Cambridge University Press Read & Publish – ett open access-avtal för KI-forskare

Som forskare vid Karolinska Institutet kan du publicera dig open access utan publiceringsavgift i cirka 295 hybridtidskrifter* och 30 rena open access-tidskrifter** från Cambridge University Press.

Mellan svenska lärosäten och förlaget Cambridge University Press finns nu ett nationellt avtal som erbjuder KI:s forskare att publicera sina artiklar open access i Cambridge University Press hybridtidskrifter och rena open access-tidskrifter. I avtalet är publiceringsavgiften (article processing charge eller APC) redan förbetald i och med att avtalet innefattar såväl kostnader för bibliotekets prenumerationer som kostnader för open accesspublicering. Avtalet gäller från 1 januari 2019 t.o.m. 31 december 2021.

Hur gör jag som författare?

När du som corresponding author fått din artikel accepterad i någon av de berörda tidskrifterna kommer du att få möjligheten att publicera dig open access utan kostnad. Ett mail kommer att skickas till dig från OA-systemet RightsLink och när du har loggat in i systemet kan du ange att du är anknuten till Karolinska Institutet. Du kommer då inte att behöva betala någon publiceringsavgift (APC).

Lista med de tidskrifter som omfattas (pdf).

Kontakta gärna forskarstöd om du har frågor kring hur Cambridge University Press-avtalet fungerar, eller om publicering i allmänhet.

*En hybridtidskrift är en tidskrift som i grunden är prenumerationsbaserad, men där enskilda artiklar kan göras open access vanligtvis genom att betala en publiceringsavgift (article processing charge eller APC).

**Allt innehåll i rena open access-tidskrifter är fritt tillgängligt för alla, ingen prenumeration behövs.

Senast uppdaterad:
2019-01-25