Framgång i laboratoriet

Före laboratorieundervisningen får studenterna bakgrundsinformation och en skriftlig agenda säger Karl. De tycker ofta att detta är otillräckligt, vilket skapar förvirring när de ska utföra själva experimentet. De är kanske inte bekanta med labbutrustningen, kemikalierna eller de termer som används. Det blir en hel del spring för Karl mellan grupperna i labbet för att förklara vad som står i agendan - vad en bägare är, till exempel.


CC BY-NC-ND by Anders Norderman

Dessutom måste varje grupp få samman undervisningen från lärarna under en begränsad tid. Med dyr labbutrustning och kemikaler som kan vara farliga, krävs det tillsyn under användning som i sin tur begränsar hur många labbförsök som de hinner med.

Karl vill att studenterna blir välbekanta med de olika termer som används, så väl som namn och begrepp på all utrustning som finns i labbet innan laboratorieundervisningen sker.

IKT-pedagogerna rekommenderar att du använder en blandning av olika tekniker för att hjälpa studenter lära sig vad de behöver veta inför laboratorieundervisningen.

Enkla åtgärder

Du som lärare kan tipsa studenterna om olika appar som t.ex., StudyBlue som kan underlätta inlärningen av nya termer. I Ping Pong kan man skapa tester och enkäter som deltagarna kan svara på om och om igen för att träna på nya begrepp eller för att lära sig känna igen labbutrustningen.

Kräver lite mer tid

Videoinspelningar av olika labbprocesser skulle hjälpa studenter att se vad som kommer att ske under ett experiment.  Med hjälp av ett inspelningsprogram som Camtasia eller Articulate, skulle du kunna skapa en hel minikurs, komplett med videodemonstrationer och interaktiva frågor som studenten kan genomför flera gånger, så många gånger det tar för att bli godkänd och få sitt certifikat. IKT-pedagogerna kan hjälpa dig, i våra film- och ljudstudior, att skapa kursen och publicera den. 

IKT-pedagogerna kan hjälpa dig med allt från bättre användning av Ping Pong till att hitta rätt bilder till din presentation, och inspelning av media och uppladdning till KI:s servrar. Kontakta oss för mer information eller för att boka en handledning.

Mån-ons 9-11, tor-fre 13-15. Endast via e-mail.
Endast via e-mail

Senast uppdaterad: 
2017-01-03