Skriva ut & kopiera

För att kunna kopiera, skanna och skriva ut behöver du ett studentkonto, och ett KI-kort för snabbare hantering (eller ett lånekort och inloggningsuppgifter om du inte är student). 

Hantera utskriftskonto

Logga in i KI Print

Du köper utskrifter efter att ha loggat in i KI Print, klicka på Buy print-outs. Observera att du inte kan få tillbaka pengar om du har fyllt på med för mycket, utan sätt istället in mindre summor som du vet att du kommer att använda upp.

Om du har kvar pengar i det gamla betalsystemet Payex så måste du begära en återbetalning! Guide för att ta ut pengar från Payex

Kom igång

Som student använder du ditt studentkonto för att logga in i KI Print (utskriftssystemet). Du kan börja skanna på en gång. För att skriva ut och kopiera behöver du själv köpa utskrifter. Du kan köpa utskrifter i KI Print med ditt betalkort. Så här köper du utskrifter i KI Print

Är du inte KI-ansluten kan du börja använda ditt utskriftskonto när du har hämtat ut ditt lånekort och köpt utskrifter. Du behöver även koppla ihop ditt lånekort med skrivaren. Detta gör du vid en av skrivarna i biblioteket genom att hålla ditt lånekort mot kortläsaren och logga in med dina inloggningsuppgifter (det vill säga cb\personnummer (10 eller 12 siffror) och ditt lösenord).

Om du är KI-anställd (även doktorander) måste du först gå till någon av skrivarna i eller utanför biblioteket och logga in med din KI-inloggning på displayen. Därefter är ditt utskriftskonto aktiverat, och du har fria utskrifter.

Skriva ut från KI:s datorer

Vill du skriva ut från egen dator? Mer information finns längre ned på sidan.

Standarden för utskrifter är A4, svartvitt och dubbelsidigt. För att skriva ut i A3, färg eller enkelsidigt, måste du välja detta när du skriver ut på datorn (ofta under Printer Properties).

  • Välj Skriv ut på datorn, och se till att vald skrivare är FollowKibSkrivare. (Om FollowKibSkrivare saknas i listan över tillgängliga skrivare, testa att starta om datorn.)
  • Gå till valfri skrivare och håll ditt KI-kort mot skrivarens kortläsare. Det går också bra att skriva ut utan ditt kort; logga då istället in på skrivarens display med de kontouppgifter som du använde när du loggade in på datorn.
  • Välj Print all för att direkt skriva ut alla dokument som du har skickat till utskriftssystemet. Om du bara vill skriva ut några av dokumenten, välj istället Print release, markera vilket/vilka dokument du vill skriva ut, och tryck Print. (Tips! Om du trycker på > , symbolen till höger om varje enskilt dokument i listan, så kan du justera antalet kopior av det aktuella dokumentet.)
  • Tryck på Log out när du är färdig.

Kopiera

Håll ditt KI-kort (eller lånekort) mot kortläsaren och välj knappen Device Functions på displayen och klicka sedan på Copy.

Skanna

Håll ditt KI-kort (eller lånekort) mot kortläsaren och välj Scan på displayen. När du skannat klart skickas dokumentet automatiskt till din registrerade e-postadress (student-e-posten för studenter). Att skanna är gratis och miljövänligt!

Kostnad för utskrifter/kopior

Svartvitt Färg
A4, enkelsidigt 0,50 kr A4, enkelsidigt 1,00 kr
A4, dubbelsidigt 0,90 kr (0,45) A4, dubbelsidigt 1,90 kr (0,95)
A3, enkelsidigt 1,00 kr A3, enkelsidigt 2,00 kr
A3, dubbelsidigt 1,90 kr (0,95) A3, dubbelsidigt 3,90 kr (1,95)

Här hittar du skrivare

Du kan hämta dina utskrifter vid vilken skrivare som helst i studentmiljön (som är kopplat till utskriftssystemet). 

Skrivarens namn Placering Hus Campus
Akvariet Utanför datorsalen Hanna Hus 75, Retzius väg 13, plan 3 Solna
Elvis Vid fd Infopunkten BZ, plan 2 Solna
Presley Vid fd Infopunkten BZ, plan 2 Solna
Artemis I utrymmet mellan salarna Gunnar Höglund och Rolf Bergin BZ, plan 4 Solna
Ana23a Mittemot datorsalarna Urban och Ursula (på andra sidan trappan) Alfred Nobels allé 23, plan 3 Flemingsberg
Ana23b Rakt ovanför skrivaren Ana23a på plan 3 Alfred Nobels allé 23, plan 5 Flemingsberg
Repro01 I Reprorummet i biblioteket Alfred Nobels allé 8, plan 4 Flemingsberg
Repro02 I Reprorummet i biblioteket Alfred Nobels allé 8, plan 4 Flemingsberg
Hypofysen Utanför undervisningssalarna Hypofysen 1 och 2 (i biblioteket) Alfred Nobels allé 8, plan 4 Flemingsberg

Skriva ut från egen dator

Obs! Det går inte att skriva ut i A3 från egen dator.

Att skriva ut från egen dator är enkelt. Logga in i KI Print och välj Webbutskrift. Klicka på Skicka dokument

Välj om du vill ha svartvitt, färg, dubbelsidigt eller enkelsidigt i valen som kommer upp på nästa sida, under Skrivarnamn (du behöver inte bry dig om sökfältet Välj en skrivare). I nuläget kan du inte skriva ut i A3 från egen dator. 

Klicka på 2. Skrivaralternativ och kontoval. Ange hur många kopior du vill ha. 

Klicka på 3. Ladda upp dokument. Ladda upp de dokument du vill skriva ut (genom Upload eller Drag & drop). Klicka på Ladda upp & avsluta. Sedan kan du gå till valfri skrivare för att hämta dina utskrifter. Dokumenten du laddar upp ligger kvar i kön i 24 timmar, så du kan förbereda dina utskrifter hemifrån om du vill. 

Upphovsrätt

För att biblioteket ska kunna ge tillgång till e-tidskrifter är det viktigt att alla följer förlagens regler kring hur deras material får användas. Du måste själv säkerställa dig om vad som gäller för olika materialtyper. 

Det är inte tillåtet att kopiera eller skriva ut en hel bok.

Läs mer om vad som gäller med copyright och upphovsrätt.

Vanliga problem

Det går inte att byta till ett utländskt telefonnummer när jag ska köpa utskrifter i KI Print

1. Klicka på Skippa vid Personnummer

2. Nu går det bra att byta landskod vid Mobilnummer

Mån – fre 8.00 – 16.00 (enbart kontakt via telefon och e-post).
08-524 82 222

Senast uppdaterad: 
2020-11-30