Mark Allen – ett open access-avtal för KI-forskare

Som forskare vid Karolinska Institutet kan du publicera dig open access utan avgift i ett 20-tal hybridtidskrifter* från Mark Allen.

Mellan svenska lärosäten och förlaget Mark Allen finns nu ett nationellt avtal som erbjuder KI:s forskare att publicera open access-artiklar utan publiceringsavgift i ett 20-tal av deras tidskrifter. I avtalet är publiceringsavgiften (article processing charge eller APC) redan förbetald i och med att avtalet innefattar såväl kostnader för bibliotekets prenumerationer som kostnader för open accesspublicering. Avtalet gäller från 1 januari 2019 till och med 31 december 2021.

Hur gör jag som författare?

När du som KI corresponding author ska skicka in ditt manuskript till en Mark Allen-tidskrift måste du göra det via Mark Allens webbplats. Här kan du även se en lista över vilka titlar som avtalet inkluderar. När du sedan får frågan om du vill välja alternativet open access svarar du ja. Om artikeln accepteras för granskning får du ett mejl från Mark Allen. Följ länken i mejlet och välj alternativet ”APPLY DISCOUNT”. För att få den så kallade ”Promo code” som krävs för att slippa publiceringsavgiften, skicka ett mejl till publications@ki.se och beskriv ditt ärende och att du är corresponding author till artikeln samt är knuten till KI.

För att ta del av avtalet krävs att du är:
   •  corresponding author 
   •  KI-anknuten (affilierad)

Ladda ner en utförligare handledning (pdf).

Mer information

Lista med de tidskrifter som omfattas.

Kontakta gärna forskarstöd om du har frågor kring hur avtalet med Mark Allen fungerar, eller om publicering i allmänhet

*En hybridtidskrift är en tidskrift som i grunden är prenumerationsbaserad, men där enskilda artiklar kan göras open access vanligtvis genom att betala en publiceringsavgift (article processing charge eller APC).

Senast uppdaterad: 
2019-10-02