar tillbaka på arbetet under året 2018. Otroligt mycket har blivit gjort på alla håll i biblioteket. Vi har också lyft fram det viktigaste som inträffade under året i vår verksamhetsbeskrivning.
Forskningsdata kan beskrivas som fakta eller siffror som har samlats för att undersökas och anses vara grunden för resonemang, diskussion eller beräkningar.
Från och med 1 april kommer det att ske en del förändringar på KIB. Det som märks mest är nog att vi samlar våra supporttjänster på ett och samma ställe i biblioteket. Vi kommer också sluta ansvara för några funktioner, exempelvis KI-kort.