ORCID

Ett unikt forskar-id

ORCID (Open Researcher & Contributor ID) är ett internationellt register över unika forskar-id:n som har som huvudsyfte att lösa problemet med forskare med likadana/liknande namn genom att unikt identifiera forskare över hela världen. ORCID har skapats på initiativ av universitet, finansiärer och förlag/tidskrifter och kommer på sikt att användas både vid ansökningar och publicering.

I Sverige har Vetenskapsrådet aviserat att ORCID kommer att användas vid ansökningar från och med 2014. Förlag som Elsevier, Nature Publishing Group och Thomson Reuters har också börjat använda ORCID i olika rutiner.

Det finns även möjlighet att lägga till en biografi, samt att ladda upp en publikationslista och ett Curriculum Vitae till sin ORCID-profil. ORCID:s främsta syfte är dock inte att samla information om forskarna utan att vara ett register med unika forskar-ID:n, som kan användas av andra tjänster där forskare har intresse av att visa upp information om sig själva och sina publikationer.

Som enskild forskare kommer du till exempel att kunna ha nytta av ett ORCID-ID i kontakter med finansiärer och tidskrifter. Istället för att du gång på gång ska behöva fylla i information om dig själv och dina publikationer kommer allt fler tjänster att stödja att sådan information hämtas automatiskt från ORCID.

Registrera en profil

Det enklaste sättet för forskare vid KI är att registrera ett ORCID i Bibliometric Verification Toolkit. Där har du möjlighet att exportera dina verifierade publikationer direkt till ORCID.

Du kommer dock ha full kontroll över din ORCID-profil och kan ändra vad vi och andra organisationer och personer kan se för information i din profil. Om du inte vill registrera ditt ORCID via bibliometridatabasen, kan du registrera dig direkt via ORCID:s webbplats.

Karolinska Institutet kommer, om du inte specificerar något annat, endast att ha tillgång din de publika delar av din profil – vanligtvis ORCID-id, biografi och publikationslista. Om du väljer att skapa eller registrera ett ORCID-id i bibliometridatabasen kommer vi känna till ditt id-nummer, men det är enda skillnaden mellan KI och allmänheten i övrigt.

Kontakt

Mån – fre 9.00 – 16.00
08-524 84 000

Senast uppdaterad: 
2016-12-08