This page in English
Forskningsdata kan beskrivas som fakta eller siffror som har samlats för att undersökas och anses vara grunden för resonemang, diskussion eller beräkningar.
Från och med 1 april kommer det att ske en del förändringar på KIB. Det som märks mest är nog att vi samlar våra supporttjänster på ett och samma ställe i biblioteket. Vi kommer också sluta ansvara för några funktioner, exempelvis KI-kort.
Sökkritik och självkritik är viktiga aspekter av källkritiken. Hur du söker och hur sökmotorn fungerar påverkar i hög grad och vi bör förhålla oss kritiskt. Även vi själva och vår förförståelse bör omfattas av det kritiska förhållningssättet.
Är du trött på att skriva dina referenser manuellt? Då finns det många verktyg som kan hjälpa dig med referenshanteringen. Men tänk på att det är ditt ansvar att se till att dina referenser är rätt i slutänden!
I år har det tillkommit 421 nya termer vilket lyfter det totala antalet MeSH-termer till 29 351.
Under höstterminen 2018 gjorde biblioteket och Student- och karriärservice en intervjustudie med nya programstudenter om hur det är att vara just ny student på KI. Det var otroligt roligt att träffa er alla, och här tänkte vi dela med oss av några tips.
Nu finns vårens workshop-serie för doktorander färdig på vår webbplats. Vi erbjuder tjugo aktiviteter under terminen!
Vi på biblioteket hoppas att du ska ta hjälp av oss så mycket som möjligt under din studietid. Här delar vi med oss av de bästa nybörjartipsen!
Nu går det ännu bättre att samarbeta i dokumentet i Google Docs eftersom Zotero gjort det möjligt att lägga in referenser i samma dokument som du och din uppsatskollega skriver i.
Det första halvåret 2018 publicerades i runda slängar 180 doktorsavhandlingar i databasen KI Open Archive, som KIB underhåller. Vi roade oss med att identifiera de tre delarbeten som i dagsläget har högst altmetri-värden.
Under en vecka i september (10-15 september) är det dags för Peer Review Week. För fjärde året i rad uppmärksammas betydelsen av den expertgranskning (peer review) som görs i samband med, och som en vital del av, den vetenskapliga publiceringsprocessen.
Universitetsbiblioteket guidar dig till alternativa vägar till de Elsevier-artiklar som publiceras efter 1 juli.
Lördag den 24 mars är det Earth Hour, en timme om året då miljön och klimat får extra strålkastarljus (eller stearinljussken, kanske man ska säga). För mig är det en ritual att släcka alla lampor hemma just denna timme kl 20.30.
Tisdag den 13 mars är det källkritikens dag, men på biblioteket är alla dagar källkritikens dag. I en värld där fakta beskrivs som alternativa fakta och nyheter är eller beskrivs som fejkade nyheter blir källkritik viktigare än någonsin.
I samband med internationella kvinnodagen vill vi gärna uppmärksamma KIB:s normkritiska samling där du hittar flera böcker som berör kvinnor och hälsa.
Den senaste tiden har en hel del nya titlar köpts in till Camera Obscura och Laterna Magica, KIB:specialsamlingar för humaniora. Bland alla intressanta författare är det särskilt en som jag vill lyfta fram, neurokirurgen Henry Marsh.