Springer Compact – ett open access-avtal för KI-forskare

Som forskare vid Karolinska Institutet kan du publicera dig open access utan avgift i drygt 1 850 hybridtidskrifter* från Springer Nature när du är corresponding author.

Springer Compacts avtalsmodell kombinerar publicerings- och licenskostnader. Modellen är ett sätt för forskare (endast Corresponding Authors) att få sina artiklar publicerade med öppen tillgång i Springer Natures hybridtidskrifter, så kallade Open Choice (ca 1 850 titlar) och behålla sin upphovsrätt med en CC-BY-licens. Artikeltyper som omfattas är: Original Papers, Review Papers, Brief Communications och Continuous Education. Samtidigt ges fortsatt tillgång till att läsa artiklar i samtliga e-tidskrifter (ca 2 110 titlar) på plattformen SpringerLink från 1997 och framåt. Detta inkluderar prenumerationsbaserade tidskrifter utan öppen tillgång. Avtalet gäller från 1 januari 2019 till och med 31 december 2021.

För att ta del av avtalet krävs att du är:
   •  corresponding author
   •  KI-anknuten (affilierad)

Hur gör jag som författare?

Använd din e-postadress som slutar på @ki.se när du skickar in ditt manuskript till förlaget för att de ska kunna se att du tillhör KI. När du har fått din artikel accepterad i någon av de berörda tidskrifterna (se nedan) får du ett mejl från förlaget med en länk till publiceringsplattformen MyPublication där du ska ange att du är affilierad till Karolinska Institute. Innan artikeln görs fritt tillgänglig online, verifierar universitetsbiblioteket att du är knuten till Karolinska Institutet och godkänner publiceringsavgiften.

Mer information:

Kontakta gärna Forskarstöd på biblioteket om du har frågor kring hur Springer Compact fungerar, eller om publicering i stort.

*En hybridtidskrift är en tidskrift som i grunden är prenumerationsbaserad, men där enskilda artiklar kan göras open access vanligtvis genom att betala en publiceringsavgift (article processing charge eller APC).

Senast uppdaterad:
2019-09-19